India

India

price from $

Het meeslepende India is met geen ander land te vergelijken. Bergen van meer dan 8.000 meter hoogte, woestijnen, zandstranden, jungle, brede rivieren, wereldsteden, paleizen van de Maharadja’s, hindoetempels en machtige, historische forten. De beste manier om het land en zijn karakter te leren kennen is om over een van de vele markten te wandelen of gewoon op een terrasje te gaan zitten en het stadsleven op u in te laten werken. Zoveel kleur, afwisseling en actie. Het is een afspiegeling van sari’s, zakenlui, bedelaars, koeien, geiten, olifanten en – bovenal – vele festivals en religieuze optochten. ‘Swagatam’ in India, het meest enerverende land van Azië.

Hoofdstad
New Delhi

Hoofdtaal
de officiële taal is Hindi. Daarnaast heeft vrijwel elke staat een eigen taal. Veel Indiërs spreken Engels als tweede taal.

Geldzaken
De lokale munteenheid is de Indiase Roepee.
Aan toeristen wordt aanbevolen papiergeld en cheques uitsluitend bij banken of officiële wisselkantoren te wisselen en de kwitanties te bewaren, omdat die nodig zijn om het geld bij vertrek uit het land terug te wisselen. Creditcards worden in de grote hotels en in de meeste steden geaccepteerd. Ook kunt u in de meeste grote steden en toeristische gebieden met bankpasjes en creditcards geld pinnen, maar let op de logo’s! Cash euro’s wisselen is in de meeste plaatsen geen probleem, dit geldt ook voor de meeste hotels.

Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is het 5 uur later in India en tijdens onze zomertijd is het 4 uur later dan in Nederland.

Beste reistijd
Er heerst een warm, tropisch klimaat in het zuiden en een gematigd klimaat in het bergachtige noorden. India wordt sterk beïnvloed door de moesson en kent 3 seizoenen.
De droge tijd is van november tot en met mei. De gemiddelde dagtemperatuur in deze periode is ongeveer. 27°C. In april en mei is het vochtiger.
De moessontijd duurt van juni t/m september. Er valt dan veel regen. De gemiddelde temperatuur in deze periode is over het algemeen iets lager Er heerst een warm, tropisch klimaat in het zuiden en een gematigd klimaat in het bergachtige noorden.
De droge tijd is van november tot en met mei. De gemiddelde dagtemperatuur in deze periode is ongeveer 27°C. In april en mei is de luchtvochtigheid hoger.
De moessontijd duurt van juni t/m september. Er valt dan veel regen. De gemiddelde temperatuur in deze periode is over het algemeen iets lager.

Communicatie
In de meeste hotels is een telefoon op de kamer aanwezig, maar bellen vanaf de kamer is wel prijzig. Een vanuit Nederland meegebrachte gsm werkt doorgaans zonder problemen. Internetcafés zijn ook uit India niet weg te denken. U treft ze op vele plaatsen, voornamelijk in de grote steden.

Eten en drinken
Ondanks de kostelijke keuken, ondanks de zorgvuldigheid van de lokale bevolking en ondanks uw voorzorgsmaatregelen; veel reizigers krijgen wel een keer Delhi Belly (diarree). Dit kan het gevolg zijn van een ander eten (vaak wat pittiger) dan u gewend bent, warm weer, ijsblokjes, geschild fruit, eten op straat, etc. Er is echter geen reden tot paniek, het kan u overkomen, zelfs als u de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Laat uw vakantie hier niet door verpesten, denk alleen maar: ‘het hoort er nu eenmaal bij’.
De Indiase keuken is goed, goedkoop en enorm afwisselend. Specerijen staan aan de basis van alle gerechten en ze zijn er van mild tot zeer heet. De ‘thali’ (een schotel met verschillende gerechten) is populair. Op vleesgebied eet men vooral lam, geit en gevogelte. Ook vis is erg geliefd. Er is waarschijnlijk geen land waar er beter en gevarieerder vegetarisch gegeten kan worden dan in India. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt roti of naan gegeten, typisch Indiaas brood. Chai (Indiase thee) is zeer smaakvol. Koffie is vaak een slappe bak. Alcohol is niet overal verkrijgbaar. Daar waar alcohol is toegestaan (Goa bijv.) is bier populair. Probeer eens een Kingfisher, lekker en zeer betaalbaar.

Gezondheid en vaccinaties
Aanbevolen worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis en, bij een verblijf langer dan twee weken, buiktyfus. Ook worden er antimalariamiddelen aangeraden. Voor de laatste gegevens raadpleegt u uw huisarts of GGD.

Leidingwater
Het wordt afgeraden om leidingwater te drinken. Veel hotels zorgen voor drinkwater op uw kamer (in flessen of kannen), dat gekookt is. Dit kunt u gerust drinken. Ook kunt u natuurlijk flessen water kopen.

Netspanning
In India komt zowel de 110/120 als de 220/240 Volt netspanning voor. Een adapter heeft u vaak nodig als u uw eigen apparatuur wilt aansluiten. U kunt het beste een verloopstekker meenemen aangezien in India zowel 2-polige als 3-polige stekkers voorkomen. Een zaklantaarn kan handig zijn voor het geval de stroom ’s avonds uitvalt.

Reisdocumenten
Voor een vakantie in India zijn een paspoort dat bij vertrek uit India nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn en een visum vereist. Een visum kost ongeveer € 85 p.p. en kan het CIBT Visumdienst aangevraagd worden. Zie www.cibt.nl

Ligging en landschap
De totale oppervlakte van India bedraagt bijna 3.300.000 km2 en het is daarmee het op zes na grootste land ter wereld. Dat is maar liefst 80 keer zo groot als Nederland! Het land grenst in het noorden aan Nepal, Bhutan en China, in het oosten aan Bangladesh, Myanmar en de Golf van Bengalen, in het westen aan Pakistan en de Arabische Zee en de zuidpunt steekt nog net in de Indische Oceaan. India bestaat landschappelijk uti drie hoofdgebieden: de Himalaya – met als hoogste punt de Kanchenjunga van bijna 8.600 meter -, de noordelijke laagvlakte en het schiereiland. De noordelijke vlakte is het vruchtbare stroomgebied van de drie belangrijkste rivieren: de Indus, Ganges en Brahmaputra. Het schiereiland heeft diverse kenmerken zoals laagland, jungle, rijstvelden, middelgebergte en het kustgebied.

Flora en fauna
De verscheidenheid aan plantensoorten in India is enorm. Het planten- en bomenleven varieert van mangrovebossen, regenwouden en moessonbossen tot heerlijk geurende sandelbomen. De heuvels in het noordoosten zijn ideale voedingsbodems voor theeplantages. Wereldberoemd is de Darjeeling thee. De dierenwereld is eveneens geweldig gevarieerd. Belangrijke zoogdieren zijn de olifant, neushoorn, tijger, panter, jakhals, zwarte beer en diverse herten- en apensoorten. Ook zijn er onder ander vele krokodillen en slangensoorten, zoals de cobra. Voor vogelaars is India een paradijs, het Bharatpur Nationaal Park (in Rajasthan) is het belangrijkste vogelreservaat van Azië.

Cultuur en religie
India is een zeer religieus land, ongeveer 80% van de bevolking is Hindoe, 12% Moslim (daarmee heeft het na Indonesië de meeste islamitische inwoners), 3% Christen en ca. 2% is Sikh. Er is vrijheid van godsdienst en er bestaat een scheiding tussen kerk en staat. Sinds 1950 bestaat er een grondwet die stelt dat alle mensen gelijk zijn ongeacht kaste of religie. In de praktijk is dit echter niet vaak het geval. Een ander aspect van de Indiase cultuur zijn de talrijke feesten en gekleurde optochten die regelmatig plaatsvinden.
Paleizen, tempels en andere fraaie bouwwerken zijn over het hele land verspreid. Steeds populairder (ook in de westerse wereld) worden de in India geproduceerde films. In ‘Bollywood’ worden meer films gemaakt dan in Hollywood.

Fooien
In India geeft men fooien als men iets gedaan wil krijgen. In een goed restaurant is het gebruikelijk om 10% van het bestede bedrag als fooi te geven. Duurdere hotels brengen dit automatisch in rekening. Kamermeisjes rekenen op ca. 20 Rupee per dag, kruiers op ca. 20 Rupee per bagagestuk. Taxichauffeurs rekenen niet op fooi aangezien deze vaak bij de afgesproken prijs inbegrepen is. Ook is het heel normaal dat u de bevolking een fooi geeft als u van hen een foto wilt maken.

Winkel- en bankopeningstijden
De openingstijden variëren nogal. Winkels zijn over het algemeen van 08.00-18.00 uur geopend. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00-14.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur. Ook in India is de zondat de traditionele rustdag.

Openbaar vervoer en taxi’s
Het is absoluut niet raadzaam om in India zelf een auto te huren en/of te besturen. In India gelden totaal andere verkeersregels en ook het verkeersgedrag maakt het zelf rijden tot een hachelijke situatie. Lange afstandsbussen zijn evenmin aan te bevelen, omdat deze vaak overvol zitten en dikwijls aan de rijkwaliteiten van de chauffeurs getwijfeld moet worden. Het beste kunt u een taxi nemen of een auto of minibus met chauffeur huren, dit kan bij de meeste hotels. Voor reizen over langere afstand is, naast het vliegtuig, de trein een goede oplossing.

Kleding
Het best kunt u luchtige, katoenen kleding dragen en een hoed of pet. Verder is het raadzaam, i.v.m. de muggen, kleding met lange mouwen, lange broek en sokken mee te nemen en vanzelfsprekend een antimuggenstift met DEET. In de winterperiode kan het ’s avonds afkoelen, dus een trui of vest meenemen is een goed idee. Vooral in het noorden van India kan het ’s avonds afkoelen in de winter.

Meer informatie over India?
Klik hier.

Highlights van India

Koninklijk centrum Jaipur
Dit gebied dat 1/7e deel van de ommuurde stad van Jaipur omvat, heeft een aantal belangwekkende gebouwen. Het geheel is een imponerende architectonische combinatie van het Mughal tijdperk met de traditioneel Rajasthaanse bouwstijl. Er zijn paleizen zoals de Chandra Mahal en de Mubarak Mahal, tempels, musea, tuinen en binnenplaatsen.

Udaipur
Gelegen in de deelstaat Rajasthan in een vallei op 600 m boven de zeespiegel. Vooral bekend als romantische stad en wordt ook wel het Venetië van Rajasthan genoemd. De stad wordt gekenmerkt door tempels en paleizen, gelegen in het Picholameer, zoals Jag Niwas en de Jagdishtempel. Beroemde films als James Bonds Octopussy en The Indian Tomb werden in Udaipur opgenomen.

Oud-Goa
In Velha Goa, oftewel Oud-Goa, is nog veel van de vroegere Portugese overheersing en koloniale sfeer terug te vinden. De Portugezen bouwden er vele kerken en kloosters met prachtige tuinen, waarvan de Se Kathedraal en de Basiliek van Born Jesus het meest bekend zijn. Oud-Goa staat dan ook niet voor niets op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco.

De stranden van Goa
Zowel in Noord als Zuid-Goa is het heerlijk toeven aan de brede zandstranden. De goudgele stranden aan de noordkust worden gekenmerkt door gezelligheid. Op het strand zijn vele beachshacks te vinden, waar heerlijke lunches worden geserveerd of vanwaar de zonsondergang bekeken kan worden. De hagelwitte stranden aan de zuidkust zijn rustiger dan aan de noordkust, maar zeker niet minder mooi.

Backwaters
Bijzonder enerverend en waterrijk deel van de staat Kerala in Zuid-India. Vanuit Alleppey vertrekken zgn. houseboats voor trips van twee of drie dagen over de backwaters. Deze backwaters zijn ooit aangelegd om rijst te vervoeren van de landbouwgebieden naar de grote stad. De smalle kanalen die onderdeel uitmaken van dit stelsel van waterwegen worden omgeven door kokospalmen.

Delhi
De hoofdstad Delhi is de een na grootste stad van India en heeft meer dan 12 miljoen inwoners. De stad bestaat uit twee aan elkaar gebouwde steden. Naast het oorspronkelijke Delhi bouwden de Britten de regeringszetel New Delhi. Bezienswaardigheden in Delhi zijn o.a. de Jama Masjid Moskee (de grootste van India) en het Rode Fort van Lal Qila, met een lengte van 2 km.

Taj Mahal, Agra
Door velen beschouwd als het mooiste gebouw ter wereld en niet voor niets benoemd tot een van de 7 wereldwonderen. India bewees, dankzij de bouw van de Taj Mahal, dat zij tot culturele en architectonische hoogstandjes in staat was. 20.000 werklieden leverden in 1653, na 22 jaar bouwen, het mausoleum op ter nagedachtenis aan de lievelingsvrouw van keizer Shah Jahan.

Badami
De hoofdstad van het 6e en 7e eeuwse Chalukyanrijk is een prachtig gelegen multireligieus complex en staat vooral bekend om de in rotsen uitgehouwen tempels en grotten, welke vol beelden staan. Enkele grotten zijn gewijd aan Vishu, anderen aan Shiva en daarnaast is er een prachtig uitzicht over het 5e eeuwse bassin Agastvatirtha en de Bhutanatha tempels.

Hampi
In de voormalige hoofdstad van het Vijayanagar Koninkrijk zijn vele overblijfselen en ruïnes terug te vinden, verspreid over een gebied van 26 km2. Deze haast magische plaats komt voor op de Unesco lijst van Werelderfgoederen. Naast tempels, waaronder de Krishna en de Virupaksha tempel, zijn er ook oude badhuizen, bassins en stallen te bezichtigen. In deze stallen verbleven ooit nog koninklijke olifanten.

Brihadeeswara
Vlakbij Tanjore in Tamil Nadu gelegen. Deze fantastische tempel uit de 11e eeuw, die een eerbetoon is aan Shiva, torent hoog boven het stadje Tanjore uit, een majestueus gezicht. De 62 meter hoge vimana (=tempel) is de grootste van het land. Zijn afmetingen, volmaakte symmetrie en uiterst gedetailleerde beeldhouwwerk maken deze tempel tot een van de mooiste van India.

Top 5 cultuur
1: Taj Mahal: een van de mooiste gebouwen ter wereld en niet voor niets een van de zeven wereldwonderen. Het duurde 22 jaar voordat dit immense bouwwerk afgebouwd was.
2: Hampi: deze imposante ruïnestad vol unieke tempels, sculpturen en paleizen wordt volkomen terecht ook wel vergeleken met Rome. Hier krijgt u een goede indruk van het leven vele eeuwen geleden.
3: Delhi: de hoofdstad van dit immense land. Laat u verrassen door de tegenstellingen tussen het historische en cultuurrijke Delhi en de regeringsstad New Delhi, dat bij Delhi aangebouwd is.
4: Jaipur: deze ‘roze stad’ is de populairste stad van de provincie Rajasthan. Naast het beroemde Hawa Mahal en het Amber Fort, mag ook zeker het stadspaleis niet ontbreken bij een bezoek aan deze stad.
5: Jaisalmer: een unieke woestijnparel in het veelal hectische India. Bijn 1000 jaar geleden was dit een handelsplaats en vandaag de dag is hier nog veel van terug te zien in de smalle straatjes en de kleurrijke ‘haveli’s’.

Top 3 natuur
1: Backwaters Allepey: prachtig gebied met binnenwateren, lagunes, meren, rivieren en kanalen, welke ooit gebruikt werden om rijst te vervoeren. Aan boord van een ‘housboat’ ziet u een grote diversiteit aan vogelsoorten.
2: Nagarhole: dit indrukwekkende natuurreservaat bergt een rijke flora en fauna. Nergens is de kans op het spotten van wilde olifanten, inheemse herten, wilde zwijnen, luiaards, buffels en langoerapen zo groot als hier.
3: Periyar: in het Periyar natuurreservaat zijn niet alleen vele vogelsoorten te bewonderen, ook kent het een grote variatie wild. Zo zijn er onder andere olifanten, bizons, herten, tijgers en luipaarden te spotten.

Top 3 strand
1: Zuid-Goa: hagelwitte, brede zandstranden. Dat is kenmerkend voor de stranden in Zuid-Goa. De stranden zijn rustiger dan in het noorden en worden omgeven door mooie resorts.
2: Calangute, Baga, Candolim: het kenmerk van deze stranden is gezelligheid. Op het brede zandstrand is het heerlijk relaxen en tussendoor of aan het eind van de dag is het heerlijk toeven voor een hapje en drankje in een van de beachshacks.
3: Chapora: in het noordelijkste deel van Goa gelegen. Dit strand wordt gekenmerkt door de helderblauwe zee, de schoonheid en de rust die er heerst.

(Bron: Holland International)

 

 

 

 

<<Terug naar bestemmingen Azië