Reisverslag-egypte

Egypte

24 september – 15 oktober 2000

Zondag 24 september 2000

‘Good afternoon ladies and gentlemen. Welcome on board of Egyptair to Cairo!’
Het is 19.00 uur, eindelijk zitten we dan in het vliegtuig, op naar onze lang verwachte vakantie! We hebben al een vertraging van anderhalf uur, maar misschien halen we onderweg nog wat in. De configuratie van het toestel is 2-4-2.
Op dit moment nog geen slechte ervaringen met EgyptAir. We zijn ‘normaal’ opgestegen, dus alle verhalen zijn maar bangmakertjes geweest, denk ik. Wel is het ontzettend koud aan boord. Ik ben blij dat ik een lekkere dikke trui aan heb.
We gaan dalen. Net even een uur plat geweest en echt plat, San en ik hadden ieder vier stoelen voor ons alleen. Het toestel is maar voor ongeveer 1/4 volgeboekt.
Zo meteen als we geland zijn, gaan we de rest van de groep ontmoeten. We hebben al kennisgemaakt met 4 personen die samen met ons de laatste week overblijven. Lijken aardige personen gelukkig.
’s Avonds komen we aan in het Cleopatra Palace hotel. Het is gelukkig schoon, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het ziet er niet uit en nu maar hopen dat we geen beesten tegenkomen. We hebben wel een koelkast op de kamer, dat is handig!

Maandag 25 september 2000

Na eerst een bedinspectie gedaan te hebben en te zijn geschrokken door een zwart pluisje, hebben we redelijk geslapen ondanks al het getoeter. Later op de dag komen we er achter dat de Egyptenaren moeten toeteren als ze er aan komen, dus je kunt je voorstellen wat ’n lawaai het op straat is. Om 09.00 uur hebben we een welkomstmeeting waarna we vervolgens naar het Egyptisch Museum gaan (entree EGP 20, fototoestel EGP 10 en camera EGP 40). Met 8 personen hebben we een gids ingehuurd die ons twee uur lang door het museum leidt en alles over de geschiedenis van Egypte verteld. Erg indrukwekkend om alle graftombes en mummies te zien.
Rond 12.30 uur verzamelen we weer om wat te gaan eten. Koshery plain, typisch Egyptisch. Een soort macaroni met hardgebakken uitjes en tomatensaus. Zeer goedkoop, slechts EGP 1,50.
Na de lunch houden we ons hart vast als we met de taxi naar de Citadel in Islamitisch Cairo gaan. De taxichauffeur scheurt als een gek door Cairo. Na bijna ‘tig’ aanrijdingen veroorzaakt te hebben, worden we afgezet bij de moskee. Hoewel de reisleidster een briefje in het Arabisch heeft meegegeven waar we moeten worden afgezet, belanden we toch bij de verkeerde moskee. Na onderhandelen met de volgende taxichauffeur gaan we toch op weg naar de goede moskee en komen daar ook nog aan.
De Citadel op zich valt tegen (entree EGP 20). Wel heb je eromheen een fantastisch uitzicht over Cairo. We hebben geluk, het schijnt helder te zijn (wij denken daar anders over!) en we kunnen een glimp opvangen van het wereldwonder: de piramides van Gizeh.
Via vieze straatjes waar vele ezels lopen, gaan we naar de Khan-el-Khalili bazaar, waar we eindigen in het meest beroemde theehuis van Cairo, Fishawi’s. Na wat gedronken te hebben, blijken we helemaal kapot te zijn en besluiten we terug te gaan naar het hotel.
Daar gaan we even op bed liggen. Vervolgens frissen we ons wat op en verzamelen weer om te gaan eten in een typisch Egyptisch restaurant. Het is heel gezellig. Voor EGP 30 hebben we een Egyptisch voorgerecht met salade, als hoofdgerecht een mixed grills en als nagerecht een soort vanille-pudding.
Na het eten lopen we weer terug naar het hotel. Nadat we via internet enkele sms-jes hebben verstuurd, gaan we slapen.

Dinsdag 26 september 2000

Om 07.15 uur gaat de wekker, tijd om op te staan. Ontbijt is om 08.00 uur en rond 09.00 uur vertrekken we naar Memphis. Een lokale gids gaat met ons mee.
In Memphis zien we het liggende beeld van Ramses II (entree EGP 14, fototoestel EGP 5). Zijn benen ontbreken, omdat deze door de Nijl zijn verwoest. Het beeld is namelijk in de Nijl gevonden. Verder zien we nog een kleine Sphinx en een staand beeld van Ramses II. Dit staande beeld is gemaakt toen hij nog leefde. Dat kun je zien aan zijn positie: het linkerbeen staat voor het rechter.
Vervolgens rijden we naar de Trappenpiramide van Djoser (entree EGP 20, fototoestel EGP 5). Onderweg zien we karren die door ezels getrokken worden en vrouwen die in zwarte gewaden op het land werken. Ook komen we onderweg talloze palmbomen in oases tegen.
De Trappenpiramide van Djoser is enorm! Even denk ik dat dat het wereldwonder is, want ook hier liggen nog 2 piramides naast. De Sphinx ontbreekt echter en als je goed kijkt, zie je dat deze piramide geen spitse punt heeft, dus dit kan het wereldwonder nog niet zijn.
Nadat de gids is uitverteld, lopen we wat dichter naar de piramide toe. Wat een enorm bouwwerk! Mannen op kamelen rijden je achterna en vragen of je op een kameel wilt. Ze zijn zo opdringerig dat je er gestoord van wordt.
Bij de piramide van Djoser in Sakkara kun je nog andere piramides zien liggen: de piramides van Dahshur van koning Senefru.
’s Middags lunchen we in een restaurant in Gizeh. Een 3-gangen lunch voor EGP 30 incl. drankjes. Vooraf een saladebuffet, als hoofdgerecht visfilet en als nagerecht een trosje druiven en een banaan. Meerdere reisorganisaties verzamelen hier om te lunchen. Het eten is op zich goed, maar het is niet erg gezellig. Snel eten en vervolgens op naar de piramides. Als we in de bus zitten, zien we ze al liggen in de verte. Echt een schitterend gezicht (entree EGP 20). We rijden naar een plek waar je schitterende foto’s kunt maken.
Vervolgens gaan we naar de kleinste piramide: de piramide van Mykerinos. Voor EGP 10 kun je een kaartje kopen om in de piramide te gaan. Dit is zo stijl en zo laag dat ik 10 treden waag en dan besluit om weer terug naar boven te gaan.
We lopen om de piramide van Chefren heen en zien in de verte de Sphinx liggen. Van de sissende en fluitende op kamelen rijdende Egyptenaren trekken we ons weinig aan.
Later rijden we met de bus naar de Sphinx. Wat een enorm beeld! En dat bestaat uit slechts n blok graniet! Even op zijn kop klimmen om een foto te maken, lukt beslist niet! De Sphinx is zo’n 22 meter hoog en bovendien afgesloten, zodat het publiek er niet bij kan.
Na enkele foto’s gemaakt te hebben, gaan we dan op weg naar Alexandri. De rit duurt ongeveer 3 uur, maar we hebben ontzettend veel lol met onze medereizigers. Onderweg stoppen we nog even om wat te eten en/of te drinken.
Rond 20.00 uur arriveren we in het Amoun hotel in Alexandri. De vorige groep schijnt ongelooflijk veel last te hebben gehad van kakkerlakken. Ook in onze groep zijn er mensen die er last van hebben, maar wij gelukkig zien. De kamers zijn heel schoon en ze zien er ook beter uit dan in Cairo. Ook hier hebben we weer een koelkast. We wassen wat kleding en na een cup-a-soup besluiten we te gaan slapen.

Woensdag 27 september 2000

Helemaal gaar word ik wakker. Vannacht ben ik zo’n 5 keer naar de wc geweest. Diarree, het was te verwachten! Gelukkig zijn we vandaag vrij om te doen en laten wat we willen. Om 09.00 uur is het ontbijt. Ik moet iets eten, maar meer dan een paar happen van mijn croissantje krijg ik niet weg. Op de kamer drink ik nog wat bouillon. Daarna voel ik me iets beter.
Rond 12.00 uur besluiten we om langs de boulevard te gaan wandelen. Terwijl we heerlijk op het strand iets aan het drinken zijn, worden we door zowel mannen als vrouwen aangestaard terwijl we toch onze knien en schouders bedekt hebben. Na 2 uur besluiten we om terug te gaan naar het hotel. We lezen wat en vallen dan in slaap. Daarna frissen we ons op en rond 20.00 uur gaan we op zoek naar een Pizzahut, maar we belanden bij McDonalds. Ook goed, want we hebben even geen zin in Egyptisch eten. Nu weten we tenminste wat we binnen krijgen.
Als we na het eten terug naar het hotel lopen, komt een Egyptenaar ons achterna. Hij is aardig en helemaal niet opdringerig. Onderweg komen we langs een straatje waar veel gejammer uit komt en schijnwerpers staan. We vragen wat dat is en hij vertelt ons dat dat een soort begrafenis is. De Koran wordt hardop voorgelezen door een microfoon, nou ja voorlezen, het lijkt meer op jammeren.
De Egyptenaar hoort dat we last van diarree hebben en hij weet daar iets op: citroen. Deze gaat hij voor ons halen.
Als we bij het hotel aankomen besluiten we nog wat te gaan drinken in het theehuis naast het hotel. We drinken muntthee met citroen. Niet te drinken, maar het moet, want dit is goed tegen de diarree, dus het proberen waard.

Donderdag 28 september 2000

Deze nacht is het iets beter gegaan met de diarree. Om 09.00 uur is het ontbijt. We in de ontbijtzaal aankomen, zien we dat het buiten kei hard regent. Om 12.00 uur moeten we uitchecken. We besluiten tot die tijd op onze kamer te blijven lezen. Daarna checken we uit en drinken we nog wat in het theehuis naast het hotel. Om 14.20 uur worden de koffers weer op het busje geladen en gaan we terug naar Cairo. Rond 19.00 uur stoppen we in Gizeh, zodat iedereen nog even wat eten en andere inkopen kan doen voor in de trein. Ik besluit niets te eten. Mijn darmen zijn nog niet helemaal 100% en ik heb geen zin om steeds in de trein naar de WC te moeten. We versturen nog wat emailtjes naar Nederland. Een uur internetten kost hier EGP 7.
Om 21.15 uur komen we aan op het station in Cairo. We moeten nog een uur wachten op de trein naar Aswan. Ondertussen gaan we nog even naar de wc. Deze is zo vies en stinkt zo erg dat je spontaan niet meer hoeft.
De trein heeft ongeveer een kwartier vertraging, maar om 22.30 uur vertrekken we dan toch echt naar Aswan. Volgens onze reisleidster het mooiste deel van Egypte, we zullen zien!
We zitten nog geen uur in de trein en dan begint de een ‘Getver er zitten hier kakkerlakken’. En inderdaad, het krioelt ervan. Wat ons tot nu toe bespaard is gebleven, moeten we vannacht inhalen. Gelukkig zijn het maar kleintjes. Lekker slapen, maar niet heus. Slapen lukt ook niet echt, gezien er voor ons een man ligt die ongelooflijk snurkt. Tegen de ochtend val ik eindelijk even in slaap.

Vrijdag 29 september 2000

Als ik mijn ogen open doe, komt net de zon op. De trein rijdt naast de Nijl. We zien talloze palmbomen. Echt schitterend! De Nijlvallei is heel groen, terwijl de rest kurkdroog is. Ik kijk mijn ogen uit!
Rond 10.00 uur komen we aan in Aswan. Het is slechts 5 minuten rijden naar het Kalabsha hotel waar we de komende nachten overnachten. Het is een heel mooi 4-sterren hotel met uitzicht op de Nijl. Tegenover het hotel ligt het Old Cataract hotel van de boeken van Agatha Cristie.
Nadat we de koffers op de kamer zijn bezorgd, gaan we een heerlijke duik in het zwembad nemen.
Om 15.45 uur verzamelen we in de lobby om vervolgens een tocht met de felucca te gaan maken. We zeilen op ons gemak over de Nijl naar Kitchener’s Eiland, bekend om de botanische tuinen. Overal staat vermeld dat deze schitterend zijn, maar dat vind ik echt tegenvallen. Ik heb mooiere gezien. Entree hiervoor is EGP 5.
Vervolgens zeilen we naar Elephantine Eiland. We lopen van de ene kant naar de andere kant van het eiland en zien hoe de lokale bevolking leeft. Daarna zeilen we weer terug naar Aswan.
Terwijl de rest van de groep terug gaat naar het hotel, gaan wij op zoek naar de Soukh om citroenen te kopen en thee tegen de diarree. Als we deze gevonden hebben, gaan we ook snel terug naar het hotel. Het stinkt enorm op de Soukh en we worden door iedereen aangehouden of we iets willen kopen.
In het hotel aangekomen, gaan we meteen slapen. Het is weliswaar heel vroeg (20.00 uur), maar we moeten de slaap van afgelopen nacht nog inhalen.

Zaterdag 30 september 2000

Om 08.00 uur worden we wakker na een hele nacht heerlijk geslapen te hebben. Ik voel me kiplekker, de diarree is gelukkig over.
Na het ontbijt vertrekken we naar Philae Eiland om de tempel van Isis te bezoeken (entree EGP 20). een schitterende tempel in het midden van de Nijl.
Daarna bezoeken we de onvoltooide Obelisk. De entree hiervoor bedraagt EGP 10, maar dit is beslist niet de moeite waard. Ter afsluiting van deze morgen bezoeken we de High Dam aan het Nassermeer. Entree is EGP 5.
’s Middags nemen we deel aan de facultatieve excursie: een tocht per felucca naar de tomben van de nobelen en het klooster van St. Simeon. Wij besluiten om heerlijk op de felucca te blijven zonnen.
Als de anderen weer terug komen, gaan we nog een eindje zeilen en zien de zonsondergang. Tijdens de tocht krijgen we thee aangeboden, maar wij weigeren. We hebben net gezien dat de thee gemaakt is van water uit de Nijl! Op de terugweg naar Aswan vangen we helaas geen wind meer en moet er naar de kant worden geroeid.
Rond 18.30 uur zijn we weer terug in het hotel. Even douchen en dan gaan we eten in het restaurant ‘Aswan Moon’ met uitzicht op de Nijl. Hier eten we met meerdere mensen uit onze groep. We eten pizza, waar we ons al de hele week op verheugen.
Om 23.00 uur zijn we weer terug in het hotel.

Zondag 1 oktober 2000

Vandaag hebben we een vrije dag. ’s Middags gaan we lekker relaxen aan het zwembad en proberen een kleurtje te krijgen.
’s Avonds eten we weer in Aswan Moon, dat was gisteren goed bevallen. Na het eten gaan we terug naar het hotel en pakken onze koffers in, want morgen vertrekken we weer.

Maandag 2 oktober 2000

06.45 uur, de wekker rinkelt. Opstaan, koffers naar de lobby brengen en ontbijten. Om 07.45 uur vertrekt de bus naar een gezamenlijk vertrekpunt in Aswan. We gaan in convooi richting Luxor. Er moet onderweg een politie-agent met geweer bij ons in de bus. Voor onze eigen veiligheid.
Onderweg bezoeken we als eerste de tempel van Horus in Kom Ombo. We hebben pech: de agenten hebben een slecht humeur en we krijgen slechts een half uur om de tempel te bezichtigen. Dit blijkt echter wel voldoende te zijn. De tempel is niet zo heel bijzonder (entree EGP 10).
Dan gaan we naar Edfu en bezichtigen ook hier een tempel. Deze is heel groot en mooi om te zien. Entree is EGP 20. De tempel lijkt een beetje op de tempel van Isis op Philae Eiland.
Daarna vertrekken we naar Luxor waar we rond 14.00 uur aankomen bij het Tutotel hotel. We stappen uit de bus en oh wat is het hier warm, bijna niet om uit te houden. Het enige waar we aan kunnen denken is het zwembad. Nadat we onze koffers op de kamer hebben gekregen, gaan we gauw naar het dak van het hotel. Hier ligt het zwembad, een beetje klein, maar het uitzicht is geweldig! Luxor is een van de warmste plaatsen in Egypte, in deze periode is het hier zo’n 40 graden.
’s Avonds eten we wat bij de bistro op de hoek van de straat van het hotel. Daarna zoeken we een internetcafe op. Even het thuisfront laten weten dat alle prima is.
Als we later terug lopen richting het hotel, zien we de Luxor Tempel. Deze is schitterend verlicht en echt heel mooi om te zien. Langs de boulevard lopen we terug naar het hotel.

Dinsdag 3 oktober 2000

Om 07.00 uur krijgen we een wake-up call. Vandaag staan de tempels van Karnak en Luxor op het programma (EGP 55 incl. entree en lokale gids).
Om 08.00 uur vertrekken we naar Karnak. Dit is een hele grote tempel met enorme beelden van Ramses II. Deze zijn echt mooi om te zien! Een gids leidt ons twee uur lang rond in het tempelcomplex. Midden in het tempelcomplex staat een scarabee. Als je er 3 keer omheen loopt wordt je gelukkig, bij 5 keer ga je trouwen en bij 7 keer wordt je rijk volgens de legende.
Rond 10.00 uur gaan we naar de Luxor Tempel. Ook hier zijn weer enorme beelden van Ramses II te zien en de avenue of Sphinxes. Heel mooi om te zien. Deze excursie is beslist de moeite waard!
Rond 11.30 uur zijn we weer terug bij het hotel. De temperatuur is ondertussen al aardig opgelopen. Nadat we een broodje bij de bistro hebben besteld, besluiten we om ’s middags helemaal niets meer te doen en lekker aan het zwembad te gaan liggen. We blijven daar tot zonsondergang. De zon daalt achter de bergen op de Westbank van Luxor, een schitterend gezicht met al die kleurspelingen!
’s Avonds gaan we eten bij restaurant Amoun. Smaakt goed, alleen de bediening is heel slecht.
Na het eten gaan we op zoek naar de Soukh. Deze schijnt heel goedkoop te zijn in Luxor en daar willen we dus meer van weten. Per Kalesh (paardenkoets) gaan we daar naar toe. We kopen een waterpijp en papyrustekeningen. Het afdingen is een heel spel in Egypte en duurt dan ook erg lang. Vaak kun je de souvenirs voor eenderde krijgen als wat ze ervoor vragen.
Rond 22.30 uur zijn we weer in het hotel en gaan slapen.

Woensdag 4 oktober 2000

06.00 uur, wake-up call. Het wordt steeds vroeger. Dit is echter wel nodig voor de excursies, want ’s middags is het absoluut niet uit te houden in Luxor.
Om 07.00 uur vertrekken we naar de Vallei der Koningen. Tussen de bergen in liggen alle graven van de koningen. We bezichtigen de graven van Su-Thep, Ramses VI en Ramses IV. Je daalt met een trap het graf in. Langs de trap zijn schitterende schilderingen te zien. Aan het einde van de lange trappengang kom je bij de graftombe van bovengenoemde koningen (entree voor 3 graven: EGP 20).
Daarna bezichtigen we de Tempel van Hatchepsut (entree EGP 12). Dit is een hele aparte tempel die tegen een berg gebouwd is. Zo’n tempel hebben we nog niet gezien. Het is al heel warm en we zijn blij als we weer in de bus met airco kunnen stappen.
Als laatste gaan we naar de graven van een arbeidersdorpje (EGP 12). Hier is niet veel aan en niemand heeft nog echt veel puf over. Rond 12.00 uur zijn we weer terug in het hotel.
’s Avonds om 20.00 uur vertrekken we met een bootje naar de Westbank voor een diner met buikdanseressen. We krijgen allemaal een blauwe ketting en nietsvermoedend hangt iedereen deze om z’n nek. Later blijkt dat dit een herkenningsteken is en iedereen moet mee buikdansen. We liggen helemaal in een deuk. Het wordt een erg gezellige avond met lekker eten (excursie EGP 40 excl. drankjes).
Rond 24.00 uur is het afgelopen en gaan we met de boot terug naar het hotel.

Donderdag 5 oktober 2000

Vandaag hebben we tot 15.15 uur vrije tijd. Dan moeten we verzamelen in de lobby voor een excursie naar het bananeneiland. We gaan met de felucca. Er staat alleen geen wind, maar in Luxor wordt je dan door een motorbootje getrokken (excursie EGP 10). De entree voor Bananeneiland is EGP 5. We lopen over het eiland rond en zien verschillende bananenbomen en ook sinaasappelbomen. Als je het eiland over loopt en je komt aan de andere kant kun je Krokodilleneiland zien liggen. In het midden van het eiland staat een tentje met bamboe stoeltjes. Hier mag je zoveel bananen eten als je wilt. De bananen zijn niet zoals bij ons. Ze zijn heel klein en hebben een citroenachtige smaak, heel lekker!
Daarna gaan we met de felucca terug. We zien de zonsondergang en op de boot wordt muziek gemaakt. Deze excursie is veel leuker dan de feluccatocht in Aswan! We worden afgezet bij Tutankhamon-restaurant op de Westbank. Hier gaan we gezamenlijk eten. Het uitzicht is erg mooi, aan de overkant zie je de verlichte Luxor Tempel liggen.
Rond 20.00 uur varen we weer terug naar het hotel en we drinken met zijn allen nog iets op het dakterras van het hotel. Rond 22.00 uur gaan we weer terug naar de kamer om de koffers in te pakken, want morgen vertrekken we al weer naar Hurghada. Voor de helft van de groep de laatste bestemming, voor ons gelukkig nog niet!

Vrijdag 6 oktober 2000

Om 06.30 uur rinkelt de wekker, staan op en gaan ontbijten.
Om 07.45 uur rijden we bij het hotel weg naar de verzamelplaats van het convooi. Ook nu moeten we weer in convooi naar Hurghada. Rond 08.15 uur kunnen we vertrekken. Op naar Hurghada!
Onderweg zien we niets anders dan woestijn, heel wat anders dan de groene Nijldelta! Rond 13.00 uur komen we aan bij het Three Corners Terrace hotel in Hurghada. Een net hotel, er zit alleen helaas geen zwembad bij.
We dragen de koffers naar de kamer, kleden ons om en gaan naar het strand. Het is geen openbaar strand, maar het strand van het Three Corners Village Hotel. De strandbedden zijn gratis. We nemen meteen een duik in de Rode Zee. Het water is heerlijk, helemaal niet koud. Ook de zon is niet erg warm, maar dat komt waarschijnlijk omdat we de hitte van Luxor gewend zijn.
Rond 17.00 uur gaan we terug naar het hotel. We lopen langs de Peanuts Bar en drinken daar eerst een heerlijke verse jus d’orange voordat we gaan douchen.
’s Avonds om 20.00 uur verzamelen we in de lobby van het hotel. We gaan nog een keer gezamenlijk eten, want de rest van de groep vertrekt zondag naar huis. We eten in het restaurant Portofino naast het hotel.

Zaterdag 7 oktober 2000

Om 07.30 uur worden we gewekt. We kleden ons aan en gaan ontbijten. Het ontbijt is prima in dit hotel.
Om 08.30 uur vertrekken we voor een dagje snorkelen (EGP 50). Samen met een groep Duitsers en Belgen gaan we aan boord van het schip ‘Hollandia’, nadat we de snorkel en flippers hebben opgehaald.
Het is ongeveer een uurtje varen naar het eerste rif. Daar legt de boot aan en kunnen we 11/2 uur snorkelen. We springen in het water en zwemmen naar het rif. Daar zien we honderden hele kleine visjes en enkele grote. Als we dichter naar het rif toezwemmen zien we ook hele mooie gekleurde vissen.
Als we weer aan boord gaan, krijgen we een heerlijke lunch met kip, rijst en groenten. Dat gaat er wel in na al dat snorkelen! Daarna varen we naar een eiland waar we twee uur de tijd krijgen om te zonnen. We zijn tot nu toe nog niet echt bruin geworden, dus daar maken we dankbaar gebruik van.
Na het zonnen gaan we nog naar een ander koraalrif. Hier krijgen we een half uur de tijd om te snorkelen. Dit is eigenlijk veel te weinig tijd, want het rif is veel groter dan het vorige. We zien hier naaldvissen en kleine blauwe visjes.
Als we weer aan boord zijn, krijgen we watermeloen en varen in ongeveer een half uur terug naar Hurghada. Rond 16.00 uur zijn we weer bij het hotel.
Rond 20.00 uur gaan we eten. We hebben niet echt veel honger en eten een omelet met tonijnsalade. Het smaakt prima. Na het eten gaan we naar ‘Papa’s Bar’, gezellig iets drinken met de rest van de groep en afscheid nemen, want de helft vertrekt morgen naar huis. Het is een gezellige bar met leuke muziek. Eindelijk weer eens iets anders dan het Arabische gejengel.
We zijn moe van het snorkelen en gaan rond 23.30 uur weer terug naar het hotel.

Zondag 8 oktober 2000

We hebben de wekker om 09.00 uur gezet. Vandaag zijn we vrij en we willen al lekker vroeg op het strand liggen.
We blijven tot het einde van de middag op het strand liggen. Op de terugweg naar het hotel drinken we nog wat bij de ‘Peanuts Bar’ met anderen van de overgebleven groep. We eten hier ook meteen wat en gaan dan terug naar het hotel om de koffer weer in te pakken. We gaan vroeg slapen, want vannacht vertrekken we al vroeg.

Maandag 9 oktober 2000

03.15 uur: wake-up call. Heel slaperig komen we uit ons bed en kleden ons aan. Om 04.00 uur vertrekken we naar de haven. De ferry naar Sharm el Sheikh vertrekt om 05.00 uur. Het is druk en het is goed dat we zo vroeg zijn, want nu kunnen we tenminste bij elkaar zitten.
Nadat de koffers door de scanner zijn gegaan, gaan ze onder in de boot. In nog geen twee uur zijn we in Sharm el Sheikh. De zon staat al hoog aan de lucht en hoewel het pas 07.00 uur is, begint de temperatuur al aardig op te lopen. Als we de boot afkomen staan de koffers weer op ons te wachten. Ze moeten weer door de scanner en dan kunnen we op zoek naar het busje dat ons naar St. Catherine brengt.
Rond 12.00 uur komen we aan bij hotel Morgenland. Hier hebben we geluk: we hebben maar een slaapzaal voor 3 personen. Er zijn namelijk ook grotere slaapzalen. De reisleidster slaapt bij ons op de kamer.
Na de lunch willen we een duik nemen in het enorme zwembad, maar dit is echt super koud, dus we besluiten om het maar bij zonnen te houden. Rond 14.00 uur probeer ik een dutje te doen, maar dat lukt niet erg.
Om 19.00 uur verzamelen we voor een buffetdiner in het hotel. Dit smaakt redelijk goed, vooral de toetjes zijn erg lekker. Als we gegeten hebben is het 20.15 uur. We gaan terug naar de slaapzaal, leggen onze spullen voor komende nacht klaar en gaan slapen.

Dinsdag 10 oktober 2000

01.00 uur: de reisleidster komt de slaapzaal binnen. Het is tijd om op te staan, de wandeling naar de Mozesberg staat op ons te wachten. Om 01.30 uur rijden we bij het hotel weg naar het klooster van St. Catherine. Daar begint de beklimming naar de Mozesberg. Het eerste uur lopen we flink door. Dan komen we een tentje tegen waar we wat te eten kunnen kopen. Dit hebben we wel even nodig aangezien we met lege maag vertrokken zijn. Egyptenaren zeggen dat het nog zo’n anderhalf uur is naar de top.
Binnen een uur komen we bij het laatste stukje: het begin van de trappen. Dit is echt een hel: een trap van rotsblokken met kleine en dan weer hele grote treden. Het is pikdonker, maar gelukkig hebben we een zaklamp. We vragen ons verschillende keren af of we ooit boven komen. Wat bezielde die Mozes!
Om 05.00 uur is het dan eindelijk zo ver, we hebben de top bereikt! Rond 05.15 uur komt de zon op. Wat een schitterend uitzicht! Al die kleurspelingen op die bergen en kloven en wat zitten we hoog. De klim van zeker van 700 meter is beslist de moeite waard geweest!
Dan begint de afdaling terug, gelukkig een heel stuk makkelijker. Om 08.00 uur zijn we weer beneden. Met het busje worden we weer teruggebracht naar het hotel. Daar aangekomen gaan we meteen ontbijten. We hebben enorme honger!
Rond 09.30 uur vertrekken we naar het klooster van St. Catharine om dit te bezichtigen. Rond 10.30 uur vertrekken we richting Nuweiba.
Om 12.00 uur komen we daar aan bij hotel El Salam Village in Tarabin. Tarabin ligt op ca. 15 km van Nuweiba. We slapen in huisjes op het strand. Zodra we de koffers in het huisje hebben, gaan we natuurlijk weer meteen naar het strand. We nemen onze eerste duik in de golf van Aqaba met uitzicht op Saudi-Arabi dat op ongeveer 19 km afstand ligt. Het strand is hier heel mooi en groot, alleen de zee is niet prettig om in te zwemmen. Het koraalrif ligt namelijk vlakbij de kus en je moet echt uitkijken dat je je voeten niet open haalt!
’s Avonds rond 19.00 uur gaan we met z’n allen eten bij hotel Mundial. Heel gezellig. Het is echt heel rustig in Tarabin. Normaal zijn er veel Isralirs, maar nu niet vanwege de rellen met de Palestijnen.
Rond 22.00 uur zijn we weer terug bij het huisje. Helemaal bekaf van de lange dag gaan we slapen.

Woensdag 11 oktober 2000

Na het ontbijt verzamelen we om 10.00 uur bij de receptie. We gaan naar Nuweiba Port om geld te wisselen. Een taxi hier naar toe kost enkele reis EGP 20. Daarna gaan we weer lekker naar het strand.
’s Avonds eten we weer gezellig met z’n allen bij hotel Mundial. En daarna gaan we nog ergens thee drinken op een strandje. Met de maan boven ons zitten we nog een uurtje te kletsen alvorens we terugkeren naar het hotel.

Donderdag 12 oktober 2000

Na het ontbijt gaan we weer naar het strand. Om 10.00 uur liggen we al te bakken. Nog even genieten vandaag, want het is de laatste stranddag. Het is deze dag heel heet, maar gelukkig staat er nog een klein briesje. Rond 16.30 uur duikt de zon achter de bergen. We gaan douchen en inkopen doen voor morgen in de bus naar Cairo.
Om 19.00 uur vertrekken we bij het hotel om te gaan eten bij het strandje waar we gisteren thee hebben gedronken. Er wordt speciaal voor ons gekookt: vis, kip, garnalen etc., wat je maar wilt. Heel erg lekker. We eten op de bedoeienen-manier: zittend op de grond.
Na afloop drinken we nog wat thee en rond 22.00 uur zijn we terug in het hotel. We pakken de laatste dingen in onze koffer en gaan dan slapen.

Vrijdag 13 oktober 2000

Om 06.45 uur worden we wakker. Er staat ons vandaag een lange dag te wachten, maar liefst 8 tot 9 uur in de bus zitten naar Cairo. Nu willen we wel naar huis.
We vertrekken om 08.30 uur bij het hotel. Helemaal door de Sina woestijn rijden we naar het Suez kanaal waar we rond 14.00 uur aankomen. Hier stoppen we nog een half uurtje voordat we doorrijden naar Cairo.
Rond 16.00 uur naderen we Cairo. Dit is duidelijk te horen aan al het getoeter van de vele auto’s. Om 16.30 uur arriveren we weer bij het Cleopatra Palace Hotel.
’s Avonds gaan we nog even een uurtje internetten, voordat we gaan eten bij McDonalds. We hebben het echt gehad met het Egyptische eten.

Zaterdag 14 oktober 2000

Om 07.30 uur worden we wakker. Om 10.00 uur vertrekken we met twee anderen van de groep met een taxi naar de Khan-el-Khalili bazaar. Hier geven we nog wat geld uit aan souvenirs. We drinken ook nog wat bij Fishawi’s. Om 12.30 uur gaan we weer terug naar het hotel en gaan daar wat lezen. We hebben het gehad met deze drukke stad.
Om 19.30 uur verzamelen we in de lobby voor het laatste gezamenlijke diner. We gaan bij restaurant Felfela eten, waar we de eerste avond ook hebben gegeten.
Rond 22.00 uur zijn we weer terug in het hotel. We gaan zo snel mogelijk slapen, dan is het gauw ochtend en mogen we weer naar huis.

Zondag 15 oktober 2000

Om 09.00 uur vertrekken we naar de luchthaven waar we om 09.30 uur aankomen. We zijn net op tijd, want als we ingecheckt zijn, staat er een hele lange rij wachtenden achter ons.
Als we op het vertrekbord kijken, zien we dat de vlucht al vertraging heeft. Het vliegtuig vertrekt pas om 12.45 uur i.p.v. 11.30 uur. Balen, maar niets aan te doen.
Om 12.00 uur kunnen we beginnen met instappen. Het is een drukke vlucht MS 881 naar Amsterdam.
We vliegen met de ‘Cleopatra’ met een configuratie van 3-4-3. Ik zit aan het raam.
Uiteindelijk stijgen we pas om 13.30 uur.
Om 18.45 uur landen we op Schiphol. We halen onze koffers van de band en nemen afscheid van de groep. Als we door de douane komen, staat het thuisfront ons al op te wachten. Nu nog maar een klein stukje naar huis!
Het was een schitterende vakantie waarin we heel veel gezien hebben!