Reisverslag-Griekenland

Studiereis Griekenland

08 – 14 oktober 2001

Maandagnacht om 03.00 uur gaat de wekker. Het is tijd om op te staan en naar Schiphol te gaan.
Om 05.15 uur staan de medewerkers van Polyplan ons op te wachten. Ik check in, meld me bij Polyplan en dan is het tijd om afscheid te nemen van Erik. Echt zin heb ik nog niet, ik ken helemaal niemand.
Iets na half acht vertrekken we met HV 927 naar Preveza waar we om 11.30 uur plaatselijke tijd landen. In Griekenland is het een uur later. In het vliegtuig zitten alleen maar reisagenten en ze hebben mij alleen geboekt in een rijtje van drie. Niet echt gezellig dus, maar ja, ik moet het er maar mee doen.
De luchthaven van Preveza is super klein en het is dan ook dringen bij de kofferband met zo’n grote groep.
Nadat iedereen zijn koffers heeft, worden we opgesplitst in drie groepen. Bus nr 2 laat ons het een en ander van Preveza zien: een schitterend vissersdorpje met hele gezellige restaurantjes. We bezoeken ook Nikopolis, een theater uit de tijd van de Romeinen.
Rond 14.00 uur gaan we terug naar Preveza om te lunchen. Er worden allerlei bordjes op tafel gezet met verschillende, typisch Griekse, gerechten.
Na de lunch vertrekken we dan eindelijk naar het hotel, Parga Beach in Parga. Hier kunnen we ons opfrissen en hebben wat vrije tijd voordat we gaan eten in het Lichnos Beach Hotel waar een ander deel van de groep overnacht.
De volgende dag vertrekken we, nadat alle koffers weer in de bus staan, naar het Nekromandion, het orakel van de dood. Dit is een van de bekendste orakels in Griekenland. Daarna gaan we naar het plaatsje Arta, dat bekend is om de brug. We krijgen nog een kleine stadsrondrit en bezoeken een kerk.
We lunchen deze middag in een restaurant boven op een berg met een schitterend uitzicht op Arta. Helaas is het een beetje heiig dus echt goed is het allemaal niet te zien. De burgemeester van Arta is aanwezig tijdens de lunch en spreekt ons toe. Ook worden er tv-opnames gemaakt van ons. Het is tenslotte niet niets voor die Grieken om ineens 150 Nederlanders over te krijgen!
Na de lunch gaan we naar Ioannina, waar we overnachten in hotel du Lac. Ook hier worden we weer gefilmd.
Woensdag gaan we naar Papingo. Dit is een bergdorpje gelegen in het Nationaal Park Zagoria. Daarna mogen we eindelijk een keer iets actiefs gaan doen: een natuurwandeling door een bergkloof. Dit is echt heel mooi, soms wel eng als je over keien moet die een beetje los liggen met de afgrond naast je, maar beslist de moeite waard. Aan het eind van de wandeltocht staat een barbecue op ons te wachten op een veldje midden in het bos. We zijn net op tijd klaar met eten, want de lucht trekt helemaal dicht en het begint te regenen. Dus maar weer snel terug naar het hotel.
’s Avonds varen we naar een eilandje in het meer van Ioannina. We lopen eerst wat rond over het eilandje. Er zijn talloze restaurants en winkeltjes. We eten op het eiland. Ze serveren weer van alles en nog wat, maar vooral vis. Ook serveren ze op een gegeven moment kikkers. Heel nieuwsgierig neem ik een hapje, maar alleen het idee al! Als gauw laat ik dit dus maar gewoon liggen.
Donderdag vertrekken we weer uit het hotel. Vanavond gaan we met de boot wat zuidelijker Griekenland in. Onderweg naar Igoumenitsa, waar Blue Star Ferries zal vertrekken, bezoeken we de grotten van Perama. Deze zijn in het begin heel nauw, maar later worden ze ruimer.
Voor de middag staat er vrije tijd gepland, maar de bussen rijden verkeerd en als we in Sivota aankomen, is het ondertussen al 15.00 uur. Dit zouden we eigenlijk eerst nog moeten bezichtigen, maar er wordt besloten om door te rijden naar hotel Regina Mare waar we lunchen en daarna kunnen zwemmen.
Regina Mare is een schitterend hotel aan de zee. Hier kunnen we dus een goed uurtje lekker in de zon liggen.
Rond 22.00 uur schepen we in om vervolgens naar Patras te gaan waar we de volgende dag om 06.00 uur aankomen. We vertrekken na het ontbijt meteen naar Olympia. Het is anderhalf uur rijden en dus hebben we niet zoveel tijd hier, slechts een uurtje, omdat we weer op tijd terug worden verwacht voor de lunch op een ander schip van Blue Star Ferries. Olympia is de plaats waar het vuur voor de Olympische Spelen vroeger werd aangestoken. Het is interessant om te zien, jammer alleen dat we hier zo kort kunnen blijven.
Nadat we hebben geluncht op de Blue Star 1, schepen we in op Superfast 4 om via Igoumenitsa naar Ancona te gaan. Dit is een heel luxe schip, het lijkt wel een cruiseschip. De hutten zijn alleen een beetje krap, maar dat is ook wel logisch als je hier met 4 vrouwen in moet die toch altijd te veel meenemen. Tijdens de overtocht worden we helemaal overspoeld met eten en drinken dat door Superfast wordt aangeboden.
Zaterdagmiddag rond 13.30 uur arriveren we in Ancona. Nadat iedereen van boord is, vertrekken we met de bus naar Bologna. Vanaf hier gaan we met de autoslaapexpress verder naar Nederland.
Om 19.00 uur vertrekt de trein vanuit Bologna. Mijn kamergenootje is jarig en krijgt een diner aangeboden van NS Travel en ze besluit om mij mee te nemen. Om 19.30 uur vertrekken we dus naar het restaurant. Een heerlijk 5-gangen diner wordt ons voorgezet. Er is een echte keuken aan boord, wat we dus eigenlijk niet hadden gedacht. We eten rundercarpaccio met parmezaanse kaas, getomateerde kippebouillon met lente-ui en bieslook, kalfsmedaillons met Japanse sojasaus met een passend rijst- en groentegarnituur, bavarois, patisserie, vers fruit en slagroom en thee met nougat na. Dit is een heerlijk avondvullend programma. We gaan pas rond 00.30 uur terug naar onze cabine. Ondertussen zijn de bedden al opgedekt en kunnen we dus meteen gaan slapen.
De volgende ochtend komen we rond 11.30 uur aan op het station van ’s Hertogenbosch wat tevens het eindpunt is van deze mooie studiereis!