Reisverslag-Malta

Studiereis Malta

18 – 21 april 2004

18 april 2004:

Om 10.15 uur verzamelen we op Schiphol waar de sales van De Jong Intra Vakanties de vliegtickets uitdeelt.
Om 12.15 uur stijgen we op om met KM 399 naar Malta te vliegen. Onderweg hebben we een klein beetje last van turbulentie, verder is het een rustige vlucht. We arriveren eerder dan gepland op Malta.
Om 15.00 uur zetten we voet op Maltezer bodem. Het ophalen van de koffers verloopt snel.
Buiten staat de plaatselijke hostess van De Jong Intra Vakanties op ons te wachten. Iedereen stapt in de bus en we rijden naar Valletta, de hoofdstad van Malta. Hier krijgen we een rondleiding langs diverse mooie gebouwen. Zo zien we o.a. Upper Baracca Gardens, Grand Harbour, Vittoriosa en St. John’s Cathedral.

 

 

Het is zondag en vrij rustig in Valletta terwijl het hier op een doordeweekse dag een drukte van jewelste blijkt te zijn. Misschien toch nog maar een keer terug gaan?
Rond 18.00 uur komen we bij hotel New Dolmen in St. Paul’s aan, waar iedereen een kamergenootje uit moet zoeken. De incheck verloopt ook heel snel gelukkig, want na drie kwartier moeten we al weer verzamelen voor het diner.
Hotel New Dolmen is een viersterren hotel dat gelegen is aan de boulevard van St. Paul’s Bay. Er kan gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van het tegenover gelegen Mercure Hotel.
’s Avonds eten we in een gezellig restaurantje in Qormy, dat speciaal voor onze groep is afgehuurd, diverse Maltezer specialiteiten.
Na het diner gaan we terug naar het hotel.

19 april 2004:

Om 07.30 uur verzamelen we in het restaurant voor het ontbijt. Dit is in hotel New Dolmen zeer uitgebreid. Men kan kiezen uit een gewoon of Engels ontbijt.
Na het ontbijt krijgen we uitleg krijgen we uitleg over de treasure hunt en jeepsafari. Er worden chauffeurs gezocht die ouder zijn dan 25 jaar. Aarzelend gaan er 10 vingers de lucht in die de chauffeurs worden van de jeeps. Vervolgens mag iedereen kiezen bij wie hij/zij in de jeep wil.
Hoewel je het aan onze haarkleuren niet zo kunt zien, is het ‘blond’-gehalte of beter gezegd ‘mutsen’-gehalte erg hoog! Zonder eerst de opdracht te lezen, sjezen we naar een plaatsje dat gemarkeerd is op de kaart: Mellieha. Daar aangekomen krijgen we pas door dat we helemaal verkeerd bezig zijn, want dit is het einde van de treasure hunt. We besluiten om dan maar gewoon verder te gaan bij het begin, anders zijn we niet op tijd voor de lunch bij het juiste dorpje. En dus rijden we weer helemaal naar de andere kant van het eiland.

 

 

Malta is qua oppervlakte even groot als Texel, maar dat zou je niet zeggen. Ten eerste is er natuurlijk best wel hoogteverschil en ten tweede is het heel dicht op elkaar gebouwd. De bewegwijzering is ronduit slecht! Bijna nergens staan borden bij de kruispunten. Het is dus echt gokken welke kant je op moet.
We zien veel op Malta.
Als laatste en dik een half uur te laat komen we ’s middags bij het restaurant aan. De lunch is heel goed verzorgd. Er kan gekozen worden uit 4 soorten spaghetti en 2 nagerechten.
Na de lunch gaan we verder met de treasure hunt.
Daarna gaan we naar het Suncrest hotel waar we een presentatie van diverse hotels bezoeken. De jeeps laten we achter bij dit hotel en na de presentatie lopen we terug naar ons hotel. Dit ligt op een kleine kilometer afstand.
’s Avonds krijgen we een viergangen diner geserveerd in het hotel. Dit smaakt heerlijk! Na het diner gaan de meesten naar de Salsa bar om te stappen.

20 april 2004:

Om 08.00 uur, na het ontbijt, vertrekken we met de bus naar het zuidelijkste punt van Malta. Het waait erg hard en we zullen met een tweemaster naar Gozo gaan varen. Normaal gesproken zouden we vlakbij het hotel vertrekken, maar dan zou de tocht zo’n 2 uur duren. Nu duurt het 1 uur, maar dat is lang genoeg. Als we het schip aan zien komen, moet iedereen al even slikken, want dit gaat behoorlijk op en neer.
Zodra het schip is aangemeerd gaan we aan boord. Lekker in de zon op het dek. Op open zee is het echter behoorlijk frisjes. Ik voel me ook niet zo lekker en krijg dan al snel last van zeeziekte. Gelukkig is dit over als we aan land gaan.
Gozo is een mooi klein eilandje voor mensen die van rust houden. Bij de meeste accommodaties is autohuur inbegrepen. We bezoeken enkele farmhouses: privé-vakantiewoningen met een eigen zwembad. Dit zijn erg leuke accommodaties.

 

 

Ook brengen we een bezoek aan de hoofdstad van Gozo, Victoria, oftewel Rabat zoals de lokale bevolking deze stad noemt. De koningin van Engeland heeft vroeger de naam van deze plaats veranderd in Victoria, maar aangezien de bewoners van Gozo niet zo veel met deze vouw hadden, bleven zij de stad Rabat noemen.
Vanaf de Citadel heb je een mooi uitzicht over het gehele eiland.
’s Middags bezoeken we het blauwe raam. De zee heeft hier als het ware een groot gat uit de rots geslagen. Het wordt afgeraden om er bovenop te lopen, omdat er al vele grote scheuren inzitten en dat rotsblok elk moment naar beneden kan vallen. Tegenover het blauwe raam ligt ook zo’n rots waar dit bij gebeurd is.

 

 

Met de ferry gaan we terug naar Malta. Gelukkig is dit een stuk stabieler en heb ik nergens last van.
’s Avonds hebben we een middeleeuwse avond in Mdina. Dit is echt héél erg leuk. Allereerst worden we door mannen in middeleeuwse kostuums rondgeleid door Mdina en begeleid door muziek. Daarna gaan we naar het restaurant waar we van een 3-gangen diner genieten.
Tussen de gangen door worden er dansen opgevoerd. Dit is een heel gezellige avond en mooie afsluiter van deze studiereis!
Rond 22.30 uur keren we terug naar het hotel waar iedereen eigenlijk meteen het bed induikt, gezien het zeer vroege opstaan de volgende ochtend.

21 april 2004:

Om 04.30 uur wordt iedereen gewekt. Er is geregeld dat we vanaf 05.00 uur nog even kunnen ontbijten voordat we naar de luchthaven vertrekken om terug te vliegen naar Amsterdam.
De KM 398 vertrekt iets later dan verwacht, om 08.15 uur.
De vlucht verloopt heel rustig en om 11.20 uur landen we op Schiphol. Nadat iedereen zijn koffers van de band heeft gehaald en afscheid heeft genomen, gaat ieder zijn eigen weg, met weer een leuke studiereiservaring op zak….