Reisverslag-China

Studiereis China

09 – 17 november 2004

09 november 2004:

De vlucht KL 877 vertrekt op tijd naar Hong Kong.

10 november 2004:

Nadat we geland zijn en de koffers hebben verzameld, staat onze gids Henry al op ons te wachten. De temperatuur is boven verwachting, het is ruim 29 graden. Even wennen dus.
Met de bus rijden we in ongeveer een half uur naar hotel Nathan. Als we hier aankomen, zijn de kamers helaas nog niet klaar, dus gaan we eerst lunchen. Dit doen we in een restaurant dat tegenover het hotel ligt. Het restaurant is heel groot en lijkt eigenlijk net een vreetschuur. We krijgen hier allerlei Chinese dingen te eten en ik kan nu niet echt zeggen dat ik het lekker vindt.
Na de lunch krijgen we even de tijd om ons op te frissen voordat we met de stadstour beginnen.
Als eerste gaan we naar Victoria Peak. Vanaf dit punt kijk je uit over de skyline van Hong Kong als het niet te mistig is. We hebben geluk! Daarna rijden we naar het vissersplaatsje Aberdeen en vervolgens gaan we naar Repulse Bay. Hier staat een mooie Chinese tempel.

 

 

Daarna gaan we naar de ‘Golden Bauhinia’. Dit is een bloem die Hong Kong heeft gekregen toen het is teruggegeven aan China. ’s Avonds krijgen we weer allerlei vreemde dingen voorgeschoteld tijdens het diner en ook Peking Eend. Het smaakt wel lekkerder als ’s middags. Na het eten loopt iedereen nog even over de Temple Street Night Market, die op loopafstand van het hotel ligt. Daarna gaan we lekker slapen, want we zijn ondertussen heel erg moe.

11 november 2004:

Om 10.00 uur verzamelen we met onze koffers in de lobby van het hotel. We maken weer een stadstour en bezichtigen de Wong Tai Sin Temple, de ‘Bird Garden’ en de Jade Market. Vervolgens krijgen we een Cantonese lunch met diverse dumplins. Sommige smaken erg lekker. Na de lunch vertrekken we naar de luchthaven voor de vlucht MU 204 naar Xian.
Nadat we daar aangekomen zijn, gaan we meteen door naar het hotel waar we eerst een diner krijgen en vervolgens gaan we slapen.

12 november 2004:

Vandaag is het helaas enorm slecht weer. Het regent en het is echt super koud. Om 09.00 uur vertrekken we en gaan eerst naar een fabriek waar de terracotta-soldaten gemaakt worden.
Tip! Koop hier niets, want het is er 3 keer zo duur dan bij het terracottaleger zelf.
Het terracottaleger is echt heel mooi om te zien. Er zijn verschillende hallen waar je in kunt en in de laatste hal moeten de beelden zelfs nog helemaal onder de grond vandaan worden gehaald. Nadat we dit gezien hebben, gaan we lunchen.

 

 

Na de lunch bezoeken we de Ming Stadsmuren en de Grote Pagode van de Wilde Gans en daarna krijgen we nog een rondleiding door het museum.
Het is echt jammer dat het zo’n slecht weer is. We gaan steeds snel de bus uit om even te kijken en snel weer terug in de bus.
’s Avonds dineren we in een hotel en krijgen hot pot: in een pan kokend water kun je allerlei gerechten klaarmaken. Er zit niet zo heel veel smaak aan, maar het is wel lekker om even iets heel anders te eten en we krijgen het er tenminste warm van!

 

13 november 2004:

Om 09.00 uur vertrekken we en gaan naar het Xian Xie museum. Dit is een heel groot museum met allerlei dingen die heel vroeger zijn ontdekt. Daarna gaan we naar een theeproeverij. Hier proeven we verschillende soorten groene en zwarte thee. Sommige smaken wel, maar sommige zijn ook heel smerig. Daarna bezoeken we de Klein Pagode van de Wilde Gans. In de tuin bij deze pagode zitten enkele mensen muziek te maken op oude instrumenten.
De lunch nuttigen we in een restaurant van een hotel. Dit is erg lekker. Na de lunch bezichtigen we de Bell Tower en de moskee van Xian. Rondom de moskee zijn allerlei kraampjes waar van alles te koop is, een soort marktje, erg leuk. Het is hier alleen wel erg druk en je moet heel goed op je spullen passen. Bij iemand van de groep wordt de fotocamera uit haar jas gestolen.
’s Avonds krijgen we een dumplin diner. Er worden heel veel bakken met dumplins op tafel gezet die we heel snel achter elkaar op moeten eten, want er worden steeds nieuwe bakken op tafel gezet en het restant wordt gewoon op ons bord gegooid. Na het diner zien we een Tang Dynastie show. Erg mooi om te zien. Ze beelden uit hoe men in de ‘Tang-tijd’ een overwinning vierde.

 

14 november 2004:

Vandaag is het erg vroeg opstaan, omdat we om 09.00 uur vertrekken naar Beijing. De koffers worden gelukkig al eerder weggebracht, zodat we niet al te vroeg op de luchthaven hoeven te zijn.
Beijing is de hoofdstad van China en betekent ‘Stad (Jing) van het Noorden (Bei)’. Vroeger was Nanning de hoofdstad. Dit betekent stad van het zuiden.
Om 10.40 uur landen we en verzamelen de koffers. Daarna beginnen we meteen met de stadstour. Gelukkig is het hier een stuk beter weer, zodat de foto’s ook een stuk mooier worden.
We brengen een bezoek aan de Lamatempel en maken een tour in een Riksja door een van de oude Hutongwijken. Ook brengen we een bezoek aan een familie thuis. Het valt allemaal erg mee hoe de mensen hier wonen. Het is niet eens erg armoedig. Ze hebben zelfs twee tv’s staan en een telefoonaansluiting.
’s Avonds eten we dumplins in een restaurant en na het eten krijgen we een Chinese Show te zien.

15 november 2004:

Vandaag is de leukste dag, we bezoeken namelijk de Chinese muur.
Als we aankomen bij de muur gaan we eerst met de hele groep op de foto. Vervolgens krijgen we een uur vrije tijd om over de muur te lopen. Je kunt naar rechts gaan, dit is de makkelijkste weg, of naar links. Wij gaan naar links, omdat het hier ook het minst druk is en je zo niet veel toeristen op je foto’s krijgt. Het is een hele klim naar het hoogste punt wat we zien liggen. Hier heb je een schitterend uitzicht over de muur, die over de bergtoppen heen kronkelt. Onvoorstelbaar dat ze dit vroeger zo hebben kunnen bouwen.

 

 

Nadat we de muur hebben beklommen, gaan we nog naar een fabriek om te kijken hoe ze cloisonne maken en daarna gaan we lunchen.
’s Middags brengen we een bezoek aan het Zomerpaleis. Dit is ook erg mooi om te zien.

 

 

Daarna krijgen we als verrassing een massage. Dit vind ik niet zo heel lekker, want mijn masseur is een echte gemenerik die heel hard op mijn kuiten slaat, maar de volgende dag heb ik gelukkig geen spierpijn.
’s Avonds staat er na het diner een acrobatiek show op het programma.

16 november 2004:

Vandaag brengen we een bezoek aan de Verboden Stad. Over het Tianan’anmen plein (Plein van de Hemelse Vrede) lopen we naar de Verboden Stad. Alles bij elkaar is dit een enorm complex. Het is er ook erg druk, maar volgens onze reisleider is dit niets vergeleken bij ’s zomers. Dan schuifelen duizenden mensen voetje voor voetje over het plein om de bezienswaardigheden te bekijken en dan op zijn Chinees, dus allemaal voordringen.

 

 

’s Middags bezoeken we een zijdefabriek en zien hoe dekbedden gemaakt worden. Daarna gaan we naar de Tempel van de Hemel. Als we dit gezien hebben, krijgen we nog even de tijd om te shoppen in dé winkelstraat van Beijing om ons laatste geld op te maken.
’s Avonds krijgen we nog een Peking Eend diner ter afsluiting van de reis.

17 november 2004:

We vliegen vandaag terug naar Amsterdam. De vlucht is mooi op tijd en de reis is, helaas, ten einde.