Suriname

Suriname

price from $

Hoofdstad
Paramaribo

Taal
De officiële taal is Nederlands. Veel inwoners beheersen eveneens het Engels. De meeste bevolkingsgroepen spreken hun eigen taal, maar er is één algemene taal die door iedereen begrepen en gesproken wordt en dat is het Sranang Tongo (ook wel Taki-Taki genoemd).

Munteenheid
De munteenheid is de Surinaamse Dollar (SRD).
Creditcards en Traveller cheques (in kleine USD/Euro’s) worden in de grotere hotels geaccepteerd. Bij ‘ATM’-automaten met het Maestro/Visa-logo kunt u met uw pin-, giro- of europas SRD opnemen. Dergelijke automaten treft u op de luchthaven, in het centrum van Paramaribo en diverse hotels. Bij verschillende cambio’s kunt u tegen de dagkoers ook uw Euro’s inwisselen.

Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is het 4 uur vroeger in Suriname en tijdens onze zomertijd is het 5 uur vroeger dan in Nederland.

Beste reistijd / klimaat
Met zijn ligging vlakbij de evenaar, kent Suriname een tropisch klimaat en vertoont de temperatuur weinig schommelingen. Er zijn vier seizoenen: een kleine regentijd in december en januari, een kleine droge tijd van februari t/m april, de grote regentijd van mei t/m half augustus en de grote droge tijd van half augustus t/m november. Hoewel het van jaar tot jaar verschilt, zijn de regenbuien doorgaans kort maar hevig. Aan de kust zijn de buien meestal ’s ochtends en in het binnenland in de avonduren. Februari is de koelste maand. Berucht is de zgn. sibibusi, deze ‘oerwoudterm’ is een zeer hevige regenbui. In Suriname is het eigenlijk altijd erg warm en vochtig.

Gezondheid en vaccinaties
Aanbevolen worden vaccinaties tegen gele koort, DTP en Hepatitis A. Indien u het binnenland ingaat, worden antimalaria middelen tevens geadviseerd. Informatie vindt u op www.gezondopreis.nl.
(U wordt geadviseerd voor een persoonlijk vaccinatie- en anti-malaria advies contact op te nemen met uw huisarts of de GGD. Het reisbureau kan derhalve niet instaan voor de juistheid van deze adviezen en daarom niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste of onvolledige informatie.)

Kleding
Geadviseerd wordt om luchtige, bij voorkeur katoenen kleding een een hoed op pet en zonnebril te dragen. In het binnenland is, mede in verband met de muggen, bedekkende kleding aan te raden en mag een antimuggen stift met DEET absoluut niet ontbreken.

Netspanning
Het Surinaamse elektriciteitsnet werkt op 110/127 volt. Het is aan te raden een adapter mee te nemen. Sommige hotels hebben 220 volt. De stekkers hebben dezelfde vorm en pootjes als in Nederland.

Reisdocumenten
Voor Suriname dient uw paspoort na binnenkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Een toeristenvisum (maximaal 90 dagen verblijf) is verplicht en kost ca. € 40 p.p. Verlaat u tijdens uw verblijf in Suriname het land en keert u later weer terug, dan dient u een visum met een ‘multiple’ entry aan te schaffen. De kosten hiervoor zijn eveneens ca. € 40 p.p. Beide visa kunt u aanvragen bij het consulaat. Meer informatie vindt u op www.consulaatsuriname.nl.

Ligging en landschap
Suriname is na Frans Guyana, het kleinste land van Zuid Amerika en grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Frans Guyana, in het westen aan Guyana (het voormalige Brits Guyana) en in het zuiden aan Brazilië. De oppervlakte is iets meer dan 163.000 km2 en daarmee is Suriname vier keer zo groot als Nederland. Alle steden liggen in het noorden van het land. Het landschap kent van noord naar zuid drie delen: de kustvlakte, het vruchtbaarste gedeelte met mangrovebossen, moerasgebieden, een aantal plantages (bananen en pinda’s) en rijstvelden. Het tweede gebied ten zuiden van deze vlakte is golvend en bestaat vooral uit zand (‘Zanderij’) en savannegebied. Het derde en tevens grootste gedeelte (80%) van Suriname is regenwoud en bergland. De hoogste bergen zijn de Julianatop (1230 meter) en de Tafelberg (1026 meter). Van groot belang o.a. als landsgrens en transportnetwerk zijn de rivieren. De grootste zijn de Coppename, Saramaca, Suriname, Corantijn (westgrens) en de Marowijne (oostgrens).

Flora en fauna
De eco-bestemming Suriname heeft maar liefst negentien ‘nature reserves’ en andere beschermde gebieden waarin ruim 650 vogelsoorten voorkomen. De modderbanken langs de kust leveren veel voedsel aan vogels, waaronder de flamingo en rode ibis, maar de gebieden waar u het gemakkelijkst vogels kunt spotten zijn de tuinen en open velden. Het lage bos in het verder zuidwaarts gelegen savannegebied, biedt plaats aan insecten , kleinere dieren en grotere vogels. Deze leven van insecten, vruchten en zaden zoals veel papegaaiensoorten, toekans en kolibri’s. De rest van het land is bedekt met oerwoud waar u de jaguar, poema, luiaard, miereneter, verschillende apensoorten, de oranje rotshaan, harpij arend en vleermuisvalk kunt treffen. In dit Amazonegebied groeien duizenden boom- en plantensoorten waaronder de boletri- en walababoom, orchideeën, de faya lobi (de bloem van de ‘vurige liefde’, de nationale bloem), heliconia’s en hibiscus. In de rivieren zwemmen kaaimannen, piranas, otters en zeekoeien (manatees). Ook zijn er diverse slangensoorten en vlinders, zoals de beroemde blauwkleurige morpho.

Bevolking
Het land telt ca. 437.000 inwoners waarvan ruim 60% in Paramaribo woont. Hiermee is het één van de dunst bevolkte landen ter wereld. De oorspronkelijke bewoners zijn de Indianen, hun aantal is van 60.000 naar ongeveer 12.000 gedaald. De grootste etnische groepering in het hedendaagse Suriname is met 44% de Creolen. Zijn kunnen in drie groepen worden opgedeeld: ten eerste zijn er de Marrons, dit zijn nakomelingen van de weggevluchte slaven van de plantages die nog steeds in het tropisch regenwoud wonen (vooral aan de oevers van diverse rivieren zoals de Suriname, Cottica en Marrowijne). De tweede groep zijn de plantage-Creolen, dit zijn afstammelingen van de slaven die op de plantages te werk waren gesteld. De laatste groep, de stads-Creolen, verruilden in de 19e eeuw de plantages voor de stad. De andere twee grote etnische groepen zijn de Hindoestane (37%) en de Javanen met 15%.

Religie
Met ongeveer 45% is het Christendom de belangrijkste religieuze stroming, maar ook het Hindoeïsme met 27% en de Islam met 20% zijn belangrijk. De bovenlandse Indianen (uit het binnenland) hangen natuurgodsdiensten aan en de benedenlandse Indianen (die dicht bij de kust wonen) zijn christenen.

Cultuur
Na afschaffing van de slavernij ontwikkelden de verschillende groepen immigranten ook hun eigen kunstuitingen, zang en dans en beeldende kunst.
Traditioneel is het vele en fraaie houtsnijwerk dat vooral door de Creolen wordt aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn de wakatiki’s (wandelstokken en heilige staven) en wata’s (houten vijzels). Maar er is ook (figuratieve) schilderkunst die te bewonderen is bij de kunstenaar thuis of in diverse galeries en op exposities, bijvoorbeeld bij Readytex in Paramaribo. De bekendste beeldend kunstenaar is Erwin de Vries die o.a. het Slavenmonument in het Oosterpark in Amsterdam heeft ontworpen. Het jaarlijks hoogtepunt is de Nationale Kunstbeurs in november. Het land heeft momenteel zeer goede schrijvers. In 1985 verscheen de bestseller ‘Hoe duur is de suiker’ van Cynthia McLeod. Het boek is als herdruk ook in Nederland verschenen. Vooral Clark Accord is beroemd dankzij zijn bestsellers ‘De Koninging van Paramaribo’ uit 1999 en ‘Tussen Apoera en Oreala’ uit 2005. Een aanbod van Surinaams-Nederlandse auteurs vindt u bij de betere gesorteerde boekhandels zoals Vaco, Eftee Books en Faranaz. Muziek speelt in Suriname een grote rol. Iedere gelegenheid wordt wel aangegrepen om vooral veel geluid te produceren of te dansen. Is er een dansvloer ter beschikking dan hebben de merengue of kaseko de voorkeur maar ook  het salsadansen is populair. In de straten treft u soms een al dan niet geuniformeerde brassband. Uniek en opzwepend zijn de klanken van het afro-Surinaams genre ‘kawina’ of ‘kawna’ geheten. Geheel anders van karakter zijn de klanken van de Javaanse gamelan.

Eten en drinken
Door de multiculturele bevolking kent Suriname een bijzonder rijke en gevarieerde eetcultuur. Iedere bevolkingsgroep heeft zo zijn eigen voorkeur. De Hindoestanen houden van gestoofde gerechten en eten daarbij rijst of roti. Javanen kiezen voor gekruide gerechten en de Creolen gaan voor de moks’alesi en pom. Voor de indianen is wild en cassave de dagelijkse kost. Veel families voorzien in hun eigen levensbehoefte door het kweken van groenten en fruit op hun kostgrondjes. Wat over is wordt langs de weg, in een stalletje verkocht of op de Centrale Markt in Paramaribo aangeboden. Deze markt is een bezoek beslist waard, iets dat overigens ook geldt voor de Javaanse markt die alleen op zondag wordt gehouden. Overal en op elk uur van de dag kunt u in Paramaribo wel eten. Van eenvoudige gerechten aan de Waterkant op ’t Vat of van de warungs in Blauwgrond tot exclusieve diners in de hotels en restaurants in het uitgaansgebied. Voorgerechten en toetjes zijn niet gebruikelijk. Soep wordt gezien als een hoofdgerecht. Bekende gerechten zijn de eenpans- en nationale maaltijd. B.B. met R. bruine bonen met rijst en moksi’alesi, een mengsel van rijst, vlees- en groenterestjes en peulvruchten. Populair zijn ook pom, een ovenschotel met kip en pomtayer: pindasoep met tom-tom, roti: een dunne pannenkoek met kip, aardappelen en groente, petijl: groente met pindasaus. Ook is er veel vers fruit zoals mango, papaya, rambutan en ananas.
Als drankjes zijn er sap, veelal van passievruchten, soft-drinks: stroop, de Surinaamse ranja die aangelengd wordt met water, Parbo, het lokale bier (eer literfles heet ‘Djogo’) en sterke drank die meestal geïmporteerd wordt. De Borgoe rum is zoet en komt van Surinaamse bodem. Typisch Surinaamse drankjes zijn dawet, orgeade en gemberbier.

Communicatie
In Paramaribo kunt u vanuit publieke telefoons en uw hotelkamer (duur) rechtstreeks telefoneren met Nederland. Met een telefoonkaart (verkrijgbaar bij kantoren van Telesur, supermarkten, wisselkantoren en bezinestations) is het een stuk voordeliger. De meeste mobiele telefoons werken in Paramaribo. Echter, zodra men goed en wel de stad uit is, is dit niet meer het geval! In Paramaribo beschikken de meeste hotels over internetfaciliteiten en er zijn veel internetcafés.

Fooien
Bij veel hotels en restaurants zijn fooien inbegrepen. Voor taxi- en excursiechauffeurs en gidsen geldt dat niet, zij verwachten wel een fooi voor de door hen geboden diensten.

Openbaar vervoer/taxi’s
Paramaribo heeft een goed ontwikkeld busnet, de bus is goedkoop (ca. SRD 1,50 per stadsrit). Ook de taxi is goed betaalbaar. Bij alle grotere hotels zijn taxistandplaatsen. Een ‘zakenrit’ (een taxi die ongeveer een uur tot uw beschikking staat) kost ca. SRD 25.

Tropisch regenwoud
Een tropisch regenwoud kent een grote diversiteit aan plantensoorten, die maar liefst vijf keer zo groot is als in Nederland. Bomen, hoger dan 50 meter, zijn geen uitzondering en vanuit de lucht lijkt een regenwoud op een veld met boerenkool. Dit dichte bladerdak verklaart ook het weinige licht dat op de bodem valt. Men zal er dan ook weinig bloemen op de grond aantreffen: deze groeien alleen op open plekken of op een stam van een boom. Het aantal varens, mossen en schimmels is daardoor juist enorm. De bewoners zijn voornamelijk aangewezen op dit woud. Bomen leveren het bouwmateriaal voor hun huizen en korjalen en zorgen voor brandstof. Planten en vruchten zorgen voor voedsel en drank of dienen als medicijn en make-up. Kortom, alles in dit woud wordt gebruikt. Daarnaast creëert de lokale bevolking z’n ‘kostgrondjes’ in dit bos door stukken open te kappen en daar hun groenten te verbouwen. De aanleg van een dergelijk ‘kostgrondje’ is mannenwerk, het onderhoud is voorbehouden aan de vrouwen. Tijdens een wandeling met een plaatselijke gids maakt u kennis met enkele van de geheimen van dit bos.

Lawaaibomen
De opvallendste bomen zijn de ‘lawaaibomen’ die hun naam danken aan hun plankwortels. Deze holle wortels produceren een verdragend geluid wanneer men er op slaat. De lokale bevolking gebruikt deze bomen dan ook om kenbaar te maken waar men zich bevindt in het bos. Voorbeelden van dit soort bomen zijn de kankantri en de walaba. De kankantriboom, de wilde kapokboom, is met z’n lengte van meer dan 50 meter, waarschijnlijk de hoogste en breedst vertakte boom van Suriname. Vroeger markeerden deze bomen vaak de grenzen van een terrein net als daarvoor in Nederland de eiken werden gebruikt. De lokale bevolking ziet in deze boom magische krachten. Voor hen is dit een heilige boom waarvoor men veel respect toont.

Meer informatie over Suriname?
Klik hier.

Highlights van Suriname

Centraal Suriname Reservaat
Dit gebied is het grootste Natuurreservaat van Suriname en één van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld. Het gebied is een samenvoeging van verschillende parken en beslaat hiermee tien procent van Suriname. Door de grote verscheidenheid aan ecosystemen is er een grote diversiteit aan plant- en diersoorten. Ook bevindt zich hier de hoogste berg van Suriname, de Julianatop.

Tafelberg
In het Centraal Suriname Reservaat ligt ook de Tafelberg, een driehoekig, vlak plateau van tien kilometer breed en met zijden van vijftien kilometer. Je kunt hier diverse expedities maken.

Oude centrum van Paramaribo
In het historische centrum staat onder andere de Sint Petrus en Paulus Kathedraal, een beschermd gebouw dat vrijwel helemaal uit hout is gemaakt. Hierdoor moet het gebouw veel restauraties ondergaan.

Fort Zeelandia
Een voormalige Nederlandse fort dat ontstaan is toen Nederlanders een handelsvestiging bouwden bij het dorp Parmirbo (nu Paramaribo). Fort Zeelandia werd na verschillende aanvallen een kazerne, een gevangenis en inmiddels is het een museum.

Watervallen en bergbeklimmen
In de Coppename rivier vind je de Raleighvallen. Dit zijn stroomversnellingen die ontstaan doordat het water zich een weg baant langs de granieten onderlaag. Tevens kun je hier de Voltzberg beklimmen, een granieten rots die prachtig uitzicht biedt. Diverse organisaties verzorgen tochten door dit gebied.

Brownsberg Nature Park
Dit park is vooral een paradijs voor vogelspotters. Als je mazzel hebt, zie je erg zeldzame soorten. Als je ze niet ziet, kun je ze alsnog horen.
(bron: Holland International)

 

<<Terug naar bestemmingen Noord Amerika