Reisverslag-Jamaica

Vakantie Jamaica

15 – 30 juni 2006

Donderdag 15 juni 2006

Na veel file komen we eindelijk op tijd op Schiphol aan. Het inchecken verloopt snel. We krijgen te horen dat we zijn geupgraded naar comfort class.
Als we bij de gate aankomen, horen we dat het toestel aan de grond staat in Brussel met mankementen. We zouden eigenlijk om 13.30 uur vertrekken. Uiteindelijk stijgen we pas om 19.00 uur op. Op naar Jamaica.
Om 23.30 uur plaatselijke tijd landen we op Montego Bay Airport. We worden verwelkomd door een grote lachende zwarte Jamaicaan met de woorden ‘welcome to Jamaica man!’.
Op de luchthaven verloopt alles erg vlot waardoor we om 24.00 uur buiten staan. De transfer brengt ons in anderhalf uur naar het Samsara hotel in Negril.
Het Samsara hotel is een erg basic hotel. Het ligt wel mooi op de kliffen en vlakbij Rick’s Cafe, maar verder stelt het niet veel voor. Het is op basis van all-inclusive, maar het eten is erg eentonig en vaak niet eens zo lekker.

Vrijdag 16 juni 2006

Om 10.00 uur pakken we het shuttlebusje naar het zusterhotel Legens. Dit hotel ligt aan het 11 km lange zandstrand van Negril en ons hotel ligt op de kliffen.
Het strand is hier niet erg breed en als je een plekje in de schaduw wilt hebben, ligt je vlakbij andere mensen. De zee is heerlijk.
’s Middags lunchen we bij het Legends hotel. De shuttlebus gaat pas om 16.00 uur terug en dit vinden we wel erg lang duren. Er ligt ook een taxfree winkelcentrumpje vlakbij Legends. Na het eten gaan we daar even kijken en daarna pakken we een taxi terug naar ons hotel. Daar nemen we nog een duik in het zwembad.
Rond 15.00 uur gaan we naar Rick’s Cafe. Bij Rick’s Cafe zijn ‘clifjumpers’. Voor een kleine bijdrage van ca. 5 USD springen ze van de kliffen en uit een boom zo het water in. Een uurtje later wordt het drukker voor de zonsondergang en begint er een reggaeband te spelen. Dit is nou echt Jamaica.

Zaterdag 17 juni 2006

Vandaag hebben we nog een dagje om te relaxen voordat de huurauto gebracht wordt. Erik gaat nog een keer snorkelen in zee en ik neem af en toe een duik in het zwembad. Om 19.00 uur wachten we bij de receptie op de huurauto. Als ik op het voucher kijk, zie ik echter dat ik een foutje heb gemaakt bij het reserveren. In eerste instantie zouden we met Martinair vliegen, een dag later en dan kwam het wel goed uit. Nu zijn we alleen met Arkefly gevlogen en ben ik vergeten om de huurauto een dag naar voren te schuiven.
In ons hotel zitten een aantal Nederlanders die zeggen dat de hostess ter plaatse het ten zeerste afraadt om zelf rond te gaan rijden. Ondertussen hebben we hier ook al Jamaicanen zien rijden en we denken zelf ook dat het een ramp gaat worden. We hebben er dan ook niet zo’n goed gevoel over en besluiten de huurauto te annuleren. We zien dan alleen een stuk minder van het eiland.
We willen in ieder geval een excursie doen naar Black River en deze is pas dinsdag. Het is nu zaterdag, dus we moeten vanaf morgen nog 3 extra nachten in Negril blijven. We zouden namelijk tijdens de rondreis onderweg in hostels verblijven.

Zondag 18 juni 2006

Er moet vandaag heel wat geregeld worden. We moeten een ander hotel gaan regelen, omdat we vandaag bij Samsara uit zouden checken. Een extra nacht in het Samsara hotel kost maar liefst USD 120 per nacht en dat vinden we echt te veel voor dit hotel. Ik had gezien dat het Merrils hotel naast het Legends hotel ligt en ik weet dat ze hier altijd speciale agententarieven hanteren. Per taxi gaan we naar dit hotel en ze hebben gelukkig nog een kamer beschikbaar.
Naast het Merrils hotel ligt een internetcafe. Van daaruit bel ik naar Nederland om te vragen of ze de aankomst in het Riu hotel Ocho Rios kan vervroegen.
Het Merrils hotel is goed. De kamers zijn netjes en schoon en het eten is goed. Het ligt recht aan het strand. Merrils I en III zijn hetzelfde. Bij Merrils II zijn de kamers net iets ruimer en daar is ook het zwembad. Maar dit is wel héél klein.
Via Jamaica Tours regelen we een excursie voor dinsdag naar Black River en Y.S. Falls (USD 65 p.p.) en woensdag gaan we meer naar Ocho Rios en Dunn’s River Falls op excursie (USD 56 p.p.) We kunnen dan onze koffers meenemen en worden bij het Riu Hotel afgezet. Dit is een stuk goedkoper dan om een taxi te nemen van Negril naar Ocho Rios. Hier betaal je namelijk zo’n USD 200 voor. Nu zijn we een stuk goedkoper uit en hebben we ook nog entree voor de Dunn’s River Falls.

Maandag 19 juni 2006

Vanochtend kreeg ik een sms-je dat alles geregeld was en we al vanaf woensdag bij het Riu hotel in Ocho Rios terecht kunnen.
De rest van de dag liggen we lekker aan het strand, lekker bijbruinen.
’s Middags is er een enorme hoosbui. Gelukkig hebben we voor onze kamer een overdekt terras waar we lekker droog zitten.

Dinsdag 20 juni 2006

Vandaag worden we al vroeg opgehaald bij het hotel. Om 08.15 uur vertrekken we op excursie naar Black River en Y.S. Falls.
In ongeveer anderhalf uur rijden we naar Black River. Daar aangekomen gaan we met een boot de rivier op . We zien verschillende soorten vogels en krokodillen. Verderop gaan we de mangroven in. Dit is een leuke natuurtocht. We varen ca. anderhalf uur.
Daarna gaan we naar Y.S. Falls. Onderweg gaan we eerst lunchen bovenop een berg in een lokaal restaurantje en we maken nog een tussenstop bij een orchideeënkwekerij.
Als we bij de Y.S. Falls aankomen, moeten we met zijn allen op een aanhanger achter een tractor. Zo rijden we richting de watervallen. Bovenaan de watervallen kun je als Tarzan aan een touw slingeren en je laten vallen in het water. Halverwege kun je in het water en foto’s laten maken dat je voor de waterval zit. Bij het begin van de watervallen is een zwembadje gemaakt voor kinderen en volwassenen waar je ook af kunt koelen.
Ik ben halverwege even in het water geweest, dit was erg koud, maar wel lekker om even af te koelen. Daarna rijden we in ongeveer twee uur weer terug naar Negril.

Woensdag 21 juni 2006

Vandaag checken we vroeg uit bij het hotel, want we gaan op excursie naar Dunn’s River Falls en blijven daarna in Ocho Rios.
Rond 08.00 uur vertrekken we. We rijden via Montego Bay naar Ocho Rios, waar we rond 12.00 uur pas aankomen. De weg van Negril naar Montego Bay is goed, maar vervolgens door naar Ocho Rios is een ramp! Ze zijn bezig om een nieuwe snelweg aan te leggen, maar hebben alvast de oude deels afgebroken. Het is dus steeds weg, zand, weg, hobbel, hobbel, hobbel.
In Ocho Rios krijgen we een uurtje om te shoppen in Taj Mahal Plaza. Dit is echt heel Amerikaans. Er is ook net een cruiseschip aangekomen en het stikt er van de Amerikanen. We kopen gauw een fotoboek en zijn dan het shoppen beu.
Daarna worden we afgezet bij een restaurantje tegenover het winkelcentrum om te eten. Voor USD 15 kun je hier onbeperkt eten en drinken. Ocho Rios is een stuk duurder dan Negril. Na de lunch gaan we naar Dunn’s River Falls. We lopen helemaal naar beneden naar het strand en beginnen daar met het beklimmen van de watervallen. In een rij naast elkaar met elkaars handen vast klimmen we omhoog. Je moet goed oppassen, want sommige rotsen zijn erg glibberig. Onderweg wordt je af en toe in dieper water gegooid voor een film of foto. Je wordt hier echt van boven tot onder kletsnat. Heel koud in het begin, maar best leuk.
Na deze excursie worden we afgezet bij het Clubhotel Riu te Ocho Rios. Als we willen inchecken is de kamer nog niet klaar. Dus lopen we eerst een rondje in het hotel.
Wauw, wat is dit een super hotel. Hartstikke groot. Bij beide zwembaden heb je een swim-up bar, daar rondomheen tafeltjes met bankjes in het water, zonnebedjes in het water en jacuzzi’s. Er zijn wel 7 bars en verschillende restaurants. Er is ook een bar die 24 uur open is en waar je uit de koeling altijd broodjes kunt pakken. Dit is echt all-inclusive.
Een uurtje later is onze kamer klaar. We hebben een wit bandje gekregen van de suites. Onze kamer heeft twee dubbele bedden naast elkaar en een zitje met een lekkere (slaap)bank en tv. Er is een klein balkon met uitzicht op het zwembad en zijzeezicht. Er is een vliegenhor bij de deur. De badkamer is enorm met dubbele wastafel en een ligbad met jacuzzi. Nou daar ben ik dus meteen ingedoken.
’s Avonds gaan we eten bij het buffetrestaurant. Wat een keuze. Bij de andere à-la-carte restaurants kun je zien wat ze serveren en dit klinkt goed. Nadeel is dat dit alleen op reservering kan en dit moet ’s ochtends al heel vroeg. De pizzeria is van ’s ochtends tot 24.00 uur geopend voor een snack. Als je daar naar toe loopt, zit de lokale bevolking met stalletjes met souvenirs, wat ’s avonds wordt opgebouwd. Je krijgt hier het idee van een klein boulevardje. Dit hotel is echt in een woord GEWELDIG en we gaan het hier de komende 9 dagen wel volhouden.

Donderdag 22 juni – donderdag 29 juni 2006

De rest van de dagen zijn we erg lui. De excursie naar Port Antonio kunnen we helaas niet doen, omdat er niet genoeg deelnemers zijn. We besluiten dan dus ook om maar helemaal niets te doen. We liggen de rest van de week lekker aan een van de zwembaden of aan het strand en komen heerlijk tot rust.
Op de terugweg hebben we helaas ook 5 uur vertraging. Gelukkig horen we het op tijd en kunnen we tot ’s avonds in de kamer blijven. Daarna checken we uit en gaan nog wat eten. Uiteindelijk worden we om 20.00 uur opgehaald en naar de luchthaven gebracht (we hebben een transfer ter plaatse bij de hostess bijgeboekt, kosten USD 10 p.p.)

Vrijdag 30 juni 2006

Rond 01.00 uur stijgen we op van Montego Bay Airport. Op naar Amsterdam. We landen op Schiphol om 16.45 uur en gaan dan met de trein naar huis.