Reisverslag-Zwitserland

Wintersport Veysonnaz

19 – 26 december 2009

Veysonnaz ligt op ca. 950 km van Waalwijk en is goed per auto te bereiken, maar ook per trein.
Het dichtstbijzijnde treinstation bevindt zich in Sion. Vanuit Sion vertrekken er regelmatig bussen naar Veysonnaz wat op ca. 20 minuten rijden ligt.

Veysonnaz maakt samen met Thyon 2000, Mayens de l’Ours, Nendaz en Verbier deel uit van één van de grootste Zwitserse aaneengesloten skigebieden Les Quatre Vallées.
Verbier is het grootste, chique en bekendste dorp. Vanuit Verbier gaan vooral stoeltjes- en cabineliften de berg op.
Veysonnaz heeft vooral veel sleepliften. Als de sneeuwcondities niet voldoende zijn, worden sommige liften gesloten en is het onmogelijk om in het skigebied Les Quatre Vallées (ca. 400 km) te komen. Een skipas voor het gebied Printse (ca. 220 km) is dan ook vaak voldoende.
Een interactieve skikaart is te vinden op: //ski.intermaps.ch/printze/index.swf?lang=en
De prijs van de skipas is ca. € 215. Het was in 2009 niet mogelijk om dit vooraf bij boeking bij te boeken, maar moest ter plaatse geregeld worden. Als men in de VIP appartementen verblijft, krijgt men 10% korting op de skipas. De skipas moet dan wel in het gebouw van V.I.P. aangeschaft worden!

Veysonnaz is een kleine wintersportplaats en bestaat uit twee delen, namelijk het lager gelegen oorspronkelijke dorp Veysonnaz-Village en het hogergelegen, meer toeristische Veysonnaz. In het lager gelegen dorp bevinden zich enkele cafés, restaurants, een supermarkt en het zwembad.
Ook in het hoger gelegen dorp vind je après-ski mogelijkheden, een discotheek en supermarkt.

De VIP appartementen liggen verspreid over Veysonnaz en Mayens de l’Ours. De twee gondelliften bevinden zich net als het centrum en de skibushalte op max. ca. 800 meter afstand.
Het is aan te raden om als preferentie aan te geven dat men een appartement wil in het gebouw van Magrappé. Dit gebouw ligt namelijk naast de piste waar de gondel vertrekt naar het skigebied.
Er zijn hier echter geen appartementen die op het zuiden liggen.
De appartementen zijn netjes ingericht. Wij hebben overnacht in het vierkamerappartement, nr 645. Dit is een net appartement met drie slaapkamers (twee met tweepersoonsbed en een met twee losse bedden achter elkaar), 1 badkamer met douche en toilet, 1 badkamer met bad en toilet, eettafel met bank en 5 stoelen, woonkamer met twee banken en tv, groot balkon en volledig ingerichte keuken met 3 electrische kookplaten, koffiezetapparaat en een oven. Een waterkoker was hier niet aanwezig!
Dit was een driesterren appartement. Deze zijn moderner en ruimer ingericht dan de tweesterren appartementen.
Volgens de touroperator Oad waren er geen huisdieren toegestaan in deze appartementen. Echter volgens de accommodatie zelf is dit wel toegestaan, alleen niet bij de vier- en vijfsterren appartementen.
Met een bewijs van de VIP appartementen is de toegang in het overdekte zwembad gratis. ’s Winters is dit zwembad geopend van 15.00 uur tot 21.00 uur. Het zwembad kijkt uit op de (besneeuwde) bergtoppen.
Tegen bijbetaling is het ook mogelijk om gebruik te maken van het Wellness center met sauna, hammam, caldelarium, jacuzzi en massages.