Reisverslag-Hong Kong

Studiereis Hong Kong

19 – 25 maart 1998

19 maart:

Om 13.15 uur verzamelen we bij de incheckbalie van KLM en maken kennis van iemand van Cathay Pacific, van KLM en de andere reisagenten.
Om 14.55 uur vertrekken we met de KL 887 naar Hong Kong.

20 maart:

Om ongeveer 09.40 uur cirkelt het vliegtuig boven Hong Kong. Wegens de dichte mist kunnen we niet landen. Er is nog voor anderhalf uur brandstof aan boord en waarschijnlijk moeten we uitwijken naar Taipei. Na een half uur wordt de mist echter minder en kunnen we toch nog landen op Kai Tak Airport.
Daar aangekomen maken we kennis met de mensen van Hong Kong Tourist Board (HKTA) en vervolgens volgt de transfer naar het hotel Holiday Inn Golden Mile in Tsim Sha Tsui op Kowloon.
Om 16.00 uur krijgen we een rondleiding door het hotel en vervolgens een presentatie en Kantonees diner van HKTA. Eend en duif wordt veel door de Kantonezen gegeten en er moet dan ook niet raar gekeken worden als de duivenkop nog op het bord staat.

21 maart:

’s Morgens hebben we een Hong Kong Island Tour. Als eerste een rondvaart op een Sampan door Aberdeen, de haven van Hong Kong. De verschillen tussen arm en rijk zijn hier goed zichtbaar. Aan de ene kant van de haven wonen hele families op oude vissersboten, terwijl aan de andere kant de luxe jachten liggen.

Daarna een bezoek aan een juwelenfabriek. Hier zien we hoe juwelen gemaakt worden. Het maken van foto’s is verboden. Na de kledingindustrie en het toerisme is de juwelenindustrie de grootste van Hong Kong.
Langs de paardenracebaan Happy Valley wordt er richting de Victoria Peak gereden. Deze hoogste berg van Hong Kong biedt een schitterend uitzicht over de stad. Het is echter veel te mistig als wij daar zijn, dus halverwege wordt er omgekeerd om vervolgens naar Stanley Market te rijden. Op deze markt in Stanley Village is vooral kleding te koop.
Op de weg terug naar het hotel wordt er gestopt voor een Chinese lunch in Repulse Bay. Het restaurant ligt voor een groot flatgebouw. In dit flatgebouw bevindt zich een groot gat, zodat de draak uit de zee er doorheen kan, volgens Chinees geloof.

’s Avonds gaan we met de metro van Tsim Sha Tsui naar Jordan voor een bezoek aan Temple Street Night Market. Om ongeveer 18.00 uur verzamelen zich hier allerlei kraampjes, de vele eetstalletje en waarzeggers.

22 maart:

’s Middags krijgen we een ‘Treasure Hunt’, opgezet door HKTA om zo Hong Kong nog beter te leren kennen. Met de metro gaan we naar Times Square in Causeway Bay. Dit is een van de drukste plaatsen op Hong Kong Island, zowel overdag als ’s avonds.
Nadat we hier de vragen opgelost hebben, gaan we weer terug naar Tsim Sha Tsui. We bekijken vanaf hier Hong Kong Cultural Centre, het luxe Peninsula hotel en de Park Lane Boulevard. Dit is een van de populaire winkelgebieden in Kowloon.
’s Avonds krijgen we een Pekinees diner voorgeschoteld.

23 maart:

Voor het ontbijt brengen we een bezoek aan Kowloon Park om de ochtendgymnastiek van de plaatselijke bevolking te zien. Verder leven in dit park veel tropische vogels zoals flamingo’s.
Na het ontbijt bezoeken we Lantau Island. Via de ‘Golden Gate’ van Hong Kong rijden we naar Lantau voor een bezoek aan Cheung Sha Beach. Een 3 km lang zandstrand in Cheung Sha.
Vervolgens gaan we naar het vissersdorpje Tai O. De bevolking leeft hier in zelfgemaakte huizen op palen in het water.
Als laatste brengen we een bezoek aan Boeddha, een heel groot beeld dat al van kilometers ver aanschouwd kan worden. Ook een vegetarische lunch in het klooster staat op het programma.
’s Avonds steken we per Star Ferry over van Kowloon naar Hong Kong Island voor een diner in hotel Furama Kempinski. Het draaiende restaurant dat zich in de top van het hotel bevindt, biedt een schitterend uitzicht over het verlichte Hong Kong.

24 maart:

Vandaag hebben we een vrije dag en we besluiten o.a. om nog een bezoek aan de Victoria Peak te brengen, omdat het veel helderder is. Met de Star Ferry varen we over om vervolgens met de gratis bus naar de Peak Tram te gaan. Deze steilste tram ter wereld gaat naar de Peak Tower, die een prachtig uitzicht over Hong Kong biedt.

Voor de laatste inkopen gaan we daarna nog even naar Stanley Market.
Om 19.30 uur checken we uit bij het hotel en om 20.30 uur worden we naar het vliegveld gebracht.
Om 23.05 uur vertrekken we met de CX 271 naar Amsterdam.

25 maart:

Rond 06.00 uur landen we op Schiphol. Dit is tevens het einde van deze mooie studiereis!