Reisverslag-Spanje

Vakantie Spanje

29 mei t/m 13 juni 2011

28 mei 2011:

Aan het einde van de middag vertrekken we naar de luchthaven van Dusseldorf. Morgen vliegen we al vroeg naar Faro en we hebben besloten om vannacht te overnachten op de luchthaven van Dusseldorf. Voor een leuke prijs hebben we het Sheraton Airport hotel kunnen boeken. Waarschijnlijk heeft dit hotel in het weekend altijd aantrekkelijke prijzen. De auto parkeren we bij lang-parkeren en we gaan met de shuttlebus naar de luchthaven.
Daar willen we onze koffers al inchecken. Als je onder andere met Air Berlin vliegt is het mogelijk om de avond voor vertrek tussen 18.00 en 21.00 uur je bagage al in te checken. De rij hiervoor is wel erg lang, omdat er voor verschillende bestemmingen maar zon 3 tot 4 balies geopend zijn. Als je lid bent van Air Berlin Bonus Card krijg je voorrang bij het inchecken.
Het Sheraton Airport hotel is het dichtst bij de luchthaven gelegen van alle hotels. In nog geen 5 minuten lopen bereik je de vertrekhal. Het is mogelijk om in dit hotel vanaf 05.00 uur te ontbijten, helaas moeten wij dan al zon beetje bij de gate zijn, dus voor ons geen ontbijt. In het hotel is ook een restaurant waar je s avonds een hapje kunt eten. Wij hebben op de luchthaven gegeten. Boven is een restaurant, maar de kwaliteit is niet heel geweldig. Achter de incheckbalies zijn nog meerdere restaurants (bijv. Italiaans of vis) waar je ook wat kunt eten. De prijzen op de luchthaven zijn wel een stuk lager dan wanneer je in het Sheraton hotel eet.

29 mei 2011:

s Ochtends staan we op en lopen binnen 5 minuten naar de bagagecontrole. Daar zijn ze in Dusseldorf erg snel mee en voor we het weten, staan we bij de gate. Het vliegtuig vertrekt op tijd naar Faro. We hebben veel wind mee en komen daar dan ook eerder aan dan verwacht.
Via Sunny Cars hebben we een auto gehuurd, die we over twee weken weer inleveren in Spanje. We krijgen een Fiat Grande Punto, 5-deurs met airco mee. Er zitten enorme krassen op de bumper, maar ook dit is weer een voordeel als je een auto al in Nederland huurt: alle verzekeringen zijn inbegrepen. Het enige waar we op moeten letten is de banden, ramen en onderkant van de auto. Hier hebben we een borg voor moeten afgeven van 300. Mocht er met een van deze drie dingen iets mis zijn, dan wordt de borg ook daadwerkelijk geincasseerd van onze creditcard, maar we krijgen de kosten dan in Nederland weer vergoed van Sunny Cars.
We doen de koffers achterin. Helaas past er maar een koffer in de kofferbak en moet de andere op de achterbank. Dat is eigenlijk niet ideaal met een rondreis, waarbij je ook met de koffer van A naar B moet reizen en ook wel eens een toeristische stop maakt. Volgende keer kunnen we dus beter een nog grotere auto huren.
Nu kunnen we op pad. We rijden naar ons eerste hotel in Spanje: Hotel Riu Atlantico in Isla Canela. Dit ligt op ca. 80 km van Faro Airport en we zijn er dan ook zo. Het hotel ligt in Isla Canela Marina, helemaal aan het einde van het dorpje. In het voorseizoen is het eenvoudig om naast of in de buurt van het hotel gratis te parkeren. In het hoogseizoen schijnt het erg druk te zijn, maar dan kun je een parkeerplaats reserveren in de parkeergarage van het hotel (tegen betaling).
Bij het hotel zijn diverse restaurants in de buurt, cafés en een supermarkt (bij de haven).

Het is een mooi uitgestrekt hotel met veel faciliteiten. Aan de achterkant bij het zwembad kun je het hotel verlaten door een poort en dan sta je meteen op de boulevard. Je loopt dan door de duinen naar het strand. Op het strand is ook een strandtent, waar je wat kunt eten en drinken.
Wij lunchen hier lekker met uitzicht op zee en besluiten om dan nog even wat zonnestraaltjes op te pikken bij het zwembad.
We verblijven in dit hotel op basis van halfpension. Het diner is in buffetvorm en er is keuze genoeg. De drankjes zijn niet inbegrepen en de prijzen hiervan zijn vergelijkbaar met Nederland.
Hotel Riu Atlantico in Isla Canela ****
Het Riu Atlantico, gelegen op het prachtige schiereiland Isla Canela, tussen Andalusi en Portugal, biedt u een bevoorrechte ambiance om van een onvergetelijke vakantie te genieten. Het ligt tegenover een immens strand van fijn zand, bij het pittoreske dorpje Punta del Moral.
Het schiereiland Isla Canela, net nog in Spanje maar vlakbij de grens met Portugal, biedt 7 km lange stranden met fijn zand, bevaarbare kanalen en een unieke natuur, die door een buitengewoon micro-klimaat begunstigd wordt. De stad Ayamonte met haar markthal, winkels en restaurants ligt er ca. 5 km. vandaan. Van hieruit bent u met de oude veerpont of over de snelwegbrug over de Guadiana, snel in de Portugese Algarve.
Faciliteiten: restaurant, salonbar, snackbar bij het zwembad, zoetwaterzwembad 615 m2, kinderzwembad 25 m2, ligstoelen, parasols en badhanddoeken (tegen een waarborg) bij het zwembad gratis. Zonneterras, speeltuin, overdekt zwembad (geopend en verwarmd in de winter) 40 m2, fitnessruimte en sauna gratis, schoonheids- en gezondheidscentrum Spa del Mar (schoonheidssalon, massage etc.) tegen betaling. Kapsalon, recreatiezaal, kiosk, gebruik van pcs met internetaansluiting, WIFI: tegen betaling.
Volgens de Spaanse wetgeving is roken verboden in de algemene ruimtes van het hotel, met uitzondering van de open luchtzones.
Kamers: 2-persoonskamers met bad, wc, bidet, haardroger, vaste vloerbedekking, telefoon, centraal geregelde airco/verwarming (afhankelijk van het seizoen), plafondventilator, minibar, satelliet tv (flatscreen), huurkluisje. De meeste met balkon of terras. Enkele kamers met verbindingsdeur.
Verzorging: halfpension. Ontbijt: gevarieerd buffet met volkorenproducten, showcooking. s Avonds buffetdiner met warme en koude voorgerechten, hoofdschotel van het buffet, showcooking en vegetarisch gerecht. Dessertbuffet. Eenmaal per week themabuffet.
Voor het avondmaal vereist men formele kledij (lange broek voor heren). s Middags lichte maaltijden in de snackbar bij het zwembad (tegen betaling).

Eigen ervaring: hotel is schitterend en mooi ingericht. Eten is van goede kwaliteit en er is genoeg keuze. Er zijn wel veel oudere mensen in dit hotel.

30 mei 2011:

s Ochtends genieten we van het uitgebreide ontbijtbuffet in het Riu hotel voordat we weer op weg gaan.
We gaan vandaag naar Cordoba, ca. 300 km rijden. Daar komen we tegen de middag aan en checken in in het Ayre Hotel. Dit is een mooi viersterren hotel op ca. 5 km van het centrum gelegen met gratis parkeergelegenheid. Rond het hotel ligt een grote tuin met een mooi zwembad. Op nog geen 5 minuten loopafstand van het hotel is een bushalte die je in ca. 20 minuten naar het centrum brengt. Wij besluiten om met de auto naar het centrum te rijden. Vlakbij het centrum kunnen we de auto parkeren en de parkeerkosten vallen hier mee. Ca. 2 per uur.
We lopen naar de Mezquita, de beroemde Moskee die ook op de lijst van UNESCO staat vermeld. De entree bedraagt 8 p.p.
De Moskee van Cordoba is het belangrijkste monument op het gebied van islamitische kunst in het Westen. De constructie van het bouwwerk vond plaats tussen de achtste en elfde eeuw, onder de emirs en kaliefen van de Omajjadendynastie. Deze eerste islamitische tempel werd gebouwd op de overblijfselen van de voormalige basiliek van Sint Vicentius. In het jaar 785 kocht Emir Abd al-Rahman I de kerk van de Visigoten voor honderdduizend dinars. De architecten ontwierpen een moskee met twee gelijke ruimtes: de shan, oftewel patio voor de rituele reiniging en de Liwan, de gebedsruimte. Vanuit deze twee ruimtes werd de moskee door de opvolgers van de eerste Omajjadenemir geleidelijk aan uitgebreid.
De Moskee van Cordoba staat aan de oever van de rivier de Guadalquivir. De vierkante grondvorm wordt begrensd door vier kunstzinnige gevels waaraan de rijke geschiedenis van het monument is af te lezen. In het interieur bevindt zich naast de klokkentoren en de voormalige binnenplaats voor rituele reiniging de christelijke kathedraal, daterend uit de zestiende eeuw. De noordelijke gevel aan de Calle Cardenal Herrero is de meest artistieke van de vier. Helemaal links staat het altaar van de Maagd met de Lampen. De belangrijkste toegang tot het gebouw is de Deur van de Vergiffenis, daterend uit de tijd van Abd al-Rahman III. Daarnaast bevindt zich de klokkentoren van de kathedraal, de hoogste toren van Cordoba. Een trap van 203 treden voert 54 meter omhoog rondom de Arabische minaret. De overige drie gevels van de Moskee zijn gedurende de afelopen honderd jaar veelvuldig gerestaureerd. De belangrijkste restauratie vond plaats in 1908 toen de uit Burgos afkomstige architect Ricardo Velzquez Bosco en beeldhouwer Mateo Inurria uit Cordoba de toegangsdeuren van de tempel opnieuw versierden met bogen, gewelfstenen, sierpleisterwerk en arabesken.

 

 

De voormalige reinigingspatio is opgeluisterd met 96 sinaasappelbomen en een groot aantal andere bomen en planten, waaronder olijfbomen en cipressen. Na de herovering van het schiereiland werden de oude Andalusische arcades vervangen door ronde bogen, steunend op zuilen bekroond met bladvormige kapitelen. Midden op de binnenplaats bevindt zich de barokke fontein van Santa Maria die omgeven is met legendes en ballades voor jong geliefden.
De deur van de Palmen verschaft toegang tot het interieur van de Moskee. Deze eerste ruimte deed oorspronkelijk diens als gebedsruimte, gebouwd in opdracht van Abd al-Rahman I eind achtste eeuw. Het vrij donkere interieur van de Moskee ademt de sfeer van het oorspronkelijke bouwwerk. De meest kostbare originele architectonische elementen van de islamitische tempel zijn de arcadebogen die het plafond ondersteunen. Deze zijn nergens elders ter wereld te vinden. De Omajjadenbouwmeesters ontwierpen een dubbele boog ondersteunend door zuilen die voor het merendeel afkomstig waren uit Romeinse en Visigotische tempels. De onderste boog heeft een hoefijzervorm en de bovenste is rond. De witte en rode gewelfstenen vormen een andere karakteristiek element van dit monument.
In opdracht van de eerste Omajjadenemir kreeg de Moskee van Cordoba dezelfde oriëntatie als de grote moskee van Damascus met betrekking tot Mekka. De elf oorspronkelijke schepen werden dwars op de muur van de qibla gebouwd, de zuidelijke muur waarnaar de gelovigen hun gebed richtten. Deze grondslagen hebben invloed uitgeoefend op latere uitbreidingen van het monument.
De eerste aanbouw van de Moskee vond halverwege de negende eeuw plaats onder de regering van Abd al-Rahman II. De tweede uitbreiding, die de meeste pracht en praal met zich meebracht, was het gevolg van een suggestie van kalief al-Hakam II in het jaar 961. Tijdens diens regeringsperiode werd een bovenlicht aangebracht in de ruimte die tegenwoordig de as van Vallaviciosa genoemd wordt. Dit vormde een geniale architectonische oplossing die zorgde voor de verlichting van de prachtig versierde schepen die naar de maqsura leiden, de ruimte die gereserveerd was voor de kalief en diens familie, en de mihrab, de heilige ruimte waarnaar alle gebeden gericht werden. De mihrab is de meest verbazingwekkende ruimte van de Moskee van Cordoba. Kalief al-Hakam II had de keizer van Byzantium gevraagd om materialen en kunstenaars voor de constructie daarvan. De keizer zond daarop grote schepen naar Cordoba met driehonderdtwintig kilo geglazuurde mozaieksteentjes voor het bedekken van de wanden van deze ruimte.
De laatste en tegelijkertijd meest ingrijpende uitbreiding van de Moskee vond plaats in de tijd van Almanzor, rond het jaar 987. Deze verbouwing verschilt van de voorgaande drie in het grondoppervlak. In plaats van het marmer dat voor de eerdere verbouwingen door de Omajjaden werd aangebracht, werden nu roodachtige tegels gebruikt. Ofschoon deze laatste verbouwing in esthetisch opzicht de minst geslaagde is, betekende deze een pluspunt voor de politieke propaganda van de opdrachtgever, aangezien aan de plafonds van deze ruimtes ooit de klokken van de kathedraal van Santiago de Compostela gehangen moeten hebben, die Almanzor als oorlogsbuit meegenomen had tijdens zijn plundertocht op 3 juli 997.
Na de herovering door de christenen in 1236 werden enkele veranderingen aangebracht aan de Moskee. Ferdinand III gaf opdracht tot de constructie van een bescheiden gebedsruimte aan een van de zijden van de islamitische tempel in een poging deze zo min mogelijk schade toe te brengen. Enige tijd later werd voor Alfons X de Wijze een Koninklijke kapel aangebracht, ontworpen door mudejararchitecten, naast het bovenlicht van Villaviciosa, waar eind vijftiende eeuw de eerste hoofdkapel gebouwd werd.
Met de constructie van de Kathedraal werd begonnen in het jaar 1523, toen Don Alonso Manrique bisschop van Cordoba was. De Kathedraal heeft sindsdien onophoudelijk discussies uitgelokt vanwege de bijzondere locatie. Het grondplan in Latijnse kruisvorm is gelegen in het hart van de oorspronkelijk islamitische tempel. Het eerste deel van het bouwwerk werd uitgevoerd door Hernan Ruiz de Oude, die halverwege de zestiende eeuw opgevolgd werd door zijn zijn Hernan Ruiz de Jonge. Het hoofdaltaarstuk is een prachtig werk van marmer daterend uit begin zeventiende eeuw. De overwelving van het hoofdaltaar bestaat uit kruisbogen, evenals de gewelven van de dwarsschepen. Het centrale tongewelf is een werk van Juan de Ochoa met versieringen van de pleisterwerkkunstenaar Francisco Gutirrez. Aan beide zijden van het middenschip staan zeventiende-eeuwse orgels. Het koor, een van de belangrijkste kunstwerken van de Kathedraal, is een werk van Pedro Duque Cornejo: houtsnijwerk gemaakt van exotische houtsoorten uit het Caribisch gebied. De vijftig koorstoelen in een dubbele rij vertonen op de rugleuning taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament. Het hoofdeinde is een indrukwekkend werk in renaissancestijl van Juan de Alfero, daterend uit eind zestiende eeuw, evenals het retrochorus dat uit dezelfde tijd dateert.
Naast de maqsura bevindt zich de kapel van Santa Teresa, in de volksmond ook wel de Schatkapel genoemd. Hier staat de processiemonstrans van Corpus Christi, begin zestiende eeuw vervaardigd door de Duitse edelsmid Heinrich von Harff, in Spanje beter bekend als Enrique de Arfe.
De vier zijden van de Moskee zijn volledig ingenomen door tientallen kapelletjes. In een daarvan bevindt zich het graf van de uit Cordoba afkomstige dichter Luis de Gongora. De tabernelkapel van Santiago staat aan de zuidelijke kant. De drie schepen bevatten frescos van de hand van de kunstenaar Csar Arbasia uit eind zestiende eeuw.
In de Moskee bevinden zich bovendien twee musea. Het Visigotische museum van San Vicente bevindt zich in de zuidwestelijke hoek van de kerk en herbergt voorwerpen afkomstig uit de oorspronkelijke basiliek, gebouwd tussen de zesde en achtste eeuw. Het Museum van San Clemente, in de ruimte die ten tijden van Almanzor uitgebreid werd, biedt een verzameling oorspronkelijk Arabische en christelijke voorwerpen die gevonden werden bij de restauraties gedurende de twintigste eeuw.
Nadat we de Moskee bekeken hebben, lopen we nog wat door het plaatsje. Het is vandaag niet zon mooi weer en we krijgen dan ook een flinke bui op ons dak. Gelukkig staan we op het moment van de wolkbreuk net naast een Spaans barretje waar we dan even lekker kunnen schuilen.
Tegen de avond gaan we terug naar ons hotel om ons op te frissen. Op ongeveer een half uurtje lopen van het hotel (let op, wel hellende weg terug!) richting het centrum vind je een aantal barretjes en een Italiaans restaurant. Hier eten we wat. De Spanjaarden eten s avonds altijd laat en in sommige dorpen/steden zijn de restaurants dan ook pas vanaf 20.30 / 21.00 uur geopend. Ook hier kunnen we pas vanaf 20.30 uur terecht.

Hotel Ayre**** Cordoba
Poeta Alonso Bonilla 3
14012, Cordoba
Tel: +34 957 767476
Het Ayre Hotel Crdoba bevindt zich in mooie tuinen op 10 minuten rijden van het centrum van Crdoba. Dit stijlvolle hotel heeft een buitenzwembad, 2 tennisbanen en gratis WiFi.
De ruime kamers van het Ayre Hotel Crdoba zijn klassiek ingericht en kijken uit op de uitgestrekte tuinen van het hotel. Alle kamers hebben een televisie, een kluisje en een minibar met gratis water.
In het La Parrilla Restaurant bij het zwembad wordt in de zomermaanden een brede selectie Spaanse gerechten geserveerd. Het Ayre heeft ook een buffetrestaurant en een snackbar buiten op het terras.
Het historische centrum van Crdoba – een werelderfgoed van UNESCO – is met de auto of bus in 10 minuten te bereiken. Het Ayre Hotel Crdoba ligt verder op amper 5 km van de beroemde Mezquita-kathedraal en paleis Alczar de los Reyes Cristianos.

Eigen ervaring: prettig hotel aan rand van Cordoba. Zwembad is prettig om te hebben als je daar tijd voor hebt. Ook een groot voordeel is dat het hotel een grote, gratis parkeerplaats heeft. Ontbijt is redelijk uitgebreid en goed.

31 mei 2011:

s Ochtends vertrekken we naar Sevilla. We komen daar rond 11.00 uur aan in hotel Dona Carmela. Dit ligt gelukkig aan de rand van de stad, want Sevilla is een erg drukke stad om in te rijden. De shuttlebus van het hotel is net weg helaas, maar als we even later bij de receptie vragen waar we de bus kunnen nemen naar het centrum (deze stopt ook vlakbij het hotel), is de medewerker van het hotel zo lief om ons ook nog een keer te brengen.
Sevilla is een erg mooie stad en je zou hier zo een paar dagen door kunnen brengen. We lopen een paar mooie routes door de stad en zien o.a. Plaza de Espana, Plaza de Amrica en het koninklijk paviljoen vlakbij het Maria Luisa Park, de Torre del Oro, Real Alcazares met de Patio Banderas, La Giralda en de kerk van San Luis de los Franceses.

 

 

Ook in Sevilla is het gebruikelijk om laat te eten. Gelukkig hebben we in de buurt van de kerk een restaurantje gevonden waar we eerder kunnen eten. Na de hele dag al geslenterd te hebben door de stad, zijn we toe aan iets te eten en willen we niet al te laat naar het hotel terug keren. We nemen om 21.15 uur de bus terug naar het hotel.

 

 

Hotel Dona Carmela *** Sevilla
De Jerez 72-74
41014, Sevilla
Tel: +34 954 692903
Een driesterrenhotel in Sevilla die u alle voordelen biedt van ontwijken van de stress van het centrum, maar die toch op slechts 7 minuten afstand rijden van het hart van de stad ligt.
Het hotel beschikt ook over een tv-ruimte.
Hotelkamers: 59.
Extra info: 7 keer per dag rijdt er een gratis bus van het hotel naar centrum (heen om 10.00/11.00/14.00/16.00/19.00/21.00/23.00 uur en terug om 10.15/11.15/14.15/16.15/19.15/21.15/23.15 uur)
Hotel is netjes, niet veel bijzonders, maar groot voordeel dat je aan de rand van het centrum zit met een gratis transferservice. Tegenover het hotel kun je als je geluk hebt, gratis parkeren. Er zit hier ook een grote supermarkt. Het ontbijt is dit hotel stelt echt niets voor. Brood is taai en er is ook niet veel beleg aanwezig.

01 juni 2011:

Vandaag rijden we een deel van de route van de Witte Dorpen. De route van de Witte Dorpen biedt de fraaiste voorbeelden van de Andalusische volksbouwkunst. Deze dorpen liggen in de provincies Malaga en Cdiz, aan de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee, temidden van berggebieden die deel uitmaken van het Sistema Btico, de Serrana de Ronda en de Sierra de Cdiz. Vanuit deze op bergtoppen en hellingen gelegen dorpen heeft men een goed uitzicht op de omgeving. Vanuit de verte gezien lijken het witte vlekken tegen een achtergrond van steeneiken, kurkeiken, dennenbomen en Spaanse zilversparren.
Nauwe steile straatjes, stegen die toegang verlenen tot binnenplaatsen en woningen, kleine bogen ter ondersteuning van gevels en daken met dakpannen boven witgekalkte muren vormen een karakteristiek geheel. Temidden daarvan is vaak een kasteel te zien als herinnering aan middeleeuwse tijden toen deze dorpen op de grens lagen tussen Moors en Christelijk gebied.
We rijden als eerste naar Olvera. Dit dorp doemt op als een grote witte piramide bekroond met het Arabische kasteel uit de 12e eeuw en de kerk van San Jos. Daarna rijden we naar Algodonales, omringd door olijfgaarden en moestuinen die een sterk contrast vormen met de witte huizen. Algodonales is een groter dorp met allerlei terrasjes, beroemd vanwege het bronwater en fijne gebak. We vervolgen onze weg naar Zahara de la Sierra, dat in de 8e eeuw gesticht werd door de Arabieren en tegenwoordig tot Nationaal Monument is verklaard. Vanuit Zahara de la Sierra heb je een prachtig uitzicht op het Natuurpark Grazalema met een heel groot meer. Na een rit bergopwaarts van Las Palomas (1357 meter hoogt) bereiken we Grazalema, dat tussen de berggebieden van El Pinar en El Endrinal ligt. In het gebergte vind je de pinsapo, een zilverspar die als een ware relikwie beschouwd wordt aangezien deze boomsoort een overblijfsel is van de laatste Alpijnse Ijstijd. Ooit vormde Grazalema een nederzetting van Romeinen en Arabieren.
Nadat we hebben geluncht in Grazalema vervolgen we onze weg. De kosten van een lunch en drankje zijn in deze kleine witte dorpen trouwens erg laag. Zo is bijv. een frisdrank zon 1 tot 1,50. En ook voor de Tapas lunch betaal je niet veel.
Het eindpunt van vandaag is Arcos de la Frontera. Dit is als het ware een prototype van de witte dorpen. Vroeger waren hier Romeinen, Westgoten en Arabieren gevestigd en nog steeds heeft Arcos n van de meest spectaculaire stadscentra van Spanje. De reiziger kan hier talrijke monumenten bezoeken zoals bijvoorbeeld de kerk van Santa Mara in gotische mudejarstijl; het kasteel van de hertogen, een voormalige residentie van de Taifakoningen,; het Huis van de Beln; de kloosters van San Francisco, San Augustn en la Encarnacon en andere religieuze monumenten zoals de kerken van San Pedro, la Caridad, San Juan de Dios en la Misericordia.
In Arcos de la Frontera gaan we een Geocache zoeken, dit is een soort speurtocht en deze in Arcos is erg leuk gemaakt met behulp van de teksten op de Azulejos die op de huizen hangen. Zo zien we in korte tijd bijna heel Arcos.
We overnachten vanavond in de bungalows La Molinera.

 

 

La Molinera Bungalows
Avd. Sombrero de tres picos 17
11638, Arcos de la Frontera
Tel: +34 956 702002
Dit hostel heeft een hoofdgebouw met 1 eenpersoonskamer en 19 tweepersoonskamers. Bovendien heeft het hotel een receptie en een bar. In het gebouw bevindt zich een van airconditioning voorzien restaurant. Het biedt een openbare internetterminal. Auto’s kunnen op de parkeerplaats van het hotel worden gestald. De wasservice maakt het aanbod compleet.
Het hotel bevindt zich op ca. 45 km afstand van het dichtstbijzijnde strand.
U kunt het ontbijt zelf aan een buffet samenstellen.
In het buitengedeelte is er voor de gasten een zwembad met zonneterras. Op ca. 5 km van het hotel bevindt zich een golfbaan.

 

 

Eigen ervaring: bungalows zijn maar simpel ingericht, maar alles is wel schoon. Wel heb je een prachtig uitzicht over het meer bij Arcos. Het dorpje Arcos ligt op ca. 5 km. Het eten bij het hotel is goedkoop, maar de kwaliteit is daar ook naar. Het is allemaal heel erg basic. Zo ook het ontbijt.
Om bij deze accommodatie te komen, kun je gewoon de borden Hotel La Molinera volgen.

02 juni 03 juni 2011:

De volgende ochtend vertrekken we op tijd naar Chiclana. Na deze drukke dagen van veel wandelen en veel bezichtigen, zijn we nu toe aan een paar heerlijke dagen relaxen.
Het is ongeveer 85 km rijden naar het Riu Hotel Chiclana.
Daar aangekomen, trekken we meteen onze badkleding aan en gaan lekker aan het zwembad relaxen. Het hotel ligt wel aan de duinrand, maar toch is het wel even lopen voordat je op het strand kunt liggen. Het ligt bovendien hoog op de duinrand, waardoor je nog wel enkele trappen af moet dalen voordat je op het strand staat.
De komende dagen doen we lekker niets, alleen maar relaxen.

Hotel Riu Chiclana
Aan het prachtige en verzorgde strand Playa de la Barrosa vinden we het ClubHotel Riu Chiclana. Dit complete 4-sterren hotel dat zich in het centrum van de Andalusische Costa de la Luz bevindt, beschikt over al het nodigde om een vakantie vol activiteiten midden in de natuur te beleven.
In het zuiden van Cdiz en omspoeld door de Atlantische Oceaan, beschikt Chiclana over duinstranden en fijn zand, groene dennenbossen en moerasgebieden van grote ecologische waarde. Het maakt deel uit van het natuurpark Parque Natural de la Baha de Cdiz, een beschermd gebied met kleine natuurreservaten, lagunen zoals Jeli en Montellano, wijngaarden, boomgaarden met kurkeiken en weilanden in het hinterland. Het centrum van Chiclana ligt op 6 km van de kust en beschikt over alle installaties, publieke en sociale diensten.
Faciliteiten: Hoofdrestaurant, Andalusisch restaurant (’s zomers) , Restaurant bij het zwembad (open van juni tot september; naargelang weersomstandigheden en bezetting), Salonbar. Bar ‘Plaza’ (’s zomers). Bar bij het zwembad (van juli tot september), Swim-up bar (van juli tot september), Bar ‘Mirador’ (in de zomer en volgens bezetting), 2 zoetwaterzwembaden met jacuzzi, 622/604 m2, Kinderzwembad, 28 m2, Ligstoelen, parasols, badhanddoeken (tegen een waarborg) en badhokjes bij het zwembad, gratis, Zonneterras, RiuArt atelier, Kinderclub “RiuLand”, Speeltuin, Kapsalon, Schoonheids- en gezondheidscentrum ‘Naturomed’ met verschillende behandelingen, schoonheidssalon en massage, tegen betaling, Biosauna, jacuzzi en fitnessruimte, gratis, Het gebruik van de fitnessruimte, jacuzzi en sauna is toegestaan aan personen van 18 jaar en ouder, Verwarmbaar overdekt zwembad (geopend van oktober tot mei), 100 m2, Discotheek, Conferentiezaal, Souvenirwinkeltje/kiosk, Gebruik van PCs met internetaansluiting, tegen betaling, Volgens de Spaanse wetgeving is roken in de algemene ruimtes van het hotel verboden, met uitzondering van de open luchtzones.
832 kamers
2-persoonskamers met: Bad/wc, bidet, Haardroger, Telefoon, Centraal geregelde airco/verwarming (naargelang het seizoen), Plafondventilator, Kleine koelkast, Satelliet-tv, Kluisje, Balkon of terras (behalve enkele triplekamers)
Gezinskamers met: Afzonderlijke zitkamer met 2 slaapbanken, Enkele met 2 slaapkamers
Suites met: Gentegreerde zitkamer
Verzorging: all inclusive. Ontbijt: Gevarieerd buffet met volkorenproducten en showcooking, Continentaal ontbijt/snack ’s Middags: Buffet met showcooking en keuze aan desserts, Lichte maaltijden, Gebak en koffie. ’s Avonds: Buffetten en gerechten die la minute worden bereid, Speciale avonden: tweemaal per week een Themabuffet,
Alternatief diner (met reservering): Andalusisch restaurant. In het restaurant bij het zwembad Grill, Italiaanse keuken (van juli tot september). Dranken: Nationale alcoholische en niet-alcoholische dranken in de bars en restaurants van het hotel tot 24.00 uur (in de discotheek tot 01.30 uur). Het kluisje in de kamer
Sport en activiteiten: Tafeltennis, gymnastiek, aerobic, shuffleboard, volleybal, RiuFit: backfit, aqua gym, stretching, B-B-B, Jeu de boules, darts, karabijnschieten, 2 hardcourt tennisbanen, Tennisrackets en -ballen (tegen een waarborg), 2 paddle-tennisbanen, 1 multisportveld, Biosauna, jacuzzi en fitnessruimte
Het animatieprogramma: Overdag animatie voor kinderen van 4 – 7 en 8 – 12 jaar in RiuLand (dagelijks), Overdag animatie voor volwassenen (dagelijks), Activiteiten in de RiuArt atelier (6 keer per week), Riu avondanimatie, livemuziek of shows (dagelijks) , Toegang en drankjes in de discotheek (6 avonden per week geopend)
De gasten van het hotel moeten herkenbaar zijn aan de hand van het all inclusive armbandje

Eigen ervaring: Verschillende gebouwen met kamers, waardoor je weinig last hebt van de animatie, tenzij je dicht bij het hoofdgebouw een kamer hebt. Het zwembad is niet zo heel groot voor het publiek wat er allemaal om heen kan liggen. Bedjes staan dicht tegen elkaar aan. In het weekend veel Spanjaarden waarna het met de rust is gedaan. Eten is goed en keus genoeg. Hotel is niet makkelijk te vinden, je moet geen Chiclana aanhouden, maar La Barossa. Als je dan vervolgens de borden volgt naar Iberostar en Barcelo Hotels kom je vanzelf een keer een bordje Riu tegen. Hotel heeft voldoende gratis parkeergelegenheid.

04 juni 2011:

De dagen van relaxen zijn nu weer even voorbij en we vertrekken dan s ochtends op tijd naar Gibraltar. Dat is ongeveer anderhalf uur rijden. Net voor Gibraltar parkeren we onze auto en dat is maar goed ook, want het is een drama om Gibraltar binnen te komen en ook om weer uit te gaan. Te voet gaan we daarna dus de grens over. Natuurlijk kan ik het niet laten om een stempel in mijn paspoort te vragen.
Zodra je Gibraltar binnen komt, waan je meteen in Engeland. Alles is Engels. Ze rijden er alleen niet meer aan de andere kant van de weg, maar verder zie je ook Engelse politie, Engelse telefooncellen etc. De munteenheid is hier de Engelse Pond, maar gelukkig kun je eigenlijk ook overal met euros betalen. Zodra je de grens over bent, wordt je meteen aangeklampt of je een tour wilt doen naar de rots. Hier betaal je dan maar liefst 40 p.p. voor terwijl als je iets doorloopt naar de hoofdstraat de prijs al is gezakt naar 25 p.p. Dit is dan inclusief de tour en entree tot de diverse bezienswaardigheden.

 

 

Wij besluiten om de hoofdstraat helemaal uit te lopen en daar de kabelbaan naar boven te nemen. Voor GBP 9,50 p.p. hebben we een retour geboekt, excl. De entree tot de bezienswaardigheden: het apenpark, de grotten en de Great Siege Tunnels. Apen zie je al zodra je boven aan de rots de kabelbaan uitstapt, bovendien heb ik het niet op heel veel apen, dus om er een paar te zien dat is voor mij voldoende. De grotten kunnen we niet in, omdat we alleen onze zonnebrillen op hebben en de gewone brillen nog in de auto liggen. Bovendien hebben we hier ook niet de hele dag de tijd, want we moeten nog naar Ronda zien te komen. We gaan dus met de kabelbaan naar boven, maken daar een paar schitterende fotos van het uitzicht, zien Afrika in de verte liggen en wandelen dan naar beneden. Dat is een hele tocht en de volgende dag hebben we dan ook erg veel last van onze kuiten.
Aan het einde van de middag stappen we weer in de auto en rijden door de bergen naar Ronda. Dit is een erg mooie route en we stoppen nog bij een paar mooie uitkijkpunten miradores.

 

 

Rond ca. 18.00 uur komen we aan in Ronda en checken in bij het hotel.

Hotel Arunda II Ronda
Jos Maria Castell Madrid 10-12
29400, Ronda
Tel: +34 952 872519
Hotel Arunda II ligt op minder dan 100 meter van het busstation en op 5 minuten lopen van het historische centrum van Ronda. Het hotel beschikt over praktische kamers met airconditioning, gratis WiFi en satelliet-tv.
Alle eenvoudig ingerichte kamers van Hotel Arunda II zijn voorzien van tegelvloeren. Sommige hebben een klein balkon. Alle kamers beschikken over een kluisje en een eigen badkamer met een haardroger.
In de bar van Hotel Arunda II wordt dagelijks een continentaal ontbijt geserveerd. De receptie van het hotel is 24 uur per dag geopend en er is een excursiebalie.
Hotel Arunda bevindt zich op 500 meter van de beroemde stierenvechtersarena van Ronda en de kloof El Tajo. Het treinstation van Ronda ligt op slechts 400 meter afstand en biedt directe verbindingen met andere steden in Andalusi, zoals Granada en Crdoba.
Eigen ervaring: heel sober hotel, wel schoon, maar bedden zijn erg hard en aan korte kant. Ontbijt is ook heel simpel. Hotel ligt wel vlakbij het centrum en parkeergelegenheid voldoende in de buurt van het hotel. Hotel heeft (tegen betaling) ook nog een eigen parkeergarage.

05 juni 2011:

s Ochtends lopen we wat rond in Ronda. Dit is een lieflijk stadje van Keltische oorsprong, gelegen op meer dan zevenhonderd meter hoogte boven een indrukwekkend ravijn dat de stad in tween deelt. Verscheidene toegangspoorten verkeren nog in goede staat, zoals die van Almocabar, de poort van Los Molinos die toegang verschaft tot het Arabische stadsgedeelte en de poort van Karel V. In de wijk van San Francisco is een karakteristiek Andalusisch stadsplan bewaard gebleven en in het lager geleden deel van de stad bevinden zich de Arabische baden met een nog vrijwel intacte structuur. De stad beschikt over een indrukwekkend erfgoed van meer dan zeventig adellijke huizen waaronder vooral het paleis van Salvatierra en de huizen van El Gigante, Mondragon en El Rey Moro een bijzondere vermelding waard zijn. Noemenswaardige kerkelijke monumenten zijn de kerk van Santa Maria la Mayor, het klooster van Santo Domingo en de minaret van San Sebastian alsmede de arena uit de tijd van Filips II.
Nadat we rond hebben gelopen door Ronda, gaan we verder naar Loja. Het is mogelijk om via de kust te gaan en dan een stop te maken in Marbella, maar wij besluiten om rechtstreeks naar Loja te rijden. Hadden we dat maar niet gedaan. Het is vandaag namelijk zondag en als we aankomen in Loja is er werkelijk waar helemaal niets te doen. We zijn hier al om 13.00 uur en weten niet hoe we de rest van de dag vol kunnen maken. Het hotel Abades Mirador is maar heel simpel. Kortom, slecht plan om hier te bijven. We zoeken een cafeetje op om wat te drinken en voor de gratis WIFI. Op mijn telefoon heb ik een app van Booking.com en als ik voor de grap even kijk, zie ik dat ik voor vanacht een kamer in Granada kan boeken in een viersterren hotel voor maar 45 ipv 250. We kijken elkaar aan en dan is de beslissing snel gemaakt. We pakken de auto en rijden door naar Granada.
Daar komen we om 15.30 uur aan. Het hotel is perfect gelegen tegenover het Alhambra.
We frissen ons wat op en lopen dan naar de stad. Het Alhambra is boven de stad gelegen op een heuvel. Het is dus wel een sterk hellende weg om naar/van het centrum te komen.
Daar aangekomen lopen we wat rond en eten dan tapas op een van de vele terrasjes. Daarna lopen we weer terug naar het hotel. Als je wat langer in deze stad verblijft is het wel aan te raden om met de bus terug te gaan naar het hotel, want het is echt een aanslag op je kuiten!

Hotel Alixares **** te Granada
Eigen ervaring: Perfect gelegen tegenover het Alhambra en dus makkelijk te vinden door alleen de bordjes Alhambra te volgen. Betaalde parkeergelegenheid in het hotel en als deze vol is, dan mag je op het parkeerterrein van het Alhambra parkeren voor dezelfde prijs als bij het hotel ( 14,20 per 24 uur, anders 24 per dag). Mooi hotel met goed ingerichte kamers en gratis WIFI. Uitgebreid ontbijtbuffet tegen betaling ( 8 p.p.).

06 juni 2011:

De volgende ochtend zijn we rond 11.00 uur in het Alhambra. Via het internet heb ik vooraf al kaartjes (entree 14 p.p.) gereserveerd. Dit is aan te raden, want er worden maar een bepaald aantal mensen per dag toegelaten. Via het internet kun je ook een tijd reserveren. Omdat ik dacht dat we vanochtend uit Loja zouden komen heb ik de kaartjes om 14.00 uur gereserveerd. Een heel klein deel van het Alhambra kun je zo bezichtigen, maar dat hebben we in een half uur gezien. De rest van de tijd zitten we dus te wachten tot het 14.00 uur is en we naar binnen kunnen. We moeten nog even schuilen voor de regen die er ineens met bakken uit komt vallen. Als het om 14.00 uur maar droog is! Helaas ziet het er niet zo uit en we gaan dan op zoek in een van de winkeltjes naar een paraplu. We hebben de laatste 2 exemplaren en dat is maar goed, want als we om 13.45 uur in de rij gaan staan, krijgen we ook nog een flinke bui op ons dak. Gelukkig wordt het daarna droog.
Het Alhambra is erg mooi om te zien en ook de tuinen van de Generalife.

Alhambra
Het Alhambra is het meest waardevolle en bekendste monument van al-Andalus. In het Arabisch betekent deze naam de rode. Op de Sabikaheuvel gelegen, van El Albayzin gescheiden door de rivier de Darro, is het Alhambra veel meer dan een oogverblindend paleiscomplex. De vesting, de paleizen en de tuinen zijn beladen met een enorme symbolische en mythologische betekenis. De historische en kunstzinnige waarde is erkend door de UNESCO met de plaatsing op de Werelderfgoedlijst.
De meest gebruikelijke toegang tot het Alhambra is via het Plaza Nueva. De cuesta de Gomrez voert naar de Poort van Las Granadas in renaissancestijl die toegang verschaft tot een dicht bos waar een pad links naar de zuil van Karel V leidt. De Poort van de rechtvaardigheid is versierd met een grote hoefijzerboog met daarop de open hand en de sleutel, dynastische en religieuze symbolen van de koningen die in deze paleizen woonden.
Een steil straatje loopt omhoog naar het Plaza de los Aljibes, waar links de Citadel staat, de oudste constructie op de heuvel naast de Torres Bermejas. Het heeft de vorm van een driehoek en is omgeven door solide muren beschermd door hoge torens. In het interieur bevindt zich het exercitieterrein en de militaire wijk. Aan de boeg van de Citadel verrijst de toren van La Vela waar men vanaf het dak een fraai uitzicht heeft over Granada en de laagvlakte. De klok die nog in de klokkengevel hangt gaf de tijd aan en kondige evenementen en gebeurtenissen van het stadsleven aan, zoals bijvoorbeeld de bevloeiingstijden op de vlakte.
De poort van El Vino geeft toegang tot de paleisvertrekken. Via trappen daalt men af naar El Mexuar, het vertrek dat dienst deed als vergaderzaal voor de regeringsraden. Daartegenover bevindt zich de gebedsruimte en daarnaast het Gouden Vertrek, waar de sultan audinties hield voor een uitgebreid hof van ambtenaren en administrateurs. De voorgevel van de binnenplaats van het Gouden Vertrek is een van de fraaiste van het Alhambra. De prachtig versierde gevel met een fontein in het midden, een kopie van het origineel uit de beste tijd, bevat twee deuren: de rechter voerde in de tijd van het sultanaat naar de priv-vertrekken en de linker naar de patio van Los Arrayanes.
In Arabische bouwwerken is de binnenplaats de belangrijkste ruimte. In deze Koninklijke patio is dit nog duidelijker. De patio van Los Arrayanes heeft een grote vijver waarin de toren van Comares en de zeven opengewerkte bogen die toegang verschaffen tot het vertrek van La Barca worden weerspiegeld. Rondom de binnenplaats bevinden zich de vertrekken van het paleis van Comares, residentie van de vier wettige echtgenotes van de sultan. Deze patio heeft altijd een functie als bestuursruimte gehad. Binnen de toren van Comares werd het vertrek van de Ambassadeurs ingericht waar de koning de vertegenwoordigers van de belangrijkste gezantschappen ontving. In dit vertrek accepteerde Boabdil bijvoorbeeld de overgave van Granada in bijzijn van het Katholieke Koningspaar. Keramiek, stucwerk en mozarabische motieven versieren het ruime vertrek. Op de wanden zijn verzen en gebeden geschreven door bekwame ambachtslieden uit verre landen. Het gebed dat het meest herhaald wordt luidt: Slechts God komt de grootheid, de glorie, de eeuwigheid, het wereldrijk en de macht toe.
Tussen de vier wanden bevinden zich negen kleine nissen die allemaal even groot zijn op een na die voor de sultan gereserveerd was, in het midden tegenover de ingang met uitzicht op de vijver van de patio van Los Arrayanes. Het schittende plafond is van bewerkt cederhout en stelt de zeven hemels van de kosmos voor, de weg die volgens de islamitische doctrine de ziel van de gelovige te gaan heeft alvorens de achtste hemel te bereiken, waar Allah gezeteld is.
Naast het paleis van Comares staat het paleis van de Leeuwen, priv-residentie van de koningen, gebouwd in opdracht van Mohammed V eind veertiende eeuw. Dit paleis is ontworpen rondom een patio, ondersteund door 124 ranke gestileerde zuilen die aan een idyllisch palmboombos doen denken. De decoratie met stalactieten en het pleisterwerk van de gewelven zijn een voorbeeld van een van de beste constructies uit de geschiedenis van al-Andalus.
Midden op de binnenplaats bevindt zich een door twaalf leeuwen ondersteunde fontein. Ooit was deze in gouden kleurschakeringen geschilderd waardoor de marmeren bodem prachtig naar voren kwam. Rondom de patio bevinden zich de paleisvertrekken. Aan de zuidkant, tegenover de fontein van de Leeuwen, ligt het vertrek van Los Abencerrajes. Deze kamer is vernoemd naar een machtige Noordafrikaanse familie die een confrontatie aangegaan was met de laatste Moorse koning van Granada.
Volgens de legende werden de belangrijkste leden van deze familie hier om het leven gebracht. Naar het schijnt was het Boabdil zelf die daartoe opdracht had gegeven toen hem ter ore kwam dat een van zijn belangrijkste medewerkers een liefdesrelatie met zijn echtgenote onderhield in de prinselijke tuinen van El Generalife.
In het vertrek van de Koningen, gelegen aan een van de zijden van de binnenplaats van de Leeuwen, werden ontvangsten en feestelijke evenementen gehouden. Het gewelf is versierd met frescos, het werk van kunstenaars uit Genua die in de laatste jaren van het Nazaritische koninkrijk in Granada woonden. Het vertrek van de Twee Zusters dat toegang verschaft tot het balkon van Lindaraja,is gedecoreerd met een prachtige koepel met vijfduizend kleine hangende prismas. De wanden lijken geborduurd met de bekendste dichtregels van het Alhambra: Tuin ik ben het die de schoonheid siert; je zult mij kennen als je naar mijn schoonheid kijkt.
Niet ver van het balkon van Lindaraja bevindt zich het vertrek van het Fruit, waar Julio Aquiles en Alejandro Mayner, leerlingen van Rafal, in 1537 de frescos op het plafond schilderden. In dit vertrek logeerde de Amerikaanse schrijver Washington Irving, die hier zijn beroemde Vertellingen van het Alhambra schreef.
Enkele gangen leiden naar El Partal, een van de eerste paleisvertrekken van het Alhambra. De vijver weerspiegelt de toren van de Dames. De wandeling naar El Generalife komt langs de toren van de Vrouwelijke Gevangene en enkele meters verderop langs de Prinsessentoren.
Boven het Alhambra, aan de voet van de Heuvel van de Zon, bevindt zich El Generalife, dat in het Arabisch de tuin van de architect betekent. Dit lusthof diende voor de Nazaritische koningen als recreatieoord tijdens de heetste maanden van het jaar. De in terassen aangelegde tuinen, waar veel water en weelderig groen te vinden is, liggen rondom de patio van la Acequia, een bekoorlijk paviljoen van waaruit men een prachtig uitzicht heeft op de oude wijken van Granada.
Het Alhambracomplex omvat ook monumenten van na de Herovering. Het klooster van San Francisco, tegenwoordig een Parador de Turismo, heeft een kloostergalerij waar een van de zijden Isabella van Castili werd begraven, enkele jaren voordat haar stoffelijk overschot overgebracht werd naar de Koninklijke Kapel van Granada waar zich het graf bevond van haar echtgenoot Ferdinand.

De gotische kerk van Santa Maria de la Alhambra was de eerste kathedraal van de stad, gebouwd op de overblijfselen van de Koninklijke moskee. Daarnaast staat het paleis van Karel V, een van de meest indrukwekkende monumenten in renaissancestijl van Spanje. Het bouwwerk was een project van Pedro Machuca uit 1527. De gevel bestaat uit versierde stenen. De vierkante grondvorm vormt een contrast met de van zuilengangen voorziene ronde patio, waar regelmatig culturele evenementen gehouden worden. In dit paleis uit de Renaissance is het Museum van het Alhambra gevestigd, waar Spaans-Arabische kunstvoorwerpen uit de negende tot de zestiende eeuw tentoongesteld worden. Naast uit de paleizen afkomstige decoratieve en gebruiksvoorwerpen kan men hier een uitgebreide collectie keramiek, beschilderd hout en fijnbewerkt pleisterwerk bewonderen.
In de bovenverdieping van het paleis is het Museum voor Schone Kunsten gevestigd. Hier is een uitgebreide schilderijenverzameling uit de zestiende en zeventiende eeuw te zien. In de vertrekken is een groot deel van de kunstwerken van kerken en kloosters ondergebracht, waaronder enkele van de beste werken van de schilder Alonso Cano.

//alhambra-patronato.es

Als we alles bezichtigd hebben, gaan we weer terug naar de auto. Op naar ons laatste hotel: Club Robinson. Vanaf Granada ben je daar in ongeveer een uur.

07 juni t/m 12 juni 2011:

Deze dagen staan in het teken van relaxen voor ons en we doen dan ook erg weinig.

Club Robinson **** Playa Granada/Motril

Aan de zuidkust van Spanje, direct aan het lange strand van Costa Tropical in de provincie Granada. Een vakantie op maat met de meest exclusieve faciliteiten. Elke dag live entertainment, culinair genieten en sportieve activiteiten naar wens. De tijd van je leven.
Ligging: centrum Malaga op ca. 115 km, direct aan zee.
Faciliteiten: receptie, tuin, theater, tegen betaling: atelier, internet (WIFI en internethoek), schoonheidssalon, massage. 1 restaurant, tapasbar, 2 bars. 2 buiten zwembad, 1 binnenbad, ligbedden, parasols en handdoeken bij het zwembad en strand. Zonneterras.
(Sport)activiteiten: fitness, tennisbaan, aerobicdansen, strand volleybal, booschieten overdag en ’s avonds een activiteitenprogramma, biken, discotheek, tegen betaling: golf, paardrijden, fietsverhuur.
Voor de kinderen: ROBS (alleen activiteiten voor de jeugd v.a. 13 jaar; tijdens de schoolvakanties).
Verzorging: all-inclusive. Ontbijt, laat ontbijt mogelijk, lunch en diner in buffetvorm. ’s Middags High Tea en midnightsnack. Lokale alcoholische drankjes, koffie en thee, frisdranken, drankjes in de disco. Fitness, aerobics, tennisbaan, beachvolleybal, Wellfit programma met aerobics, rug fitness, steps, indoor cycling, body & mind (o.a. yoga), aquafitness, sauna.
Kamer (type 1): tv, telefoon, kluis, koelkast, fhn, airco, toilet, bad of douche, balkon, max. 3 volw., naar keuze met zeezicht (type 2).
Kamer (type 3): als kamer type 1, maar met: 2 afzonderlijke slaapkamers, bad.
Junior Suite (type 4): als kamer type 1, maar met n woonkamer en n slaapkamer, terras, naar keuze met zeezicht en balkon (type 5), tevens suite met zeezicht, balkon en terras (type 6).

Eigen ervaring: heel mooi clubdorp, maar wel erg Duits. Al het personeel spreekt Duits en ook alle aankondigingen zijn in het Duits. In het weekend kwamen er meerdere Spanjaarden, maar we hebben erg weinig Nederlanders gezien. Er is van alles te doen in het Clubdorp en als je wilt, kun je de hele dag door sporten. s Ochtends bij het ontbijt kun je het nieuwe dagprogramma inzien. Je kunt dan bijv. gaan steppen, spinnen, aerobic, aqua aerobic, xco, boogschieten, tennissen, strand voetballen of volleyballen. Verder kun je ook golfcursussen gaan volgen. Het clubdorp is omgeven door een golfbaan en in de omgeving vind je er nog een stuk of drie.
De Sierra Nevada met op de toppen nog sneeuw kun je vanuit het clubdorp zien liggen.
De kwaliteit van het eten is erg goed. Iedere avond is er wel iets nieuws te vinden bij het buffet en ook de animatie en shows zijn divers.
Mocht je je sportkleding zijn vergeten, dan is dat geen probleem. Op zon 4 km afstand ligt Motril. Vooraan in Motril heb je een hele grote sportzaak waar je alle sportkleding en schoenen voor niet al te veel geld zo kunt kopen.

13 juni 2011:

Helaas is onze vakantie al weer ten einde.
We vertrekken vroeg naar de luchthaven van Malaga om de auto in te leveren en vervolgens naar Dusseldorf terug te vliegen.