Reisverslag-Valencia

Weekendje Valencia

12 t/m 14 november 2010

12 november 2010

We vliegen deze ochtend vroeg naar Valencia. We vertrekken vanaf Keulen/Bonn Airport om 06.40 uur. Vanaf deze luchthaven zijn we nog nooit vertrokken. We vertrekken dus op tijd rond 02.30 uur.
De luchthaven van Keulen/Bonn ligt nog een stuk verder dan Dusseldorf International Airport, maar is toch binnen 2 uur en een kwartier te bereiken. Als je hier vandaan goedkoop kunt vliegen, is het eigenlijk best te doen.
De luchthaven verder is klein en het inchecken verloopt dan ook snel.
We vertrekken op tijd naar Valencia, waar we om 09.00 uur aankomen. Op de luchthaven van Valencia is ook een VVV-kantoortje waar je een openbaar vervoerkaart kunt kopen. We besluiten om daar een kaart voor 3 dagen te kopen, zodat we onbeperkt van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken. De kosten hiervoor bedragen ca. € 22. Met de metro kun je direct van de luchthaven naar het centrum van de stad.
We kunnen lekker vroeg inchecken in het hotel en gaan dan naar het strand. Het is nog zo’n 26 graden, veel warmer dan we hadden verwacht en gaan dus even van het heerlijke weer genieten. We lunchen aan de boulevard met uitzicht op zee.
’s Middags gaan we richting het centrum van Valencia.

Hotel Confortel Aqua 3
Calle Luis Garcia Berlanga
Esquine Calle Menorca 1921
46023 Valencia – Spanje
tel: +34 963 187 101
Email:
Website: //www.confortelhoteles.com/en/hotel-aqua3-valencia/
We overnachten deze dagen in het Confortel Aqua 3 hotel dat ik via Gateway geboekt heb.
Dit is een mooi modern hotel. Het is wel wat verder van het openbaar vervoer gelegen. Ca. 15 minuten lopen naar het dichtstbijzijnde metrostation. Er stoppen wel verschillende bussen voor het hotel. Het Confortel Aqua 4 hotel ligt naast dit hotel. Onder de hotels is een groot winkelcentrum met diverse eetgelegenheden en tapasbars. Er is dan ook geen bar in het hotel aanwezig, omdat je in dit winkelcentrum tot ’s avonds laat wat kunt drinken.
Het hotel ligt vlakbij de Ciudad de las Artes y la Ciencias.

 

13 november 2010

Voordat we naar Valencia vertrokken hebben we een 100% Valencia gids aangeschaft, waar leuke wandelingen in staan. Vandaag doen we een aantal van deze wandelingen, zodat we langs een aantal bezienswaardigheden in Valencia komen.

14 november 2010

Ook vandaag maken we nog een wandeling.
’s Middags besluiten we om nog even lekker aan de boulevard te lunchen voordat we terug gaan naar de luchthaven.
We vliegen om 20.55 uur terug naar Keulen/Bonn waar we om 23.20 uur aankomen. Rond 2 uur ’s nachts zijn we weer thuis.

Bezienswaardigheden

Plaza de la Virgen
Het bruisende hart van de stad: op het Plein van de Heilige Maagd is altijd wat te beleven. Aan dit plein ligt de Kathedraal van Valencia: de Basilica de la Virgen de los Desamparados. Ook het paleis van de President van de regio Valencia ligt aan deze plaza. Hoogtepunt van dit plein is de Turia Fontein (Fontana del Rio Turia). Het middelste gedeelte van de fontein stelt de rivier Turia voor; de acht omringende vrouwen staan symbool voor de Moorse irrigatiewerken die de stad welvaart en vruchtbaarheid hebben gebracht.

 

 

Mercado Central
Deze overdekte markthal ligt aan de Plaza del Mercado. Het jugendstilgebouw herbergt vele kleurige winkeltjes en kraampjes. Hier kunt u vis, paella, groente, fruit en zoetwaren kopen. Ook is het een ontmoetingsplek voor de Valencianen. Binnen springt de centrale glazen koepel in het oog. Een metalen papegaai siert het dak van deze gezellige overdekte markt. (openingstijden: ma-za 8:00-4:30 uur. toegang gratis)

 

 

Ciudad de las Artes y las Ciencias
De Stad van Kunsten en Wetenschappen is een modern cultureel-wetenschappelijk megacomplex buiten het historische centrum van Valencia. Net als het Turia-Park ligt deze “stad” in de drooggelegde rivierbedding. Het complex bestaat uit 5 interessante gebouwen, die we hier kort zullen omschrijven:
• El Palau de les Arts Reina Sofía: Operahuis en cultureel centrum van Valencia. Het gebouw heeft 14 verdiepingen en 4 grote zalen, waarvan de grootste 1700 zitplaatsen telt. Toneel- Opera en Dansvoorstellingen van niveau vinden hier plaats.
• De Hemisfèric: IMAX-theater en Planetarium.
• El Museu de les Ciències Príncipe Felipe: Het Wetenschapsmuseum dat vaak ook leuke exposities voor kinderen heeft. Lees meer over alle musea.
• L’Umbracle: Botanische kunst-tuin waar u kunt wandelen. Deze verhoogde wandelroute geeft u mooi uitzicht over het complex.
• L’Oceanogràfic: Het grootste (deels openlucht) aquarium van Europa. U kunt hier honderden vissen en zeedieren bekijken, én er is een dolfijnenshow.
Als u zowel de Hemisfèric, het Wetenschapsmuseum als l’Oceanogràfic wilt bezoeken kunt u het beste een combi-ticket kopen. Toegang tot alle 3 kost voor een volwassene €32.40 (3 dagen geldig). Meer info vindt u op de website van La Ciudad.

 

 

Zijdebeurs La Lonja
De Zijdebeurs van Valencia is een prachtig voorbeeld van de 15de eeuwse gotische stijl, en staat symbool voor de periode van enorme welvaart die Valencia toen kende. La Lonja de la Seda was dé plek voor zijdehandelaren; hier dreven zij hun handel met elkaar. Aangrenzend aan deze hal vindt u het Zeeconsulaat en Zeetribunaal. Sinds 1996 staat de Zijdebeurs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. (di-za 10.00-14.00 en 16:30-20:30, zo 10.00-15:00, toegang is gratis)

 

 

Park
Valencia is een groene stad, vooral door het 9 kilometer lange Turia Park. Aanvankelijk zou er in plaats van een stadspark een snelweg of spoorbaan worden aangelegd, maar dit stuitte gelukkig op veel verzet bij de bevolking van Valencia. In het park kunt u naast lange wandelingen maken ook het Gulliver Park bezoeken (speeltuin voor kinderen) en in de zomer worden er ’s avonds vaak film(klassieker)s vertoond. Veel Valencianen brengen een deel van hun vrije tijd door in deze Jardín del Turia; u vindt er veel hardlopers, voetballers en fietsers, maar ook voor een picknick is dit een prima locatie. Ook is er af en toe een kermis te vinden.

 

 

Treinstation
Het heeft elf jaar geduurd voordat het spectaculaire treinstation in 1917 af was. Het is een van de beste voorbeelden van het Valenciaans modernisme. Het is ontworpen om een onvergetelijke indruk te maken op reizigers. Zo is de centrale hal versierd met mozaïeken uit de omgeving. Op de muren kun je in verschillende talen ‘goede reis’ lezen. Ook zie je er mooie muurschilderingen van vrouwen met manden vol sinaasappels en kinderen aan hun rokken.

 

 

Smalste huis van Valencia
Let goed op dat je er niet voorbij loopt, want dit is het smalste huis van Valencia. Volgens het Guiness Book of Records is het 108 centimeter breed, maar het is wel 5 verdiepingen hoog, met op elke verdieping een raam. De voordeur is altijd gesloten en dat komt waarschijnlijk omdat het huisje bij het naastgelegen pand is getrokken. Adres: Plaza Lope de vega 8.

 

 

Algemene Tips voor bezoek aan Valencia
– Als je een openbaar vervoerkaart wilt kopen op de luchthaven van Valencia, koop deze dan bij het loket en niet uit de automaat. Deze blijft namelijk nog wel eens hangen en dan heb je wel betaald, maar geen kaart! Meer info op //www.valenciatouristcard.com/en/what-is-it
– Het weer is in het na- en voorseizoen vaak verrassend goed!
– Valencia is een heerlijke Spaanse stad met (nog niet) zoveel toeristen.
– Er zijn diverse restaurants en terrasjes, maar veel restaurants zijn ’s avonds pas laat geopend (vanaf 21.00 uur).
– Doordat Valencia aan zee ligt, kun je heel goed een dagje naar het strand gaan.
– Een echte tapas bar is Bar Pilar: Wijnkelder waar u heerlijke tapas en bocadillos kunt krijgen. Druk, mede omdat veel locals hier eten. Adres: Calle Moro Zeit 1. Prijsklasse: €€€
– Italiaans kun je heerlijk eten bij La Pappardella met zijn supervriendelijke en snelle bediening. Het beste zit je voor het raam op de eerste verdieping met uitzicht op de kathedraal. Adres: Calle Bordadores 5.
– Valencia is ook leuk voor kinderen door de vele parken en het Aquarium.
– Ook als je geen postzegels nodig hebt, moet je toch even een kijkje nemen in het postkantoor met zijn adembenemende glas-in-lood koepel in neoklassieke bouwstijl.
– Het is ook leuk om een tour per Segway te doen of om een fiets te huren.