Reisverslag-cyprus

STUDIEREIS CYPRUS

10 – 15 maart 2009

Ruik de jasmijn en de wilde tijm.
Proef één van de oudste wijnen ter wereld.
Wandel in de geurende dennenbossen.
Ski ’s morgens in een schitterend sneeuwlandschap.
En duik ’s middags in het warme, blauwe water van de Middellandse Zee.
Sta in stille verwondering voor de Griekse tempels, de Byzantijnse kerken en de overblijfselen uit een ver verleden.
Ga golfen, fietsen, of heerlijk wandelen, of probeer eens een nieuwe sport.
Verlies jezelf in de natuur of dans tot het ochtendgloren.
Kijk verder dan zon en zee.
Er is veel te genieten, te zien en te doen op Cyprus.
Een grootse wereld op een klein oppervlak.
Een ervaring om nooit te vergeten!

 

Algemene informatie

 • Grensformaliteit: Voor Cyprus is een paspoort of identiteitskaart nodig die bij aankomst nog minimaal 3 maanden geldig is.
 • Cyprus is sinds 01 mei 2004 lid van de EU.
 • Ligging: Cyprus is gelegen in het Oosten van de Middellandse Zee, ca. 70 km onder Turkije en 100 km ten westen van Syrië.
 • Inentingen: niet vereist
 • Leidingwater kan gedronken worden.
 • Munteenheid: de Euro.
 • Voltage op het eiland is 240 volt. Stopcontacten zijn geschikt voor driepotige stekkers.
 • Bezoekers dienen kerkelijke tradities en gebruiken te respecteren en worden verzocht geen korte broeken of mouwloze kleding te dragen bij bezoek aan kerken en kloosters.
 • Vanuit Cyprus kunnen korte cruises gemaakt worden naar de Griekse eilanden, Egypte, Libanon en Syrië.
 • Het geven van fooi in restaurants, taxi’s etc. is vrijblijvend, maar wordt altijd op prijs gesteld.
 • Verkeer: op het eiland wordt links gereden. Alle vakantieplaatsen zijn via nieuwe vierbaanswegen te bereiken.
 • Intercity servicetaxi’s zijn taxi’s die met meerdere personen gedeeld worden en overdag tussen Lefkosia, Lemesos, Larnaka en Pafos rijden. Een goedkope manier om het eiland te verkennen.
 • Tijdverschil: op Cyprus is het één uur later dan in Nederland.
 • Luchthavens: Pafos en Larnaka. Cyprus Airways vliegt meerdere keren per week op Pafos en Larnaka. Soms worden deze luchthavens ook gecombineerd. In de zomer gaan er ook diverse charters vanuit Nederland, België en Duitsland naar Cyprus. De vliegtijd vanaf Amsterdam is ca. 4,5 uur.
 • Taal: de talen op Cyprus zijn Grieks en Turks. Met Engels en op sommige plaatsen met Duits kan men ook goed terecht.
 • Oppervlakte: De oppervlakte van Cyprus bedraagt ca. 9250 vierkante kilometer, ongeveer net zo groot als Friesland, Groningen en Drenthe samen. Na Sicilië en Sardinië is Cyprus het grootste eiland in de Middellandse Zee.

Natuur

Voor natuurliefhebbers is Cyprus een paradijs. Rotskusten, bergtoppen, zonnige wijngaarden, koele dennenbossen, uitgestrekte graanvelden, schaduwrijke citrusbomen, een landschap dat voortdurend verandert en een onuitputtelijke bron van inspiratie is voor elke fotograaf.
Vooral de maanden maart, april en mei is een bezoek aan het eiland waard. Na deze maanden begint de droge, dorre periode.

Cyprus is één van de weinige plaatsen in de Middellandse Zee waar zeeschildpadden aan land komen om hun eieren in het zand te leggen en waar ze tot de beschermde diersoorten behoren. De schuwe moeflon, een zeldzame steenbok dat in het wild op de hellingen van het Troodosgebergte voorkomt, is eveneens beschermd.

Terug in de tijd

Cyprus betekent ook een kennismaking met één van de oudste beschavingen van de wereld, een beschaving die 10.000 jaar geleden is ontstaan.
Tijdens de Oudheid was Cyprus (‘Kypros’ in het Grieks) beroemd om het koper dat er werd gevonden en zelfs de oorsprong van de Latijnse naam voor koper, cuprum, houdt misschien verband met dit fiet.
Vanwege haar strategische positie op het kruispunt van drie continenten, hebben vele heersers door de geschiedenis heen verschillende hun oog op het eiland laten vallen. Hierdoor is het vandaag de dag één groot openluchtmuseum met overblijfselen uit een geschakeerd verleden, een mozaïek van verschillende beschavingen en tijdperken.

De cultus van Aphrodite, de godin van de liefde en de schoonheid uit de Griekse mythologie, is op Cyprus tot bloei gekomen. Aanhangers kwamen van heinde en ver om deel te nemen aan de erediensten. Een moderne versie van de rituelen die deel uitmaakten van deze cultus, zijn de hedendaagse ‘Anthestiria’, de bloemencorso’s die in de lente plaatsvinden.

 

 

Het eiland was het eerste land dat door de apostelen Paulus en Barnabas werd aangedaan tijdens hun tocht om het christendom te verbreiden en kwam als eerste onder de stenen zuil waar volgens de legende de heilige Paulus in het jaar 45 n.Chr. is gegeseld, alvorens de Romeinse gouverneur te bekeren.

Een groot aantal schitterende voorbeelden van Byzantijnse kunst hebben de tand des tijds weerstaan op het eiland. Verscholen in dennenbossen staan de kerken van Cyprus met hun kleurrijke fresco’s op muren en abdissen. Tien van de kerken zijn op de World Heritage lijst van Unesco geplaatst.

 

Warmte en gastvrijheid

Het welkom op Cyprus is overal even hartelijk. Tijdens uw tochten over het eiland zult u merken hoe gastvrij de Cyprioten zijn.

De Cyprioten staan bekend als vriendelijke mensen, dus wees niet verbaasd als u bij iemand thuis wordt uitgenodigd en als een lid van de familie wordt beschouwd. Als u het landelijke leven wilt meemaken, kunt u in een traditioneel huis in een dorpje verblijven op in een familiepension, mogelijkheden die vallen onder het agro-toerisme, ‘een vorm van toerisme die het lokale traditionele leven op Cyprus benadrukt.’

De Cyprioten zijn van nature behulpzaam en dit betekent dat ook als u met pech onderweg staat, het nooit langer dan een paar minuten duurt voordat er iemand stopt om u te helpen.

Pafos en omgeving

In de oudheid was Pafos het centrum van de cultus van Aphrodite. Zwem in de zee bij Petra tou Romiou, de plaats waar de godin volgens de legende uit de golven tevoorschijn is gekomen, maak de bedevaart naar haar heiligdom Kouklia of bezoek de grot bij Polis waar ze kwam baden.

Pafos met zijn gezellige haven en middeleeuws fort is zowel een mondaine badplaats als een stad met vele historische bezienswaardigheden met een schitterend landschap als achtergrond. In vroeger tijden was Pafos de hoofdstad van Cyprus gedurende een periode van 600 jaar en de oudheidkundige rijkdom van deze stad en streek is van dermate groot belang dat Unesco de hele stad op de World Cultural Heritage lijst heeft geplaatst. De schitterend uitgevoerde vloermozaïeken in de villa’s uit de Romeinse tijd, waarop taferelen uit de Griekse mythologie staan afgebeeld, behoren tot de mooiste van het oostelijke Middelandse Zeegebied. En de ondergrondse Koningsgraven, uit de rotsen gehouwen en versierd met Dorische zuilen, zijn niet minder indrukwekkend. In het museum van Maa-Paleokastro bij Coral Bay, is een interessante verzameling kunstvoorwerpen uit de tijd van de Myceense kolonisatie te bekijken.

Voor degenen die rust en stilte in de natuur zoeken, is Polis en omgeving de juiste bestemming. Het schiereiland Akamas is een natuurgebied met een spectaculaire kust en kleine baaien met zandstranden. Pittoreske dorpjes om te ontdekken, natuurpaden om te wandelen (de Georgos Kloof) en de zee voor een boottocht, de speeltuin van Aphrodite…

 

Het Troodosgebergte

Laat de hitte van het binnenland en de kust achter u en zoek de koelte op in de bergen. Vanaf de toppen van het Troodosgebergte, met een hoogte van bijna 2000 meter boven zeeniveau waar ’s winters wordt geskied, zijn de vergezichten spectaculair.

Lieflijke dorpjes met nauwe, rustieke straatjes en gerestaureerde huizen, liggen verscholen op de terrashellingen, tussen de wijngaarden en amandel-, hazelnoot- en kersenbomen.

Volg één van de vele natuurpaden en rust onderweg uit op een picknickplaats of ga naar het bezoekerscentrum in de bossen van het Troodos natuurpark. In de Cedervallei staan een ongebruikelijk groot aantal Cypriotische ceders bij elkaar en ligt zo ver weg van de bewoonde wereld dat de geluiden van de natuur het enig is dat u hoort als u uit de auto stapt. En ’s avonds wordt u in slaap gezongen door de nachtegaal.

In het Troodosgebergte vindt u ook de kerken met hun beroemde, beschilderde interieur, schitterende voorbeelden van Byzantijnse kunst. De Agios Nikolaos tis Stegis kerk in Kakopetria, de kerkn in Asinou en de Panagia tou Araka kerk in Lagoudera, behoren tot de mooiste kerken van het eiland. In het Kykkosklooster, het grootste klooster van het eiland, kunt u het prachtige Byzantijnse museum bezoeken en een gouden icoon van de Maagd Maria bewonderen die volgens de overleving door de heilige Lucas is geschilderd.

Lefkosia en omgeving

 

 

Lefkosia ligt in het midden van het eiland en is een modern, druk handels- en zakencentrum. De oude binnenstad is omgeven door een vestingmuur van zandsteen uit de Venetiaanse tijd met een gracht en hartvormige bolwerken.

De moskeeën en palmbomen geven een oosterse sfeer aan de oude stad. Een bezoek aan de kathedraal van St. John (Heilige Johannes) met zijn fresco’s en het prachtige museum met Byzantijnse iconen is zeker de moeite waard. En ’s avonds is er vast wel een openlucht concert bij de vestingwal of een tentoonstelling in de Famagusta Gate, één van de drie vroegere toegangspoorten van de oude stad die nu gerestaureerd is en als cultureel centrum wordt gebruikt.

Lemesos (Limassol)

Lemesos, qua grootte de tweede stad van Cyprus, ligt tussen twee oude stadskoninkrijken in: Amathous in het oosten en Kourion in het westen – twee van de meest indrukwekkende archeologische opgravingen van het eiland. Lemesos is de belangrijkste haven van Cyprus, het centrum van de wijnindustrie en een bruisende badplats. Aan de 1,5 km lange kustlijn van de stad liggen een groot aantal hotels en appartementen, afgewisseld met eucalyptusbomen en verbonden door een voetpad dat veel door wandelaars en joggers wordt gebruikt.

Loop door de nauwe straatjes van de oude stad die vanaf de vissershaven uitwaaieren. Op de openluchtmarkt zijn vele lokale producten en groente en fruit te koop.
De bewoners van deze stad staan erom bekend dat ze van vertier houden en het nachtleven is er dan ook naar, met een uitgebreide keus aan taveernes, disco’s en nachtclubs. Geniet van een zomerconcert onder de sterren in het Grieks-Romeinse amfitheater van Kourion, bezoek het wijnfestival in september met zijn bacchantische sfeer of neem deel aan het carnaval met het defilé van versierde wagens.

De Germassogeia stuwdam en het zoutmeer van Akrotiri, waaraan het klooster van de heilige Nicolaas, beschermheilige van de poezen, is gelegen, vormen unieke natuurgebieden met hun eigen flora en fauna. Het is een rustig gebied om te ontspannen, te wandelen, te vissen of naar de vogels te kijken.

Larnaka

Larnaka was de tweede thuishaven van de heilige Lazarus, die hier na zijn verrijzenis kwam wonen en later bisschop werd van deze stad. De indrukwekkende Heilige Lazarus-kerk in het centrum is in de 10 de eeuw op het graf van de heilige gebouwd en is één van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse bouwkunst op het eiland.

De Hala Sultan Tekke moskee, die ter ere van de tante van de profeet Mohammed is gebouwd nadat zij hier van haar paard was gevallen en is overleden, is een belangrijke islamitische bedevaartplaats. De minaret verheft zich tegen een achtergrond van hoge palmbomen en cypressen en glinstert als een fata morgana aan de rand van het zoutmeer dat een geliefde overwinteringsplaats is voor flamingo’s en andere trekvogels.

Loop langs de zee over de boulevard met zijn hoge palmbomen en neem plaats op een terras van een van de vele cafés en restaurants om naar de mensen te kijken die voorbijkomen. De dichtbij gelegen jachthaven is het trefpunt van een groep lokale jachteigenaars en een geliefde aanlegplaats voor zeilers vanuit de hele wereld.

Larnaka Bay

Larnaka Bay ligt op ca. 7 km van Larnaka, verbonden door een drukke weg. Het is niet mogelijk om vanuit Larnaka Bay naar Larnaka te wandelen door deze drukke verbindingsweg. Ook ligt er tussen Larnaka en Larnaka Bay veel industrie.

Ammochostos (Famagusta) , De zuidoostkust met Agia Napa en Protaras.

 

 

Agia Napa aan de zuidoost kust met zijn prachtige zandstranden en Protaras, het kustgebied bij Paralimni met zijn vele windmolens, zijn van slaperige vissersplaatsjes uitgegroeid tot drukke badplaatsen.

Breng de dag door op het strand, zwem in het warme turkooisblauwe water of maakt een boottochtje langs de kust. De plaats bij uitstek om te snorkelen of te duiken is Kaap Greko, het oostelijke schiereiland en een beschermd natuurgebied met stille inhammen en rotsplateaus, een indrukwekkend gezicht vanaf de klippen en zeegrotten. Ook kun je in dit natuurgebied schitterende wandelingen maken.

Ga ’s avonds uit eten in één van de vele restaurants en vergeet vooral niet de typisch Cypriotische taveernes in Paralimni of dans op de nieuwste hits in één van de vele nachtclubs.

Voor de liefhebbers van cultuur zijn er middeleeuwse kerken in dorpjes zoals Sotira of musea met volkskunst in Deryneia en Avgorou. Voor de kinderen is er het museum voor zeeflora- en fauna of het nieuwe zeemuseum ‘Thalassa’ in Agia Napa waar een prachtige replica te zien is van een handelsschip uit de 4 de eeuw dat voor de kust van Kyrenia is gezonken.

Bezochte accommodaties

Kefalos Beach Hotel Pafos

Mooie laagbouw accommodatie. Kamers zijn ruim ingericht met woonkamer met keuken, aparte slaapkamer en ruime badkamer.
De accommodatie ligt aan het strand en heeft een groot zwembad.
www.kefalos.com.cy

Avanti hotel & Village Pafos

Mooi viersterren hotel (Avanti) en appartementencomplex (Avanti Village) gelegen op 250 m van het strand. Beide accommodaties hebben een heel groot zwembad met apart kinderbad. Het is mogelijk om in het appartement te verblijven op basis van logies/ontbijt of halfpension waarbij de maaltijden dan genuttigd kunnen worden in het hotel (ca. 300 m lopen). De appartementen zijn zeer ruim en geschikt voor 4 volwassenen, waarbij er 2 volwassenen in de woonkamer kunnen slapen. Het is ook mogelijk om twee appartementen te huren met verbindingsdeur.
De hotelkamers zijn mooi ingericht en ook hier is het mogelijk om kamers met verbindingsdeur te huren.
www.avantihotels.com / www.avantivillage.com

Tochni en Kalavassos Villages

Schitterende accommodaties landelijk gelegen. Sommige beschikken over een zwembad, andere niet. Indien je verblijft op basis van logies/ontbijt of halfpension kom je in Tochni terecht, anders in Kalavassos. Kalavassos is wel een iets groter dorpje met wat winkeltjes en taveernes, in Tochni is helemaal niets te doen!
De verschillende accommodaties liggen gezamenlijk op een binnenplaats. Sommige hebben ruime balkons met veel privacy, andere hebben wat minder privacy, omdat de buren daar ook langs komen.
Ze zijn allemaal ruim ingericht met een aparte woonkamer incl. keuken en aparte slaapkamer.
www.tochnivillas.com

Louis Princess Beach Hotel Larnaka Bay

Mooi 4-sterren hotel gelegen aan het kiezelstrand van Larnaka Bay. Groot zwembad met ligstoelen rondom. Hier zitten veel overwinteraars (Engelsen en Duitsers).
Kamers zijn ruim ingericht met zitje en ruime badkamer.
www.louishotels.com

Nissi Beach Hotel Agia Napa

Mooi 4-sterren hotel met schitterende tuin zwembad aan het zandstrand van Agia Napa.
De kamers zijn ruim en modern ingericht. Er is ook een mogelijkheid om kamers met uitzicht op zee te boeken. Dit zijn ruimere kamers met groot tweepersoonsbed en een lager gedeelte met zit-/slaapbank.
www.nissi-beach.com

Capo Bay hotel Paralimni

Erg mooie accommodatie die ze op het moment dat wij het bezocht hebben, nog aan het renoveren waren. De kamers zijn modern ingericht en overal in het hotel zijn natuurlijke materialen gebruikt. Het hotel beschikt over mooie suites en ook over kamers die voor meerdere personen geschikt zijn (bijv. met bovenverdieping).
Gelegen aan het mooie zandstrand.
www.capobay.com

Napa Mermaid Hotel Agia Napa

Mooi viersterren hotel met modern ingerichte kamers op enkele minuten afstand van de zee. De kamers zijn erg licht en modern ingericht. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.
www.napamermaidhotel.com