China

China

price from $

China: één land, 56 nationaliteiten, bijna net zo groot als Europa, cultuur en natuur, secularisatie en filosofie, communisme en kapitalisme, gesloten en open, oude huisjes en wolkenkrabbers, bakermat van de beschaving en Culturele Revolutie, ’s werelds hoogste top en de op één na laagste plek, Peking Eend en McDonalds, ossenwagen en ’s werelds snelste trein, Terracotta Warriors en World Expo 2010, het tropische zuiden en ijskoud. Binnen Mongolië, yuppen en nomaden, duizenden kilometers leegte en tientallen miljoenensteden. Kortom, land van tegenstellingen, maar ook een volk dat trots is te wonen in een land dat qua economische groei zijn gelijke niet kent. Ni Hao in het Rijk van het Midden, welkom in China.

Hoofdstad
Beijing (Peking)

Hoofdtaal
Standaard Chinees, Mandarijn, Kantonees en Hakka.
Kennis van het Engels is zeer beperkt.

Geldzaken
De lokale munteenheid is de Chinese Yuan.
Creditcards worden in de grote hotels en in de meeste grote steden geaccepteerd. Ook kunt u in de meeste grote steden en toeristische gebieden met bankpasjes en creditcards geld pinnen, let wel op de logo’s! In de grotere hotels kunt u contante euro’s wisselen.

Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is het 7 uur later in China en tijdens onze zomertijd is het 6 uur later dan in Nederland.

Klimaat / beste reistijd
April/mei en september/oktober. Er is dan een gunstige temperatuur en weinig regen.
Vanzelfsprekend heeft een enorm groot land als China ook een enorm grote klimaatsvariatie. Het land kan ruw geschat in vier delen worden opgesplitst: noorden, centrum, zuiden & Tibet.
Het noorden: koude winters en hete, droge zomers. ’s Winters kan de temperatuur tot -40°C dalen. Hoe verder je naar het westen trekt hoe minder neerslag er valt, in het noordwesten valt bijna niets.
Het centrum: natte, koude en miserabele winters en hete, vochtige zomers.
Het zuiden: is (sub)tropisch en heeft dan ook kenmerken van die breedtegraad, dat wil zeggen: zomer/regentijd tussen april en september met hitte en een hoge luchtvochtigheid en een korte en koele winter van januari tot maart. In de periode juli-september kunnen er tyfonen voorkomen.
Tibet: de winters zijn ijskoud en tijdens de zomers kunnen er vier seizoenen op één dag vallen, overdag kan het 35°C worden en ’s avonds en ’s nachts kan de temperatuur dalen tot rond het vriespunt.
Door het gehele land hebben het voor- en najaar de beste temperatuur en de meest ideale klimaatomstandigheden. Van maart tot mei en van september tot november zijn dan ook de beste reismaanden.

Gezondheid
Aanbevolen wordt vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A en bij een verblijf langer dan twee weken, tegen buiktyfus. Informeer eerst bij uw huisarts of lokale GGD.
Als u alleen Hong Kong bezoekt zijn er geen inentingen of vaccinaties nodig.
Indien u naar Tibet reist, is het aan te raden om eerst naar uw huisarts te gaan. De hoofdstad Lhasa ligt op een hoogte van 3650 meter en de gemiddelde hoogte van Tibet zelf is 4000 meter!

Netspanning
De stroomspanning in Hong Kong en China bedraagt 220 Volt. Het verdient aanbeveling een universele stekker mee te nemen, want de stopcontacten zijn niet overal uniform. In de badkamers zijn de stopcontacten overigens wel ‘Europees’, dus hier kunt u zonder problemen uw haardroger of scheerapparaat gebruiken.

Reisdocumenten
Voor een vakantie in China zijn een paspoort en een visum nodig. Het paspoort moet bij vertrek uit China nog minimaal zes maanden geldig zijn. Een visum kost ongeveer € 35 per persoon en kan bij de Ambassade van China in Den Haag worden aangevraagd.
Als u alleen naar Hong Kong gaat, heeft u geen visum nodig.
Voor Tibet heeft u een ‘TTB’ of ‘TAR’ nodig, dit is een ‘Tibetan Tourism Bureau’ permit oftewel een ‘Tibet Autonome Regio’ permit.

Ligging en landschap
Met zijn oppervlakte van 9.596.960 km2 is de Volksrepubliek China het vierde land ter wereld (na Rusland, Canada en de USA). Er is echter geen ander land waar meer mensen wonen, het zijn er ruim 1,3 miljard, oftewel 20% van de wereldbevolking. In het noorden grenst China aan Rusland, Mongolië en Noord Korea, in het westen aan Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan en India, in het zuiden aan Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam en in het oosten aan de Gele Zee, Oost- en Zuid Chinese zee en de Stille Oceaan.
Landschappelijk is China zeer divers; in het westen en zuidwesten zijn het vooral plateau’s, bergen en woestijnen, in het noorden steppe en grasland en in het oosten is het voornamelijk laagland, zij het met een aantal middelgebergtes verspreid over dat grote gebied. De meeste rivieren stromen oostwaarts – zoals de Yangtze en de Gele Rivier – en een aantal stroomt zuidwaarts – zoals de Brahmaputra naar India en Mekong naar Vietnam. Het laagste punt is Turpan (in de noordwestelijke provincie Xinjiang, 154 meter onder zeeniveau) en het hoogste is de Mount Everest met zijn 8.850 meter.

Bevolking
In China wonen 56 etnische groeperingen, de overgrote meerderheid (92%) is van Han komaf. De 55 overige nationaliteiten worden minderheden genoemd en ze wonen voornamelijk in het zuiden en westen. De Zhuang is de grootste minderheid met ongeveer 18 miljoen mensen, en de meesten van hen wonen in de autonome regio Guangxi. De kleinste groep is de Hezhen, zij wonen met ongeveer 4300 mensen in de Heilonggiiang provincie in het uiterste noordoosten en ze hebben een nomadische levensstijl. Het grootste aantal minderheden woont in de provincie Yunnan.
Ruim 40% van de bevolking woont in stedelijke gebieden en de meesten daarvan wonen in de buurt van de grote rivieren zoals de Yangtze en de Gele Rivier en hun delta’s. Er zijn bijna 100 steden met meer dan 1 miljoen inwoners in het land.

Religie
Hoewel de Chinese overheid officieel het atheïsme predikt, speelt religie een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Chinees. De basis van de Chinese religie was het aanbidden van de Hemel. Dit gebeurde reeds voor de latere en wijdverbreide geloofsreligie, die beïnvloed is door het Taoïsme, Confucianisme en Boeddhisme. Maar de Hemel bleef en blijft een vooraanstaande rol spelen (de Tempel van de Hemel in Beijing is een goed voorbeeld voor de belangrijkheid van deze geloofsopvatting), evenals voorouders. De religie is een uitgangspunt voor de manier van leven. De Chinese religies zijn geen organisaties met eigen leden. Het van oorsprong Chinees zijnde Taoïsme is nu nog steeds China’s volksreligie, hoewel het meer een filosofie dan religie is. In het land zijn verder zo’n 300 miljoen Boeddhisten en ongeveer 50 miljoen aanhangers van de Islam (deze zijn vooral in het westen woonachtig). Ook is er een kleine groep christenen, ongeveer 1% van de bevolking.

Cultuur
De kunstuitingen van het land behoren tot oudste ter wereld, sommige gaan ruim 8000 jaar terug, zoals aardewerk, er zijn vondsten gedaan uit het Stenen Tijdperk. De technische en creatieve ontwikkeling van het aardewerk heeft geweldige hoogtes bereikt in China, denk bijvoorbeeld aan de aardewerken potten uit de Ming dynastie. Ook porselein (het Engelse woord voor porselein is ‘China’) is een belangrijke kunstvorm, wanneer men ermee is begonnen is niet precies bekend, maar men neemt aan in de 2e eeuw na Chr. De oudste schilderkunst dateert uit de 4e eeuw, vooral romantische landschapsafbeeldingen zijn altijd geliefde onderwerpen geweest. Nog steeds populair is de calligrafie. Deze ‘schoonschrijfkunst’ wordt door de Chinees als de hoogste vorm van artistieke expressie gezien.
Beeldhouwkunst: hier begon men bijna 4000 jaar geleden (Shang-dynastie) mee. In eerste instantie werden de beelden gemaakt om de ‘doden te beschermen en hen naar de Hemel te begeleiden’. Als specifieke kunstvorm begon het vanaf de 4e eeuw, dat was de periode dat het boeddhisme zijn intrede deed. Ook voor (traditionele) muziek kunnen we terug gaan naar de periode van de Shang-dynastie. Er is een fundamenteel verschil tussen Chinese en westerse muziek; voor Chinezen is de toon het belangrijkste en voor de westerling is dit de melodie.

Gewoontes
Zoals veel andere Aziaten, laat de Chinees zijn emoties niet snel de vrije loop. Ze zijn trots op hun zelfcontrole en verwachten dat ook van anderen, dus ga niet snel schreeuwen of toon geen emotionele gezichtsuitdrukking als u iets niet begrijpt, het wordt als een menselijke zwakte gezien.
Chinezen hebben over het algemeen andere (eet)gewoontes dan wij. Ze schrokken en smakken nogal, laten boeren en spugen regelmatig op straat. Maar dankzij forse inspanningen van de overheid is dit gedrag een stuk minder opvallend dan het tot voor kort was.
Chinezen zijn gereserveerder dan westerlingen, ze zijn meer op de groep gericht dan individualistisch, de familie is bijzonder belangrijk, ouderen worden gerespecteerd, men begroet elkaar met een korte buiging of met het schudden van de hand, men houdt enige afstand van onbekenden en het aanraken van een onbekende is niet gewenst.

Eten en drinken
China heeft een fantastische keuken en de ‘gerechtenhistorie’ gaat meer dan 2000 jaar terug. Voor de Chinees is eten een sociale gebeurtenis, ze zitten met de hele familie of vriendenkring aan een grote ronde tafel en bestellen rijst en een groot aantal gerechten (je bestelt nooit iets voor jezelf, het is altijd voor de hele groep). Er bevindt zich een draaiplateau op die tafel en een ieder neemt een klein beetje van alle gerechten. Er wordt met eetstokjes gegeten en men is luidruchtig, etenstijd is ontspanningstijd!
Een traditioneel ontbijt is dikke rijstepap, noodels (bami) en ‘dumplings’ (een deegbal met vleesvulling). Lunch is vroeg (vanaf 11.30 uur) en houdt meestal een veelheid aan gerechten in zoals bami, rijst, verschillende soorten vlees, groentes en soep, het nagerecht is doorgaans fruit. Het diner is vergelijkbaar, maar er zijn ook specialiteiten zoals Peking Eend en dim sums (gestoomde of gekookte deegwaren met groentes en/of vlees). In de provincie Sichuan is het eten gepeperd, in het noorden enigszins vet en in het zuiden is er de Cantonese keuken. De meeste hotels bieden ook westers eten. Op drankgebied word je overal met (groene of jasmijn) thee geconfronteerd. Ook bier wordt overal geserveerd, het bekendste merk is Tsjingtao. Verder maken koffie en westerse frisdrankjes snel opmars.

Prijsniveau
Over het algemeen is China een goedkoop land. Of je nu ergens wat gaat eten, wat gaat drinken of een souvenir gaat kopen, de rekening zal bijna altijd meevallen. Dit geldt echter niet voor de grotere westerse hotels en de toeristische attracties, daar is alles een stuk duurder.

Fooien
Een fooi geven voor gedane diensten in hotels, restaurants en taxi’s wordt door de Chinees niet verwacht. Het kan gebeuren dat er in een duurder restaurant een ‘servicecharge’ wordt gerekend, maar die staat dan al op de rekening vermeld. Tijdens rondreizen gaat de gids en chauffeur er wel vanuit iets te krijgen, een indicatie is € 2 per dag voor de gids en € 1 per dag voor de chauffeur.

Winkel-, postkantoor- en bankopeningstijden
In de meeste grote steden tref te tegenwoordig moderne warenhuizen, hun openingstijden variëren, maar gemiddeld zijn ze van 09.30-21.30 uur en zeven dagen per week geopend. Ze hebben een uitgebreid assortiment en sta er niet vreemd van te kijken dat de verkoopprijs van een produkt, ondanks een prijskaartje, onderhandelbaar is. Dat laatste geldt sowieso voor kleinere winkels en markten.
Banken zijn doorgaans geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00 en van 14.00-17.00 uur, maar er kunnen variaties optreden. Toeristen komen trouwens steeds minder in een bank, omdat ze op vele plaatsen geld kunnen pinnen. Zelfs in diverse hotels zijn tegenwoordig pinautomaten te vinden. Het postkantoor is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00-19.00 uur.

Openbaar vervoer / taxi’s
Aangezien het voor een buitenlander in China niet is toegestaan een auto te huren, dient er van het openbaar vervoer gebruik gemaakt te worden. Voor de grote afstanden is de snelste manier het vliegtuig. China heeft een uitgebreid binnenlands vliegnetwerk, het nadeel is echter dat je nooit wat ziet. Dan is de trein het beste alternatief. China kent een immens spoornetwerk, de treinen zijn betrouwbaar, ze zijn niet duur, ze zijn redelijk comfortabel en hebben vaak een restauratiewagen. Er zijn een aantal klasses en dat zijn de hardseat (dit is een soort 2e klas en bijzonder druk), softseat (1e klas, veel rustiger), hardsleeper (doorgaans zes slaapplaatsen) en softsleeper (vier slaapplaatsen). Aangeraden wordt tickets van tevoren te reserveren.
Als de trein niet lukt, dan maar met de bus, maar dat is zeker een mindere vorm openbaar vervoer. Ook in de stad wordt het gebruik van de bus niet geadviseerd; ze zijn bijna altijd afgeladen vol en het verkeer gaat langzaam, ze zijn wel goedkoop. Waar mogelijk, is de metro het beste alternatief, ze zijn efficient, schoon, snel en aantrekkelijk geprijsd. Helaas beschikken de meeste steden nog niet over een metrosysteem; al wordt hier in een aantal (toeristische) steden hard aan gewerkt, dan moet de taxi, die evenmin duur is, genomen worden. Een praktisch probleem is er wel, de chauffeur praat bijna nooit Engels en begrijpt uw uitspraak van de naam van het hotel zeer waarschijnlijk niet. De oplossing is aan de receptie van het hotel te vragen de naam in Chinese tekens op een papiertje te zetten, dan kunt u dat de chauffeur laten zien.

Kleding
Zoals eerder gemeld heeft China een divers klimaat, waarbij de zomers warm zijn. Het best kunt u daarom luchtige kleding, bij voorkeur katoen, meenemen. Ook moeten er een pet of hoed en goede wandelschoenen mee worden genomen. Voor de avonden (vooral voor het voor- en naseizoen in het noorden en zuidwesten) is het verstandig een vest of een trui mee te nemen. Als u naar het zuiden reist, is het aan te raden om i.v.m. de muggen, kleding met lange mouwen en een lange broek mee te nemen en een antimuggenstift met DEET.

Leidingwater
Het wordt afgeraden om leidingwater te drinken. Een aantal hotels zorgt voor flessen water of gekookt water op de kamer. Waar dat niet het geval is, kunt u natuurlijk gekookt water kopen.

Communicatie
In de meeste hotels is een telefoon op de kamer aanwezig, bellen vanaf de kamer is wel prijzig. Een vanuit Nederland meegenomen gsm werkt doorgaans zonder problemen, dit geldt echter niet voor gebieden die ver van een grote stad verwijderd zijn, dan is er geen bereik.
Veel hotels hebben internetfaciliteiten, maar die zijn niet goedkoop. Een stuk voordeliger is het om een internetcafé te zoeken, je ziet er steeds meer in steden opduiken.

Kranten
In China zijn Engelse kranten verkrijgbaar. De grootste krant is de China Daily, deze kunt u vaak in de grote hotels gratis krijgen. In Hong Kong is de grootste krant de South China Morning Post.

Meer informatie over China?
Klik hier.

Highlights van China

De Grote Muur
Beroemde scheiding tussen China en haar noordelijke buren. De bouw en het onderhoud was een continu proces dat begon in 220 v Chr. en eindigde aan het begin van de 17e eeuw. De 1e keizer van China, Qin Shi Huang – die ook verantwoordelijk was voor het Terracottaleger in Xian – was de stuwende kracht achter dit project. Het is ’s werelds grootste door mensen gebouwde structuur die over een afstand van 6352 km van de Shanhai Pas in het noordoosten naar Lop Nur in het noordwesten loopt.

Leshan
Ten zuiden van Chengdu en vlakbij Emei Shan gelegen gebied waar ’s werelds grootste Boeddha te vinden is. In het jaar 713 is men begonnen hem uit de rotsen te houwen, negentig jaar later was hij klaar. Paar details: hij is 71 meter hoog, zijn hoofd is bijna 15 meter hoog en 10 meter breed, zijn oren 7 meter lang en één teen is 8,5 meter groot.

Lijang
In het noordwesten van de provincie Yunnan gelegen plaats met een belangwekkend oud centrum. Dit centrum is autovrij en bestaat uit smalle steegjes, prachtige oude hofjes, kanalen, bruggetjes en markten. Ga eens naar zo’n markt en geniet van de handjeklap; het zijn de dames van de Naxi minderheid die bepalen wat er hier gebeurt.

Tibet
Een diep religieuze cultuur, een wonderschone natuur en een onbeschrijfelijke mystiek maken Tibet ongetwijfeld tot een onvergetelijke bestemming. Jarenlang was ‘Het dak van de Wereld’ ontoegankelijk voor bezoekers, maar gelukkig heeft deze fascinerende bestemming sinds een aantal jaren haar deuren voor toeristen geopend.

Yangtze Cruise
Het traject tussen Chongqing en Yichang is het interessantste bevaarbare deel van de 6380 km lange Yangtze Rivier. De trip over de soms brede en soms smalle rivier – in de Qutan Kloof is hij slechts enkele tientallen meters breed – duurt stroomopwaarts (richting Chongqing) vier dagen en stroomafwaarts drie dagen. Vooral het gedeelte door de Drie Kloven met hoogteverschillen, stroomversnellingen en steile wanden – sommige zijn hoger dan 1200 meter – is sensationeel.

Beijing
Een stad die overloopt van de culturele erfenis. De Grote Muur, de Verboden Stad, vele levendige Hutongs, de Tempel van de Hemel, het zijn slechts enkele hoogtepunten die allemaal onderdeel zijn van de boeiende historie van deze stad. In deze metropool die 24 uur per dag leeft, kunt u zich geen moment vervelen. Voor de vroege vogels is het Jingshan Park te noorden van de Verboden Stad, een uitstekende plek om samen met de ‘locals’ de dagelijkse oefeningen te doen.

De Bund, Shanghai
Aan de westkant van de Huangpu Rivier gelegen boulevard. Aan de Bund, die circa anderhalve kilometer lang is, liggen prachtige historische gebouwen, de meeste dateren uit het begin van de vorige eeuw. Ook treft u er fantastische voorbeelden uit de Art Deco periode. Ga ook naar het Bund Historisch Museum, vlakbij de oude Garden Bridge.

Xi’an, Shaanxi Provincie
China’s belangrijkse archeologische gebied. Wat hier vooral aanspreekt is vanzelfsprekend het ruim 30 jaar geleden ontdekte terracotta leger van de eerste keizer van het land. Maar er valt hier zoveel meer te zien, zoals recente opgravingen uit de periode van de Han dynastie, de stadsmuur uit de Mingperiode, de Bell Tower, de Drum Tower, de Grote Gans Pagode en het magnifieke Shaanxi Historisch Museum.

Boottoch op de Li Rivier
De 80 km tussen Guilin en Yangshuo hebben al eeuwenlang voor inspiratie voor beroemde Chinese dichters en schilders gezorgd. Het landschap met zijn groene kalksteen heuvels en slingerende rivier is sinds de oudheid ongewijzigd. Nadat u in Yangshuo bent gearriveerd kunt u de fraaie omgeving per fiets gaan verkennen. U kunt ook gewoon lekker aan de oever van de rivier gaan zitten.

Hong Kong
Toegangspoort tot de Volksrepubliek China, maar al jarenlang een luis in de pels van de machthebbers in Beijing. Bijzonder bruisend en niet te missen tijdens een reis naar het Verre Oosten. Neem eens een kijkje op Hong Kong Island bij de Graham Straat Markt, er vlak naast ligt de ‘Central Escalator’, met 800 meter ’s werelds langste roltrap.

Top 5 natuur
1: Panda Onderzoekcentrum Chengdu: zie hoe reuzenpanda’s in hun natuurlijke leefomgeving groot worden gebracht. Het is een bijzonder gezicht om te zien hoe deze mooie beesten genieten van alle aandacht die ze krijgen en hoe kleine ‘jaarlingen’ met de fles worden grootgebracht.
2: Yak Meadow: een op 3750 meter hoogte gelegen bergweide van waaruit u bij helder weer fantastisch uitzicht heeft op alle 13 toppen van de Jade Dragon Snowy Mountain. U vindt hier ook een Lamatempel die zeker een bezoek waard is.
3: Stenen Woud: op iets meer dan 2 uur rijden van Kunming liggen de grillige kalkstenen rotsformaties van het Stenen Woud. Hoog oprijzende pieken van bizar gevormde rotsen op een gebied van 12 km2, een curieus en imposant woud van steen.
4: Dali: een sfeervol plaatsje dat zich uitstekend leent om van hieruit een mooie fietstocht te maken over het groene platteland van de provincie Yunnan.
5: Li Rivier: het fantastische landschap van de begroeide kalksteenheuvels en de Li-rivier moet iedere China bezoeker gezien hebben. Stap aan boord in Guilin en vaar in een paar uur naar het gezellige Yangshuo.

Top 5 cultuur
1: Verboden Stad, Beijing: gelegen middenin het centrum aan de noordzijde van het Tian’anmen Plein. 1 Miljoen mensen helpen mee aan de constructie van China’s belangrijkste cultuurjuweel, die duurde van 1407 tot 1420. De naam ‘Verboden’ was goed gekozen; ‘gewone’ mensen mochten er niet in en de bewoners van het Keizerlijk Paleis – dat was een andere naam voor de Verboden Stad – mochten mochten er niet uit.
2: Xi’an: deze oude hoofdstad staat bol van de culturele hoogtepunten. Een kleine selectie: Drum Tower, Terracotta Leger, Shaanxi historisch museum en de Joodse wijk.
3: Tibet: de diverse kloosters in deze autonome regio spreken zelfs bij de ervaren cultuurreiziger tot de verbeelding.
4: Lijiang: zonder twijfel één van de leukste steden van het zuidwesten van China. Deze levendige stad heeft een rijke historie doordat het vroeger een strategische functie vervulde in de ‘Paarden en Theeroute’ tussen Sichuan en Lhasa.
5: Chongsheng Tempel en de drie pagodes, Dali: deze tempel staat bekend als de ‘Tempel van de drie pagodes’. Bewonder alle pracht en praal in de verschillende gebedshuizen en de prachtige kleuren en symbolen aan de buitenkant. Vanaf de hoogste plek van dit Boeddhistische tempelcomplex heeft u prachtige uitzichten over het Erhai meer.

 

(bron: Holland International)

 

 

<<Terug naar bestemmingen Azië