Indonesië

Indonesië

price from $

Indonesië, archipel van uitersten in Zuidoost-Azië. De omvangrijkste oerwouden, hoogste bergen, actiefste vulkanen, grootste hoeveelheid eilanden, witte stranden, zwartste stranden, groenste sawa’s, meeste tempels, grootste verscheidenheid van minderheden, meeste verschillende talen, fascinerendste cultuur en de grootste Moslim bevolking. Van de ruim 5000 meter hoge Puncak Jaya naar de tropische stranden van Bali. Via de Bataks in Sumatra, de Torajas in Sulawesi naar de Dayaks in Kalimantan. Van de Indische Oceaan naar de Pacific. In geen enkel ander land treft u een imponerender mix van geografische, tropische en culturele afwisseling dan hier. Geniet en laat u meevoeren in het dagelijkse leven van de immer vriendelijke en gastvrije bevoling. Selamat Datang in de Republik Indonesia.

Hoofdstad
Jakarta

Hoofdtaal
De officiele taal is het Bahasa Indonesia.Daarnaast worden er verschillende dialecten gesproken.Tegenwoordig spreekt bijna iedereen het Bahasa.

Munteenheid
Roepia
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Er zijn ook enkele pinautomaten in Sanur en Kuta Beach. Daarnaast kunt u over het algemeen probleemloos cash euro’s wisselen.

Tijdsverschil
Op Java en Sumatra is het in de winter 6 uur later dan in Nederland en in de zomer 5 uur later. Het tijdsverschil met Sulawesi, Bali en Lombok bedraagt in de winter 7 uur en in de zomer 6 uur.

Beste reistijd

De maanden mei tot en met oktober.
Het grootste gedeelte van Indonesie heeft een Tropisch regenklimaat, behalve de hooggebergten.De temperatuur is gedurende het hele jaar vrij constant, tussen de 25 en de 27 graden gemiddeld.

Ligging en landschap
De naam Indonesië, de grootste archipel ter wereld, is afgeleid van de woorden ‘indos’ (dat India betekent) en ‘nesos’ (eilanden. Het eilandenrijk grenst in het noorden aan Maleisië, de Filippijnen en de Zuid Chinese Zee, in het oosten aan de Pacific, in het westen en zuiden aan de Indische Oceaan en ten zuidoosten ligt Australië. Van oost naar west strekt het land zich uit over 4828 km en van noord naar zuid is het ruim 1700 km. Er zijn ruim 17.500 eilanden, waarvan er 6000 bewoond zijn. De 6 belangrijkste zijn Sumatra, Java, Sulawesi, Bali, Kalimantan en Irian Jaya en ze beslaan gezamenlijk meer dan 90% van het grondgebied. Het land is bergachtig en voor een groot gedeelte gevormd door vulkanische activiteit. Ruim 400 vulkanen vormen ‘de Ring van vuur’; 75 ervan zijn nog steeds actief. De ring loopt van Sumatra via Java, Bali en de Kleine Sunda-eilanden tot aan Timor. Naast de grote drama’s die de vulkanen veroorzaakt hebben, denk alleen maar aan de Krakatau, zorgden de erupties van deze bergen ook voor grote vruchtbaarheid. De landschappen van de Indonesische eilanden zijn zeer verschillend. In West-Indonesië zijn het vooral de tropische regenwouden die opvallen en in het oosten wordt het landschap bepaalt door zijn drogere kenmerken. De kustlijn van ruim 100.000 km biedt een fantastische afwisseling, van kleine vissersdorpjes tot hoge kliffen en van zwarte vulkanische stranden tot oogverblindend witte stranden. In de tropische wateren om de eilanden, vooral in de buurt van Sulawesi, zijn prachtige kleurrijke koraalriffen. Met een hoogte van 5040 meter is de Puncak Jaya de hoogste berg van Indonesië. Deze, met eeuwige sneeuw bedekte top ligt in de bergketen van Irian Jaya.

Flora en fauna
‘Het eilandenrijk op de evenaar’ is vanzelfsprekend gezegend met een rijk, tropische flora. Er zijn meer dan 45.000 bloeiende plantensoorten en dat is ca. 10% van alle soorten bloemen en planten die op aarde voorkomen. De lokale bevolking gebruikt meer dan 6000 plantensoorten in het dagelijkse leven, zoals in de keuken, als medicijn en als basis voor kunstvoorwerpen. Sumatra is de enige plek waar de zgn. rafflesia arnoldii voorkomt, de grootste bloem ter wereld. De bloesem kan een diameter van één meter bereiken en het duurt twee jaar voor de knop van deze schitterende bloem uitkomt. In de regenwouden van Irian Jaya komen meer dan 2500 soorten orchideeën voor, waaronder de grootste ter wereld, de tijgerorchidee, met zijn drie meter lange sleep van bloemen.
In Kalimantan kunt u de zgn. Coelogyne pandurata, de enige zwarte orchidee, aantreffen. Na Brazilië beschikt Indonesië over het grootste oerwoudgebied ter wereld. Derhalve is het niet onlogisch dat het ook op het gebied van bomen bijzonder veel te bieden heeft; alleen al van het eiland Borneo zijn zo’n 3000 boomsoorten bekend. De indrukwekkendste soort is de ijzerhoutboom, die een diameter van 2-3 meter kan bereiken en tot 40 meter hoog kan worden. Een andere vermeldenswaardige soort is de heilige ‘waringin’, dit is een vijgenboom met een wirwar aan luchtwortels die een indrukwekkende omvang kunnen bereiken. Een van de mooiste, bloeiende bomen van Indonesië is de van oorsprong uit Madagasker afkomstige flamboyant of bosvlam.
Ook op het gebied van de fauna is Indonesië een paradijs. Over het hele land komen vele soorten apen voor, waaronder in Kalimantan en Sumatra de sterk bedreigde Orang-Oetan. Op Kalimantan leeft verder onder andere de bijzonder uitziende neusaap. De neus van het mannetje kan wel 15 cm lang worden. De grote zoogdieren van het oerwoud zijn steeds sporadischer te vinden. Olifanten, neushoorns, tijgers en tapirs zijn vaak nog alleen in reservaten te zien en dan vooral op Sumatra en Kalimantan. Indonesië is tevens de thuisbasis van zo’n 1500 verschillende vogelsoorten. De meeste zijn te vinden in Irian Jaya en een ‘goede tweede’ is Sumatra. Uiteraard zijn er op de eilanden ook verschillende krokodillen- en reptielensoorten te vinden. De bekenste is waarschijnlijk de reuzenvaraan oftewel de Komodo varaan. Het leefgebied van deze reptielen, die 150 kg kunnen wegen en 3 meter lang kunnen worden, bevindt zich in een gebied tussen de eilanden Sumbawa en Flores, dat oostelijk van Lombok ligt.
In dit warme klimaat leven natuurlijk ook andere minder aantrekkelijke diersoorten, zoals de kakkerlak. De aanwezigheid van deze insecten is onvermijdelijk in de tropen. Om ze buiten de deur te houden kunt u er het beste voor zorgen dat de airconditioning aan staat.

Bevolking
In Indonesië leven ca. 250.000.000 inwoners. Het grootste gedeelte daarvan, namelijk 135 miljoen, woont op Java. Daarmee is het één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Java heeft een oppervlakte van ongeveer 132.000 km2 (net zo groot als Engeland) en heeft tweemaal zo veel inwoners per km2 als Nederland. Het land heeft meer dan 300 verschillende etnische bevolkingsgroepen. De grootste groep inwoners is van Maleisische afkomst; er zijn ook minderheden van Mongoolse oorsprong zoals de Bataks (Sumatra), Dayaks (Borneo) en Toraja’s (Sulawesi). Daarnaast wonen er ook veel Arabieren, Indiërs, Chinezen, Aziaten en Europeanen in Indonesië.

Religie
Alle inwoners van Indonesië staan geregistreerd als aanhangers van een van de vier grote wereldgodsdiensten die in de archipel beleden worden: islam, christendom, hindoeïsme en boeddhisme. Het is namelijk voor iedere inwoner verplicht om zijn of haar godsdienst kenbaar te maken op de identiteitskaart. De overgrote meerderheid is islamiet, ca. 215 miljoen mensen. Daarmee is het land veruit de grootste islamitische natie ter wereld.

Cultuur
Ieder eiland, iedere bevolkingsgroep en nagenoeg iedere streek en/of dorp heeft zijn eigen uit de historie voortgekomen gewoontes. Naast de godsdienst zijn muziek, dans en kunst de belangrijkste onderdelen van deze tradities. Qua ambachten zijn de Indonesiërs creatieve kunstenaars. Bijzonder fijn zilverwerk in Yogyakarta en Sulawesi, batik van Java en Bali, prachtig houtsnij- en schilderwerk op Bali en weverijen op Kalimantan en Flores. Het moderne Indonesië heeft ook zijn belangrijke culture iconen, zoals de wereldberoemde schrijver Pramoedya Ananta Toer en de filmmaker Garin Nugroho, die diverse prijzen gewonnen heeft, o.a. in Berlijn en Locarno.

Hoofd, handen en voeten
Let erop dat u bij de Indonesiërs (ook kinderen) nooit het hoofd aanraakt! Het hoofd is het reinste onderdeel van het lichaam en mag daarom nooit door een vreemde aangeraakt worden. Als u eet, of voorwerpen of mensen aanwijst of aanraakt, gebruik dan altijd uw rechterhand. De linkerhand wordt als onrein beschouwd. Hetzelfde geldt voor de voeten. Wijs op markten of in een winkel nooit iets met de voeten aan. Verder verwacht men dat u uw schoenen uittrekt als u een tempel of privé huis betreedt.

Eten en drinken
De traditionele rijsttafel, geserveerd met vers bereide groenten en vruchten, is uitermate populair. Het bekendste toetjs is de onvolprezen rijstpudding, bereid met palmsuiker en verse kokosmelk. Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of (vooraf) geschild is. Er is enorm veel exotisch fruit beschikbaar. Mango, ananas, rambutan, banaan en papaja smaken het best als ze vers geplukt zijn. Het drinken van leidingwater wordt afgeraden. Flessen water zijn onderweg te koop en ook op de meeste hotelkamers treft u flesjes water aan. Daarnaast verkopen de hotels internationale frisdranken, evenals verschillende exportbieren. U kunt natuurlijk ook gewoon lekker lokaal bier nuttigen, de ‘Bintang Bir’ smaakt prima. Geïmporteerde alcoholische dranken zoals whisky’s en wijnen zijn erg duur.

Fooien
Fooien zijn niet verplicht, maar worden wel op prijs gesteld. In restaurants, hotels en voor taxichauffeurs is 10% de algemene richtlijn. Kamermeisjes verwachten ca. € 0,75 per dag en kofferjongens ongeveer € 0,50 per koffer.

Winkel- en bankopeningstijden
Veel winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00/10.00 uur tot 21.00/22.00 uur. Banken zijn geopend van 08.00/08.30 uur tot 12.00/14.00 uur. Houdt u er echter rekening mee dat dit kan verschillen. Met name in kleinere dorpen bepalen veel winkeliers hun eigen openingstijden.

Autohuur en rijden in Indonesië
Het wordt afgeraden om zelf auto te rijden in Indonesië. Het is wel mogelijk om een auto met privéchauffeur te huren. In Indonesië gelden totaal andere verkeersregels – men rijdt links, de kwaliteit van het wegdek op het platteland en in sommige steden laat soms te wensen over en ook het verkeersgedrag maakt het zelf rijden vaak tot een hachelijke situatie. Bovendien is het aantrekkelijk om een auto met chauffeur te huren tegen een geringe meerprijs. U vraagt de chauffeur eenvoudigweg welke bezienswaardigheden u niet mag missen en hij rijdt u naar de plekjes waar u zelf nooit aan gedacht zou hebben terwijl u geniet van alles wat er om u heen gebeurt.

Openbaar vervoer en taxi’s
Auto’s, brommers, fietsen, bussen, ossenkarren, becaks, bemo’s en voetgangers bepalen het straatbeeld. De bemo (minivan) en de becak (fietsriksja) zijn de meest gebruikelijke vervoersmiddelen en kunnen op straat worden aangehouden. Spreek van tevoren wel de prijs en de route af. Voor langere trajecten is een taxi of auto met chauffeur aan te raden. Fietsen huren kan ook (dit is vooral in Ubud populair).

Kleding
Het beste kunt u luchtige kleding, bij voorkeur katoen, dragen en een hoed of pet. Verder is het raadzaam om, i.v.m. de muggen, kleding met lange mouwen, lange broek en sokken mee te nemen en vanzelfsprekend een antimuggenstift met DEET.

Communicatie
In de grote steden kunt u bij postkantoren en hotelrecepties met Nederland bellen, maar dit is wel prijzig. Over het algemeen werkt uw Nederlandse GSM ook in Indonesië. In de grotere steden vindt u internetcafés en ook in de luxe hotels zijn internetfaciliteiten. Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Post, mits voorzien van een airmailsticker komt doorgaans redelijk op tijd aan.

Netspanning
De stroomspanning in Indonesië bedraagt 110-220 Volt. Wij raden u aan om een universele stekker mee te nemen.

Reisdocumenten
Voor Indonesië zijn een geldig paspoort en een visum vereist. Het paspoort dient na binnenkomst in Indonesië nog 6 maanden geldig te zijn. Een toeristenvisum waarbij u maximaal 30 dagen in Indonesië mag verblijven, kost ca. USD 25 p.p. Het visum kunt u eenvoudig kopen op alle internationale luchthavens van Indonesië. Visum kan terplaatse verlengd worden.

Vaccinaties
Aanbevolen worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A. Indien u langer dan twee weken in Indonesië blijft, wordt eveneens een vaccinatie tegen buiktyfus geadviseerd. Voor alle eilanden, met uitzondering van Bali, worden antimalariamiddelen aangeraden. Raadpleeg voor de juiste informatie ook uw huisarts of GGD.

Meer informatie over Indonesië?

Klik hier.

Highlights van Indonesië

Toba Meer, Sumatra
Het Tobameer, dat door de Bataks als heilig wordt beschouwd, is met zijn oppervlakte van 1700 km2 het grootste van Zuidoost-Azië en één van de hoogstgelegen (ca. 900 m) en diepste meren (450 m) ter wereld. Het is omgeven door met dennen begroeide hellingen en kliffen die voor zeer fotogenieke plaatjes zorgen. Het meer is ontstaan door een gigantische prehistorische vulkanische eruptie. Later onstond door vulkanische activiteit het bekende Samosir eiland.

Bukkitinggi, Sumatra
Deze stad is het centrum van het woongebied van de Minangkabauers. Het is een energiek volk dat zijn geluk ook vaak elders in de archipel beproeft, op zoek naar handel. Vanaf het panoramapunt in de stad is er een schitterend uitzicht over de canyon Ngarai Sianok, door de Nederlanders vroeger Karbouwengat genoemd. Tegen de schemering komen hier de vliegende honden overvliegen. Niet ver buiten de stad bloeit de rafflesia, de grootste bloem ter wereld.

Sunda Kelapa, Jakarta, Java
De Sunda Kelapa is de schilderachtige oude haven bij Jakarta waar al eeuwenlang schepen hun lading ophalen of lossen. Het is een prachtig gezicht de tientallen houten schoen (zgn. pinisis) aangemeerd te zien liggen. Rond deze oude haven bevinden zich veel oude gebouwen uit de Nederlandse tijd. De Uitkijk, een 19e eeuwse Nederlandse uitkijktoren, staat aan de overkant van de rivier en daarachter bevindt zich een pakhuis uit de tijd van de VOC.

Bogor & de Puncakpas, West-Java
De botanische tuinen van Bogor zijn een bezoek meer dan waard. Dat geldt eveneens voor de weg die vanuit Bogor in oostelijke richting naar de Puncakpas klimt. Een prachtig landschap met theeplantages, fraaie uitzichten en aangenaam koele temperaturen zijn de beloning.

Borobudur tempel, Magelang, Java
Het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Met een omtrek van vijf kilometer en een steenoppervlakte van ruim 60.000 km2 is het complex tevens een van de grootste monumenten van de wereld. Circa 46.000 steenhouwers, beeldhouwers, metselaars en dragers hebben bijgedragen deze klus te klaren. Het complex uit ca. de 8e eeuw en in de vorm van een terrasvormige afgeplatte piramide bevat ruim 1500 reliëfs en meer dan 400 stupa’s.

Prambanan tempels, Yogyakarta, Java
Het grooste Hindoe-Javaans tempelcomplex in Indonesië. De belangrijkste van deze tempels is de Lara Jonggrang, vaak ten onrechte aangeduid als ‘de Prambanan’. De tempels zijn ongeveer 850 n Chr. gebouwd. Korte tijd nadat het complex was voltooid, werd het verlaten en begon te vervallen. Pas vanaf 1893 werd het plateau van het middencomplex weer uitgegraven. De reconstructie begon in 1918 en is nog steeds niet gereed.

Pura Tanah Lot, Canggu, Bali
Volgens de legende is de tempel gebouwd in de 16e eeuw door de Hindoe-Javaanse priester Sanghyang Nirantha, die zou met zijn magische krachten de klif waarop Tanah Lot gebouwd was richting zee hebben gemanoevreerd. Zijn sjaal veranderde hij in heilige slangen die het heiligdom moesten beschermen. Het is de beroemdste tempel van Bali met een schitterende locatie op een klein rotsachtig eiland. Vooral de zonsondergang is hier prachtig te fotograferen.

Ubud, Bali
Dit kunstenaarsdorpje op 30 km gelegen van Denpasar in de groene heuvels is een heerlijke plek om de drukte en hitte te ontvluchten. Al ruim 100 jaar is het de belangrijkste trekpleister voor Balinese kunstenaars. Tot een aantal jaren geleden was het een echte hangout voor backpackers, tegenwoordig zijn het ook de rich & famous die van het mooiste uitzicht van het eiland genieten.

Pura Besakih, Mount Agung, Bali
Het belangrijkste heiligdom op Bali. Het tempelcomplex bestaat uit 22 tempels en ligt op 1000 meter hoogte op de helling van de nog steeds actieve vulkaan Agung. De Pura Besakih werd in 1963 tijdens een uitbarsting van de Gunung Agung grotendeels vernield, maar is inmiddels weer gerestaureerd. Naast toeristen komen hier vooral veel Balinezen, die er voor de rituelen in hun dorp geregeld heilig water (symbool van de goddelijke aanwezigheid) halen.

Gunung Rinjani, Lombok
De 3726 meter hoge Gunung Rinjani is na de Kerinci op Sumatra de hoogste vulkaan van Indonesië. De krater is gevuld met een niervormig kratermeer, de Segara Anak met een hoge concentratie zwavel en andere mineralen. Midden in het meer ligt de Gunung Baru, wiens laatste eruptie in 1901 plaats had. Tijdens de Puname (volle maan) van de Kelima (vijfde Balinese jaarmaand) beklimmen Balinezen de vulkaan om kleine gouden voorwerpen aan het meer te offeren.

Top 5 cultuur
1: Borobudur tempel, Magelang, Java: grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Het is naast de Prambanan één van de toeristische trekpleisters van Centraal-Java. Ongeveer 46.000 steenhouwers, beeldhouwers, metselaars en dragers zouden aan de bouw van de tempel hebben gewerkt.
2: Prambanan tempel, Yogyakarta, Java: grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië met 50 tempels. Het complex werd ontdekt in 1733 en was helemaal overgroeid met gras en jungle. De restauratie begon in 1918 en duurde tot maar liefst 1993 onder Soeharto voort.
3: Pura Tanah Lot, Canggu, Bali: een van de drukbezochtste tempels op Bali, gelegen op een rotsachtig eiland. Volgens de overlevering is de tempel Tanah Lot in de 16e eeuw gesticht door de heilige hindoe priester Sang Hyang Nirartha. Hier treft men een van de mooiste zonsondergangen van het eiland.
4: Pura Besakih, Mt. Agung, Bali: het grootste en belangrijkste heiligdom op Bali met maar liefst 22 tempels. Het tempelcomplex is ruim duizend jaar oud en ligt op 1000 meter hoogte op de helling van de nog steeds actieve Gunung Agung. Op een heldere dag kan men van hieruit de Gunung Agung zien op de achtergrond.
5: Bali Aga, Tenganan, Bali: eeuwenoude stammen met hun traditionele gewoontes. De ‘Tenganan people’ weten zeker dat ze afstammelingen zijn van de goden. Ze zijn aanhangers van het Hindu geloof, maar ze praktiseren tot op de dag van vandaag een religie die uit het pre-Hindu tijdperk komt.

Top 5 strand
1: Nusa Dua: luxe badplaats met het meest tropische strand van Bali. De vele watersporten en de rust garanderen een zowel actief als vorstelijk verblijf.
2: Seminyak: de trendy badplaats van Bali met brede stranden. ‘s Avonds heerlijk tafelen. Probeer eens het chique Kudeta of La Lucciola!
3: Legian Beach: bruist van de activiteit en is een ideale plek voor strandliefhebbers die van rust houden, maar graag de gezelligheid opzoeken in goede restaurants en bars.
4: Sanur: het strand is lang, loopt geleidelijk af in zee en bij volle maan ontstaat er zelfs een ‘lagoon’, ideaal voor familiies. Probeer de restaurantjes op het strand met heerlijke Indische maaltijden voor ‘geen geld’.
5: Kuta Beach: de Copacabana van Indonesië. Overdag is het beroemde brede zandstrand dé plek om elkaar te ontmoeten. De zee is niet geschikt om (ver) te zwemmen, want de stroming is gevaarlijk en de branding is zo heftig dat het een zeer geliefde plek is voor surfers.

Top 5 natuur
1: Ujung Kolon Nationaal Park, Java: het eerste en belangrijkste Nationale Park van Indonesië met verschillende bedreigde dier- en plantsoorten, o.a. de Javaanse neushoorn.
2: Leuser Nationaal Park, Sumatra: vele diersoorten. Zo leeft hier de Sumatraanse neushoorn, de orang oetan, de Sumatraanse olifant en de Sumatraanse tijger.
3: Bromo vulkaan, Java: actieve vulkaan. Bij zonsopgang lijkt de berg in vuur en vlam te staan.
4: Komodo Nationaal Park, Komodo eilanden: een paradijs met ’s werelds grootste varanen van ca. 3 meter lang en met een gewicht van ca. 150 kg.
5: Gili eilanden, Lombok: ongerept paradijs met kristalheldere zee.

(bron: Holland International)

 

<<Terug naar bestemmingen Azië