Reisverslag-cambodja

Vakantie Cambodja en Vietnam

06 april t/m 25 april 2007

06 april 2007

Om 08.00 uur worden we met de taxi opgehaald en naar Schiphol gebracht. Gelukkig is er geen file. Rond 09.15 uur zijn op Schiphol. Veel te vroeg eigenlijk, maar het is erg druk bij de incheckbalies van Malaysia Airlines, dus het is maar goed dat we er zo vroeg zijn.
Rond 12.30 uur stijgen we op. Op naar Kuala Lumpur, een vlucht van zo’n ruim 11 uur.

07 april 2007:

Rond 05.30 uur plaatselijke tijd landen we op de luchthaven van Kuala Lumpur. We moeten dan nog 5 uur wachten voordat we de vlucht naar Siem Reap kunnen pakken. Deze vlucht duurt ongeveer twee uur.
Op de luchthaven van Siem Reap staat iemand van Baca Villa, waar we overnachten, op ons te wachten om ons naar het guesthouse te brengen.
Baca Villa te Siem Reap *
Baca Villa beschikt over een prachtige tropische tuin waar u in het buiten restaurant onder het genot van een overheerlijk menu en drankje kunt genieten van de tropische planten en bloemen.
Er zijn 15 comfortabele kamers wat betekent dat de zeer vriendelijke Cambodiaanse bediening, die Engels spreekt, volop de tijd heeft om het u naar de zin te maken.
Alle comfortabele kamers zijn zeer schoon en voorzien van douche, wastafel en toilet, ventilator, airco en kabel tv. De grotere kamers zijn tevens voorzien van bad.
Tegen gereduceerd tarief kan men gebruik maken van: internettoegang, wasserijservice, fietsverhuur, reserveren van tickets en tours.

Het guesthouse ziet er erg netjes uit. De bedden zijn goed. Alleen de douche is niet erg best. Het water loopt heel erg langzaam, maar voor een prijs van 12 USD per kamer per nacht kun je ook niet veel verwachten.
In Baca Villa kun je een tuktuk regelen die allerlei excursies mee gaat doen.
Nadat we ons opgefrist hebben, gaan we naar de floating villages op het Tonlé Sap meer. We gaan per tuktuk. Het eerste stuk rijden we op een verharde weg, maar al gauw gaat dat over op een zandweg. Verschillende auto’s en busjes halen ons in, zodat het stof opwaait en we moeten vaak een hand voor onze mond houden om geen stof te happen. Dit is het echte Cambodja!
Onderweg stoppen we om kaartjes te kopen. Ik moet naar het toilet en het verbaast me hoe schoon het daar is!
Dan komen we bij het Tonlé Sap meer aan. Per boot varen we eerst door het Vietnamese drijvende dorp en dan langs het Cambodjaanse dorp: kleine bootjes waar hele families op wonen, maar iedereen heeft een tv! We zien een school, basketbalveld, politiebureau en zelfs een drijvende varkensstal, echt bizar om te zien!

 

 

Zo’n twee uur later gaan we weer terug naar Siem Reap. Dit is ongeveer driekwartier rijden. Onderweg zie je zoveel dingen waarbij wij ons niets voor kunnen stellen, hoe de mensen hier wonen! Door het lange reizen, zijn we erg moe geworden en als we weer op de verharde weg komen, sukkelen we een voor een langzaam in slaap.
Bij het guesthouse nemen we een douche om het stof van ons af te spoelen. Zoveel stof, bah wat voelen we ons vies, maar wat hebben we al een leuke excursie gedaan!
’s Avonds eten we wat in Baca Villa. Ze hebben hier keuze uit goede gerechten en ze kosten ieder ongeveer 3,5 USD. Na het eten gaan we vroeg slapen, want morgen moeten we erg vroeg op om de zonsopkomst bij Angkor Wat te kunnen zien.

08 april 2007

Om 04.30 uur rinkelt de wekker. Zonder moeite worden we wakker. We hebben goed geslapen en ook lang genoeg, want gisteren zijn we op tijd naar bed gegaan. Op naar Angkor Wat!
Om 05.00 uur vertrekken we per tuktuk naar Angkor Wat, ongeveer een half uurtje rijden. Onderweg komen we steeds meer tuktuks tegen, iedereen scheurt naar Angkor Wat om de zon op te zien komen. Onderweg kopen we nog een toegangspas voor 3 dagen (USD 40 p.p.).
Het is erg druk bij Angkor Wat. Iedereen zit te wachten totdat ze de zon op zien komen, maar helaas, het is te bewolkt en er valt niets te zien, erg jammer!
We lopen de hoofdtempel in. Geweldig, wat een complex! Ongelooflijk dat ze dat zo’n 1000 jaar geleden gebouwd hebben, zonder hijskranen etc. De tempels staan helemaal vol met tekeningen. Overal pilaren en waar je ook kijkt, steeds valt je weer iets nieuws op. We lopen helemaal door het complex en gaan er aan de achterkant uit. Daar is een bos met een nog kleinere tempel en een meer. Daar zien we ook een aap.

 

 

We lopen weer door de andere kant van het tempelcomplex terug naar de voorkant. Zo’n 3 uur later komen we terug bij de tuktuk en die rijdt ons naar het restaurant waar we gaan ontbijten. Het restaurant is gewoon een van de vele hutjes langs de kant van de weg, maar je kunt er ontzettend goed ontbijten en de mensen zijn heel lief en behulpzaam. Als we af willen rekenen en fooi willen geven willen ze het maar met moeite aannemen en we moeten later terugkomen voor gratis fruit.
Na het ontbijt gaan we te voet verder om nog enkele temples en ruïnes te bekijken. We zien o.a.a het Olifantenterras en het terras van de Lepra Koning.
Daarna eten we wat fruit en gaan we per tuktuk nog andere tempels bekijken.
Onze tuktuk bestuurder Kai laat ons alles zien en is heel behulpzaam. Hij is helemaal weg van Erik’s kapsel en noemt hem een ‘mooie man’.
De jungle tempel Tah Prohm is ook erg indrukwekkend om te zien. Hoe de boomwortels hier om de tempel heen gegroeid zijn is echt ongelooflijk.

 

 

Als we terug komen bij de guesthouse lopen we nog even Siem Reap in om wat boodschappen te doen. Op straat is het druk met auto’s, sommigen hebben het stuur links en sommige weer rechts (deze auto’s zijn gestolen in Thailand en worden voor de helft goedkoper verkocht in Cambodja). Brommertjes en tuktuks crossen aan alle kanten langs de auto’s. Hele families zitten op één brommertje en aan het einde van de middag zien we verschillende motors met drie varkens op hun rug achterop gebonden. Sommige leven nog, deze worden na het platteland gebracht en vet gemest. Anderen zijn al dood en worden naar de restaurants gebracht.
’s Avonds gaan we naar een show met typische Khmer dansen. Er is daar ook een buffet met allerlei soorten gerechten.

09 april 2007

Vandaag gaan we weer vroeg op pad in de hoop nu wel een zonsopkomst te zien, maar ook deze keer hebben we pech. We gaan dan maar eerst ontbijten voordat we aan de grote tour beginnen. Gisteren hebben we de kleine tour gedaan en nu gaan we de rest van de tempels bekijken.
De eerste drie tempels stellen niet veel voor, het zijn gewoon ruïnes. De laatste 2 zijn heel anders dan alle tempels die we tot nu toe gezien hebben. Ze zijn enorm groot en indrukwekkend om te zien. Dit zijn ook de enigste tempels in rood gesteente.
Het is erg warm vandaag en tegen de middag zijn we terug bij de guesthouse. Daar drinken we wat en gaan een middagdutje doen.
’s Avonds barbecueën we bij de guesthouse en zitten bij een franse familie aan tafel. Het eten is erg lekker en het is heel gezellig.
10 april 2007
Om 06.30 uur verzamelen we bij de ingang van de guesthouse. Hier worden we met een minibusje opgehaald en naar het busstation gebracht. We hebben eerder deze week al kaartjes gekocht in Siem Reap. Deze bustickets kun je op verschillende plaatsen kopen.
Om 07.30 uur vertrekt de bus, Mekong Express, naar Phnom Penh. Dit is de meest luxe bus in dit land waar veel toeristen mee rondreizen. Voor USD 12 wordt je bij je hotel opgehaald met een minibusje en naar het station naar de juiste bus gebracht. Bij deze prijs is dus ook de busrit en een ontbijt met een flesje water inbegrepen. Een uur vooraf zijn we bij het busstation aanwezig en geven daar onze bagage af. Ik houd in de gaten waar de bagage heen gaat en zie dat ze Erik zijn tas in een andere bus laden dan onze bagage. Erik checkt dit meteen en ja hoor, zijn bagage zit verkeerd. Maar goed dat we zo goed opgelet hebben! Op het busstation kijken we onze ogen uit: wat een drukte ’s ochtends vroeg. Auto’s beladen met mensen die naar het werk gaan komen voorbij en brommertjes hoog bepakt en bezakt. Het krioelt er van de mensen.
We hebben geluk, want de bus zit niet vol en dus hebben we allemaal twee stoelen tot onze beschikking. Het is een redelijk comfortabele rit. Onderweg stoppen we nog een half uurtje in Kampong Thom om wat te eten.
Om 13.30 uur komen we aan in Phnom Penh. Dit is een wereld van verschil met Siem Reap. Phnom Penh is een miljoenenstad, er wonen zo’n 2 miljoen mensen en het krioelt er op straat van de mensen, auto’s en brommers. De bus stopt tussen twee hekken gelukkig, zodat we eerst rustig onze bagage kunnen pakken. De tuktuk bestuurders hangen al over het hek te schreeuwen. Als we langs het hek lopen rukken ze zowat de bagage uit je handen en proberen je in hun tuktuk te krijgen. We lopen gauw weg en maken snel een deal met 2 tuktuks om ons naar het Mittapheap hotel te brengen. Ondanks alle waarschuwingen in de Lonely Planet weten ze het zo te vinden en is het niet afgebrand of zoiets. Vaak zeggen ze dat om je in een ander hotel te krijgen waar zij weer commissie van krijgen.
Het Mittapheap hotel is een heel mooi, goed hotel. De douche is uitstekend, de kamer ruim met minibar. De airco is goed. Het bed is alleen een beetje hard.
Nadat we zijn ingecheckt doen we een stadstour per tuktuk. Hier heb je 4-persoons tuktuks, dus dat is ook wel eens gezellig. Als we bij het koninklijk paleis aankomen is het nog maar een uur geopend, dus besluiten we dat morgen te doen. We gaan naar de Russische markt en kopen daar een tas en wat mokken om bouillon te maken. Daarna gaan we terug naar het hotel. We nemen een lekkere douche en eten ’s avonds in het hotel. Dit is alleen niet zo heel erg goed.

11 april 2007

Na het ontbijt vertrekken we om 08.30 uur naar de Killing Fields per tuktuk. Als we vlakbij de Killing Fields zijn aangekomen, vraagt de tuktukbestuurder of we willen schieten. Dat kan hier namelijk. De heren zien dat wel zitten. Voor 30 USD kun je 25 kogels afschieten met een M16, AK47, Tommygun, shotgun of met een kleiner wapen, zoals Colt, pistol 22 enz. Maar je kunt ook voor USD 25 een handgranaat in een vijver werpen. En voor heel veel geld kun je zelfs een raket afvuren. Pa en Erik kiezen voor de AK47 en vinden dit echt gaaf om een keer te doen.
De weg hiernaartoe is van zand en erg slecht. Erik en papa moeten zelfs uitstappen, omdat de tuktuk het niet meer trekt met 4 personen erin. Mama en ik mogen blijven zitten.
Daarna gaan we naar de Killing Fields en daar zie je echt verschrikkelijke dingen. Echt verschrikkelijk wat Pol Pot heeft gedaan! We zien verschillende massagraven en een boom waartegen kinderen dood werden geslagen. Naast de boom liggen de botjes nog. Als we wat verder lopen zien we een kaak liggen met wat kiezen er nog in. In het midden staat een grote tempel met onderin hele stapels kleren en daarboven allemaal skeletten . We worden er gewoon stil van.

 

 

Hierna gaan we terug naar Phnom Penh voor een stadstour. We stoppen als eerste bij Central Market. Dit is een gigantische overdekte markt waar ze allerlei dingen verkopen: kleding, schoenen, electronica, horloges, zonnebrillen, fruit, vlees, etcl.
Nadat we dit gezien hebben gaan we naar Wat Phnom. Dit is een mooie tempel met een grote klok die ervoor in het gras ligt. In de bomen rond de ze tempel zitten vele apen te slapen en er zijn er verschillende op het gras aan het spelen.
Ook zien we o.a. nog het onafhankelijksheidsmonument en het monument van vriendschap tussen Cambodja en Vietnam. We willen dan naar de zilveren pagode en het koninklijk paleis, maar als we daar aankomen blijkt het gesloten te zijn i.v.m. het Khmer Nieuwjaar. Dit is echt jammer, want het had ons leuk geleken. We komen nog langs een straatmarkt waar ze krekels, kakkerlakken, ratten, ongeboren vogeltjes, zwarte torren etc. verkopen.
Vandaag is het ook weer erg heet. We gaan dus even terug naar het hotel om wat uit te rusten.
’s Avonds lopen we de straat op om ergens te gaan eten. Aan het einde van de straat bij het hotel zit al een leuk restaurantje. Het is er druk en er is muziek. Het ziet er gezellig uit, dus lopen we er binnen. Meteen komen er 5 serveersters op ons afgerend en wijzen ons een tafel aan. Ze stoppen ons een drankkaart toe en niemand verstaat Engels. Gelukkig komt de manager erbij en hem kunnen we uitleggen dat we iets te eten willen. Papa en ik gaan voor de gebakken groentes en Erik en mama gaan voor de loklak. Dit is een Cambodjaans vleesgerecht. Alles wordt geserveerd met rijst en we moeten met stokjes eten wat in het begin erg lachen is.

12 april 2007

Om 10.00 uur gaan we met de taxi die het hotel geregeld heeft naar de luchthaven van Phnom Penh. De taxi kost ca. USD 10. Om 12.40 uur vliegen we naar Ho Chi Minh in Vietnam. We hebben ruim een uur vertraging en komen pas om 14.40 uur aan in Ho Chi Minh. Gelukkig heeft onze gids nog staan wachten. Op weg naar het hotel stoppen we bij de kathedraal Notre Dame. Daar tegenover ligt het postkantoor. Dit zijn beide erg mooie gebouwen van Franse architectuur. Daarna gaan we naar het Riverside hotel om in te checken en ons op te frissen.

 

 

Het Riverside hotel is een mooi hotel met grote kamers. Er is een zitje, de badkamer ziet er wat simpel uit, maar het is wel goed schoon en ook de bedden zijn niet al te hard.
’s Avonds brengt de gids ons naar een restaurant en krijgen we een 10-gangen diner voorgeschoteld. Allemaal kleine hapjes met vooral veel vis. Het is erg lekker. Nadat de gids ons bij het hotel heeft afgezet, lopen we nog even de stad in en duiken een kroeg in. Mama en ik laten onze voeten en benen masseren, heerlijk, terwijl de mannen in de kroeg zitten.

13 april 2007:

Om 07.30 uur vertrekken we richting de Mekong Delta. Het is zo’n 2 uur rijden voordat we aankomen in Cai Be. Hier stappen we in een bootje (weer met losstaande stoeltjes) en we varen langs de drijvende markt naar een eilandje waar ze van alles maken van kokosnoten en rijst. Ze maken hier o.a. snoepjes, rijstkoekjes etc. Van de buitenkant van de kokosnoot maken ze houten schaaltjes, onderzetters, etc. Erg leuk om te zien. Dan varen we naar een ander eilandje voor de lunch. We krijgen hier olifantenoorvis voorgeschoteld. Ze leggen een stuk rijstpapier op je bord, daar gaan wat blaadjes sla en komkommer op en dan gaat daarop een stukje vis. Vervolgens rollen ze dit dan allemaal op tot een soort wrap die je met stokjes moet eten. Erg lekker allemaal. Verder krijgen we ook nog een schaaltje met beef en varkensvlees, rijst, soep en fruit na. Weer een erg grote maaltijd, maar wel lekker.

 

 

Na de lunch varen we naar Vinh Long waar we uit de boot stappen. Over de markt lopen we terug naar ons busje en dan is het nog 31/2 uur terug rijden naar Ho Chi Minh.
’s Avonds eten we in een drijvend restaurant tegenover het hotel. Ook nu krijgen we weer een vooraf vastgesteld menu met vis, vlees, rijst en fruit na. Na het eten gaat de boot een uurtje varen op de Saigon Rivier en is er een vuurshow. We hebben per persoon zo’n 5 drankjes op en moeten slecht USD 16 p.p. afrekenen incl. eten.
Als de boot terug bij de kade komt, gaan we richting de kroeg die we gisteren hebben gezien en er wel gezellig uit zag. Deze kroeg ligt twee deuren verder bij het hotel. Als we binnen komen, mogen we niet zelf bepalen waar we gaan zitten. Er wordt ons een plaats toegewezen. Op van die minikrukjes moeten we gaan zitten en we bestellen wat te drinken. De muziek is erg goed. Als de drankjes komen, kijkt Erik op de kaart en schrikt. Dit is een erg dure tent voor Vietnamese begrippen. We zijn nu voor een rondje USD 16 kwijt, terwijl we daar de ook de hele avond voor op de boot hebben zitten drinken! Op de kaart staan o.a. ook flessen Whiskey van USD 80 en die zie je op bijna ieder tafeltje wel meerdere staan. Hmm, een beetje vreemd dat een Vietnamees zulke flessen meerdere bestellen. Erik zit een beetje op te letten en ziet verschillende zakjes witte poeder rond gaan. ook zitten er veel oude mannen met van die jonge meiden. We besluiten maar gauw ons drankje op te drinken en terug te gaan naar het hotel.

14 april 2007

Om 08.00 uur vertrekken we voor een stadstour door Ho Chi Minh. We zien het oorlogsmuseum en het Reunification Palace. Het oorlogsmuseum is indrukwekkend om te zien, maar het Reunification Palace trekt me niet zo. Het is bovendien erg warm in de stad en we zweten als een gek. Rond 11.00 uur zijn we terug bij het hotel en kunnen we ons nog even opfrissen voordat we uitchecken.
Als we uitgecheckt zijn gaan we naar de Cu Chi tunnels. Deze liggen op ongeveer een uurtje rijden van Ho Chi Minh. We krijgen als eerste een uitleg over het tunnelstelsel als we daar aankomen en we krijgen ook een film te zien. Daarna gaan we het bos in en zien we de vele ingangen liggen. Mama gaat in een ingang ‘hangen’. Ze is de enige die er in past. Ook zien we een tunnelkamer waar ze van het materiaal van de bommen allerlei vallen maakten voor de Amerikaanse soldaten. Als ze bijv. op zo’n val trapten, ging er een luik open en kregen ze allerlei ijzeren pinnen in hun lijf. We zien ook de keuken, eetkamer, ziekenzaal etc. Pa, ma en Erik gaan nog een stuk tunnel in. Deze is wel aangepast voor de toeristen, maar nog steeds erg smal en donker. Ze gaan er dan ook niet ver in. Op de tunnels groeien bomen die men gebruikte voor het eten. Men at de wortels en vruchten van de verschillende bomen.

 

 

Nadat we dit gezien hebben, worden we naar de luchthaven van Ho Chi Minh gebracht. Ook nu zijn we weer redelijk vroeg en we hebben nog een half uur vertraging. We eten dus wat op de luchthaven.
Rond 20.00 uur vliegen we naar Danang, waar we om 21.10 uur aankomen. De chauffeur staat ons op te wachten om ons naar het Greenfield hotel in Hoi An te brengen. Dit ligt op ca. een half uurtje rijden van Danang.
Het hotel is erg simpel. Het is er wel schoon en er is een klein zwembad. De medewerkers zijn heel behulpzaam en vriendelijk.
We zijn erg moe van de lange trip vandaag en nemen nog een drankje in de bar en gaan dan slapen.

15 april 2007

Om 10.00 uur gaan we naar de Marble Mountains. De medewerkster van het hotel die alles voor ons geregeld heeft, verklaart ons voor gek dat we pas zo laat gaan, want het is dan veel te heet. Maar we zijn de afgelopen week al heel wat gewend en gaan toch. Het is ongeveer een half uurtje rijden naar de Marble Mountains.

Als we daar aankomen moeten we zo’n 156 treden op en we zijn blij dat we bovenaan zijn. Boven heb je allerlei mooi uitzichtpunten, grotten en pagoda’s. We zijn wel op het juiste tijdstip gegaan, want als we een grot inlopen staat de zon er recht boven en schijnen de zonnestralen zo de grot in. Pa en Erik klimmen in een kleine grot helemaal naar boven zodat ze boven op de berg staan en een prachtig uitzicht hebben. Vanaf de Marble Mountains kun je China Beach zien liggen. Dit is het strand waar de Amerikanen in de oorlog naar toe kwamen.
’s Middags huren we in de buurt van het hotel een fiets voor USD1 per stuk om naar het strand te fietsen dat om 4 km ligt. Dit is echt lachen. Papa en Erik krijgen in eerste instantie een mountainbike en als ze daar op gaan zitten, zakt het zadel steeds verder naar beneden. We besluiten dan om alle 4 een damesfiets met mandje te huren en fietsen naar het strand. Het fietsen is echt een drama, ze zijn veel te klein en we zijn dan ook blij als we bij het strand zijn. We nemen een lekkere duik in zee en gaan op het strand liggen. Tegen het einde van de middag wordt het erg druk op het strand. De lokale bevolking gaat hier dan picknicken.

’s Avonds lopen wij het stadje in om iets te gaan eten. Voor 9 drankjes, 2 voorgerechten en 4 hoofdgerechten betalen we zo’n 10 euro. Echt spot goedkoop dus.

16 april 2007

Om 08.00 uur vertrekken we naar de ruïnes van My Son. Dit tempelcomplex is ouder dan Angkor Wat en helaas is veel vernietigd in de oorlog. Ze zijn dan ook meerdere tempels aan het restaureren en bij een tempel zie je verschillende bommenkraters. De ruïnes liggen midden in de jungle en zijn helemaal begroeid. Ze hebben ooit geprobeerd deze begroeiing eruit te trekken, maar daar zijn ze snel mee gestopt, omdat de wortels ervoor zorgen dat deze stenen bij elkaar blijven zitten. De waterstand in de rivier is erg laag dit seizoen, dus kunnen we niet helemaal van My Son naar Hoi An terugvaren. We stappen nu halverwege de weg terug op de boot en varen in zo’n uurtje naar Hoi An waar we in de haven aankomen. Van daaruit lopen we terug naar het hotel.

Hoi An is een schitterend oud stadjes dat bekend is om zijn vele kleermakers. Overal kun je hier kleding laten maken. Ik laat 2 lange linnen broeken, 2 korte broeken, een driekwart katoenen broek, een zijden topje, een zijden rok en een zijden jurkje maken voor totaal USD 86.
Als we terugkomen in het hotel nemen we een verfrissende duik in het zwembad.

17 april 2007

Vandaag hebben we eindelijk een vrije dag. We slapen eerst uit, huren 2 scooters en dan trekken we erop uit. Dit is echt heel leuk. We crossen over het platteland en komen op plekjes waar we normaal niet komen. Het is lekker uitwaaien zo op die brommer. We rijden door de smalle straatjes van Hoi An langs de rijstvelden.

Aan het einde van de middag nemen we nog een duik in het zwembad en merken dan pas hoe verbrand we zijn deze dag.
18 april 2007
Om 09.00 uur vertrekken we per minibus naar Hué. Onderweg stoppen we op de Hai Van Pas (wolkenpas). Het is enorm slecht weer onderweg. Het regent echt pijpestelen. Op de pas hebben we een heel mooi uitzicht op de rijstvelden beneden op de berg en de stranden aan de zee. Zodra we de pas over zijn, wordt het gelukkig wat droger. We stoppen ook nog bij Langco Beach, een van de mooiste stranden van Vietnam. Dit strand ligt onderaan de wolkenpas.
Onderweg naar Hué is het hartstikke groen. We zien veel rijstvelden en kleine dorpjes. Rond 12.30 uur komen we aan bij het hotel in Hué. Het Thonh Nhai Hotel heeft maar 2 sterren, maar het ziet er heel erg netjes uit en de bedden zijn prima. Het hotel heeft ook een zwembad.
In de namiddag lopen we naar de Citadel van Hué. Deze ligt vlakbij ons hotel en lijkt erg op de Verboden Stad in Beijing. De Citadel heeft dan ook veel Chinese kenmerken.
’s Avonds eten we wat in het hotel.

19 april 2007

Vandaag staat er een boottocht op het programma. Om 09.00 uur vertrekken we per boot nar de Thien Mu Pagode. We zitten met z’n vieren op een boot van een Vietnamees echtpaar. Terwijl we aan het varen zijn, komt de winkel al weer tevoorschijn. Zo gaat het in Vietnam altijd. ‘You look in my shop’, ‘are you married’, ‘you help me my baby go to school’ vragen ze dan. Hier op de boot dringen ze niet aan. We kopen een pyjama en afritsbroek.

De Thien Mu Pagode is erg mooi om te zien. We hebben vandaag ook geluk/pech, want het is offerdag. Overal waar we aanleggen liggen Vietnamese boten en gaan hele families offeren. Ze gooien dan vooral gekopieerde dollarbiljetten in het water en gaan met wierookstokjes bidden.
Na de pagode is het ongeveer een half uurtje varen naar de Tu Duc Tombe. De tombe ligt een eind van de rivier vandaan, dus moeten we achterop de brommer bij een Vietnamees die ons er naartoe brengt.
Na de tombe bezoeken we nog een tempel en daar is het helemaal druk met mensen die aan het offeren zijn. En de wierook stinkt enorm. We blijven hier dus niet lang. Als we terugvaren heeft de vrouw een lunch voor ons gemaakt. Onvoorstelbaar hoe ze dat allemaal op één pitje klaar heeft kunnen maken. Er komen heel wat schaaltjes op tafel en het ziet er allemaal erg lekker uit. Het is alleen veel te veel en we kunnen niet alles op.
’s Middags zijn we terug bij het hotel en dan gaan we lekker een paar uurtjes bij het zwembad liggen. Wel lekker zo’n rustig dagje.
’s Avonds eten we maar weer in het hotel, want we hebben hier niet echt veel restaurantjes gezien en we hebben ook geen zin om die te gaan zoeken.

20 april 2007

Om 07.00 uur checken we uit en gaan per taxi naar de luchthaven. Onze vlucht gaat om 08.30 uur en deze is op tijd!
Om 09.40 uur landen we op Hanoi Airport. Daar staat onze nieuwe gids al op ons te wachten. We rijden meteen door naar Ninh Binh: Halong Bay op het land. We varen met een klein roeibootje door de rijstvelden naar Tam Coc (3 grotten).

Hierna worden we afgezet bij het Thuy Anh Hotel.

21 april 2007

Na het ontbijt vertrekken we naar Halong Bay. Hier aangekomen gaan we aan boord van een schip dat we met z’n vieren hebben afgehuurd en krijgen een welkomstdrankje.
We varen langs Dog Island, Icense Urn Island, Ga Choi Island, Finger Island en Hoa Cuong Island. Ook brengen we een bezoek aan de surprise grotten en stoppen we onderweg nog even bij een visfarm. ’s Avonds krijgen we een heerlijk diner aan boord met veel vis. Daarna is het mogelijk om een hengel uit te gooien, waar Erik gebruik van maakt. We overnachten aan boord.

22 april 2007

Om 07.00 uur wordt het ontbijt geserveerd. Daarna varen we naar Man’s head island, Tortoise island, Bai Tu Long bay, Toad island, Bai tho mountain. Rond 11.00 uur varen we terug naar Halong en komen rond 12.00 uur aan in de haven.
Na de lunch worden we teruggebracht naar Hanoi en checken we in in het Vietanh hotel.
’s Avonds hebben we enorm veel zin in een hamburger. De rijst komt zowat onze neuzen uit. Helaas is er nergens in Vietnam een McDonalds te vinden, maar gelukkig vinden we er wel een restaurantje dat een mooi uitzicht heeft over Hanoi, waar ze hamburgers serveren.
Vietanh hotel ***
Ligging: in het oude centrum van Hanoi en op loopafstand van het Huan Kiem meer, Dong Xuan Markt, Temple of Literature, One Pillar Pagode, Vietnam Historisch Museum en Mausoleum van Ho Chi Minh.
Faciliteiten: bar, restaurant, bar, wasservice, souvenirwinkeltje.
Kamers: de kamers zijn voorzien van airco, tv, telefoon, minibar, kluisje. Badkamer met bad, aparte douche en toilet.

23 april 2007

Vandaag verkennen we Hanoi op eigen gelegenheid. ’s Avonds gaan we naar het Thang Long Theater waar we een waterpoppen show krijgen te zien. Dit is wel leuk om te zien, maar het duurt wel erg lang.
Ook deze avond eten we weer in het hamburgerrestaurant van gisteren.

24 april 2007

We lopen vandaag wat rond door Hanoi tot het tijd is om naar de luchthaven te vertrekken.
Om 17.45 uur vertrekken we en vliegen weer via Kuala Lumpur naar Amsterdam.

25 april 2007

Om 06.35 uur landen we op Schiphol en is deze vakantie helaas weer ten einde.